INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REMEMBER

Cluburi uitate: Torpedo Moscova! „Monstrul adormit” care s-a prăbușit în liga a treia din Rusia

Torpedo Moscova, echipa din 1965. Eduard Streltsov este pe ultimul rând de sus, al doilea din dreapta.
Torpedo Moscova, echipa din 1965. Eduard Streltsov este pe ultimul rând de sus, al doilea din dreapta.

Articol de - Publicat vineri, 08 februarie 2019 12:07

GSP.RO scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Torpedo Moscova, clubul cu trei titluri și 7 cupe, aflat acum în liga a treia din Rusia.

Fondată în 1924, Torpedo Moscova este una dintre echipele de tradiție ale Rusiei, însă în ultimul timp nu a mai reușit să țină pasul cu marile puteri așa că a dispărut de pe prima scenă a fotbalului.

De la RDPK la Torpedo

Echipa de fotbal a apărut în preajma fabricii de mașini AMO automotive plant (ulterior ZiL) și a jucat până în 1936 în campionatul Moscovei, format din echipe din capitala Rusiei sau din apropiere.

Inițial, echipa formată s-a numit RDPK, iar între 1930 și 1932 a preluat numele fabricii, AMO.

În 1936, campionatul Moscovei a devenit liga secundă a Rusiei, iar clubul s-a aflat prin echipele fondatoare. Tot cu această ocazie, echipa a preluat numele de Torpedo Moscova, cel cu care avea să rămână în istoria fotbalului.

Doi ani mai târziu, Torpedo a promovat în premieră în primul eșalon al fotbalului rus.

1960, anul de vis!

În 1947, echipa ajunge pentru prima dată în finala Cupei Uniunii Sovietice, iar doi ani mai târziu reușește să cucerească trofeul. Urmează o altă cupă în 1952, iar în 1960 Torpedo reușește cel mai bun sezon: câștigă atât campionatul, cât și cupa, reușind dubla.

Gloria și tragedia lui Eduard Streltsov

Adevăratul succes al echipei a fost legat, însă, de destinul unui jucător: Eduard Streltsov. Cel supranumit „Pele al Rusiei” avea să ducă echipă la un alt nivel și să își treacă în palmares două din trofeele cucerite de Torpedo.

De altfel, Streltsov a jucat doar la această echipă, având însă și un destin desprins din filme. În 1958 a fost dorit atât de ȚSKA Moscova (echipa armatei roșii), cât și de Dinamo Moscova (echipa KGB-ului), însă a refuzat ambele oferte, lucru ce a deranjat marile puteri din Uniunea Sovietică.

Acestea s-au legat și de un incident în care Streltsov a fost implicat la o petrecere, fiind acuzat de agresiune. De altfel, fotbalistul ducea o viață extrasportivă plină de incidente, în jurul său planând și alte acuzații, așa că autorităților nu le-a fost prea dificil să îl condamne și să îl deporteze într-un gulag din Siberia.

A fost eliberat în 1963, iar doi ani mai târziu a revenit în lotul echipei sale de suflet. În același an, atacantul contribuie la câștigarea celui de-al doilea titlu de către Torpedo, iar în în 1968 își trece în palmares și cupa.

Ultimele trofee

Eduard Streltsov se retrage definitiv din fotbal în 1970, însă gloria lui Torpedo continuă. Echipa va mai câștiga un titlu în sezonul de toamnă din 1976, dar își mai trece în palmares și trei cupe, în 1972, 1986 și 1993. Ultimul trofeu, cel din 1993, a fost cucerit după destrămarea Uniunii Sovietice.

La mijlocul anilor '90, fabrica de mașini ZiL a avut probleme financiare, așa că echipa a fost mutată de pe terenul ei istoric și a fost preluată de corporația Luzhniki, evoluând pentru doi ani cu denumirea Torpedo Luzhniki.

În 1998, clubul a revenit la numele tradițional, chiar dacă a fost deținut în continuare de aceeași corporație până în 2009. Schimbarea de conducere nu a prins prea bine echipei, aceasta retrogradând în 2006 în liga secundă și ulterior în al treilea eșalon.

În 2009, Luzhniki a vândut clubul înapoi către ZiL. Torpedo a pornit la drum din liga de amatori, a reușit promovări succesive, iar în 2011 se afla în liga secundă. Trei ani mai târziu ajungea din nou în prima ligă, însă avea să retrogradeze după un singur sezon.

În 2017, echipa a fost preluată de miliardarul rus Roman Avdeev, iar în prezent se află pe primul loc din zona centrală a ligii a treia, fiind favorită la promovare.

Dancia, două sezoane la Torpedo

Din lotul echipei rusești a făcut parte, timp de doi ani și un român. Este vorba de fundașul Cristian Dacia, cumpărat în 2004 de la FC Argeș. Jucătorul a evoluat în 48 de meciuri la echipa rusă, însă a fost cedat în 2006 la Poli Timișoara.

Fotbaliști legendari:

  • Eduard Streltsov
  • Viktor Shustikov
  • Valentin Ivanov
  • Sergei Prigoda
  • Aleksandr Polukarov
  • Vladimir Yurin

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C.Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético TetuánEintracht Braunschweig, FC Sete 34, Blackburn Rovers, FoggiaHulme AthenaeumPreston North End, FC Red Star, Pro Vercelli    

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
saramago
saramago  •  08 Februarie 2019, 17:17

Mai adaugați: Kharin (portarul trecut și pe la Chelsea), Yuri Savichev, Nikolay Savichev, Gitselov, Zherinbekov, Zyrianov, Semshov (ultimii doi semifinaliști cu Rusia la Euro 2008) etc. În privința lui Streltov: a avut o legătura cu fiica unei tovarășe din CC al PCUS. A fost somat să să căsătorească, iar într-un cadru intim (credea el) s-a descărcat - cum să mă însor cu maimuța asta ? Ulterior, i s-a înscenat un proces de viol (asupra altei tinere, desigur !), a urmat detenția și ... eliberarea, imediat ce Brezhnev a ajuns la putere. Povești ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează