INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTER

Declarațiile unui fost fotbalist au creat controverse: "Sînt îngrijorat din cauza medicamentelor pe care le-am luat la Inter"

foto: Reuters
foto: Reuters

Articol de GSP - Publicat marti, 15 septembrie 2015 20:04

Fostul fundaș al Interului și al Squadrei Azzura, Giuseppe Bergomi, 51 de ani, a participat la o conferință care a avut loc la Milano, despre sport, doping și tineri. Declarațiile italianului au iscat controverse.

"Nu trebuie să apelezi la șmecherii pentru a obține anumite obiective. Asta am încercat mereu să-i învăț pe copii. Anumite substanțe, care acum sînt considerate doping, puteau fi luate în 1979-1980 cînd am început eu fotbalul. Uneori sînt îngrijorat din cauza medicamentelor pe care le-am luat sau care mi-au fost date.

Acum, accestul la informație e mai simplu, dar jucătorii trebuie să-și întrebe întotdeauna medicul înainte să ia vreo pastilă".

Bergomi a explicat apoi, detaliat, ce a vrut să spună: "Am participat la o conferință foarte interesantă despre doping, iar în acel moment, vorbindu-le tinerilor, mi-am amintit de Micoren. Cînd am făcut referire la medicamentele care ne erau date cînd mi-am început cariera de fotbalist, despre Micoren vorbeam, care la acea vreme nu era cunoscut: la Inter ni-l dădeau și ne spuneau că ne va ajuta la reglarea respirației. Apoi, după cîțiva ani, am aflat că e o substanță periculoasă. Micorenul era folosit de toate echipele.

Spun asta pentru a sublinia un mesaj către tineri: noi, la acea vreme, eram naivi, trebuia să fim mai atenți însă, mai pregătiți să cerem informații clubului despre ceea ce luam. Astăzi, tinerii trebuie să mizeze pe un antrenament sănătos, să ceară mereu informații despre tot ceea ce li se dă și să mănînce sănătos. Noi luam acel Micoren cu naivitate, pentru că ne spuneau că ne va ajuta.

M-am gîndit de multe ori la consecințe, pe care încă nu le cunoaștem. Eu sînt bine, stați liniștiți, însă sînt atîtea cazuri de ALS printre jucători și nu s-au găsit explicații încă. Nu era o aluzie la ceva anume, e doar o temere pe care o am, în general", a spus Bergomi pentru Gazzetta dello Sport.

Și alți foști fotbaliști, în prezent antrenori, ca Fabio Capello sau Cesare Prandelli, au recunoscut că au luat Micoren

Bergomi a jucat 519 meciuri la Inter, echipă pentru care a dat 23 de goluri. În naționala Italiei a jucta de 81 de ori, marcînd de 6 ori.

Ce este ALS

ALS (scleroza laterală amiotrofică), sau boala Lou Gehrig, atacă celulele nervoase care controlează mișcarea voluntară, ceea ce, în timp, face ca mișcarea mîinilor, picioarelor și a mușchilor feței să fie extrem de dificilă.  

Simptomele pot fi atît de subtile, încat de cele mai multe ori trec neobservate. Semnele precoce ale bolii includ crampele, durerile musculare, spasme și dificultati de mestecat sau înghițit. Dupa ce boala afectează complet organismul, pacienții își pierd funcțiile vitale, precum respirația și capacitatea de a înghiți. Cei mai mulți oameni trăiesc între 2-5 ani de la instalarea simptomelor, cauza de deces a majorității fiind insuficiența respiratorie.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
ftwraku
ftwraku  •  15 Septembrie 2015, 23:07
Postat de eugeniustin pe 15 Septembrie 2015, 22:48

SI acei super-sportivi nu vor concura tot intre ei? daca toti sunt dopati tot cel mai bun va castiga

Nu,pt ca se pierde principiul de la care s-a plecat si care a facut sportul popular. Plus ca echipele din vest vor avea influenta mai mare si isi vor acoperi multe lucruri,cum cred ca se intampla si acum. Eu sunt sigur ca echipele mari au gasit portite lasate special pt.a dribla aceste teste si pt.a imbunatati anumite performante.Pe principiul alora de la ANRP. Sunt legi gandite in asa fel incat aia cu influenta sa dribleze sistemul. Crezi ca alora din Cehia sauPolonia le va fi tolerat acelas lucru? Cum de Armstrong a fost prins la "n" dupa ce s-a retras? Simplu. Atunci a fost tolerat,doar aia nu erau batuti in cap si nu banuiau:p Au banuit dar s-au facut ca ploua.Daca ar fi vrut cu adevarat,il prindeau de atunci:P Armstrong era singurul ciclist stiut de toata lumea....Mutu a fost prins ca a vrut Chelsea sa fie prins...Bine,la el era vb.de prostie,ala se droga din placere si nu pt performante sportive:P Sunt multe substante care nici nu pot fi depistate cu actualele teste antidoping . PLUS CA ,IN POLITICA,EXISTA O DUBLA MASURA EVIDENTA. IMPLICIT IN SPORT. Oricare alta tara ar fi fost sanctionata economic pt inceperea unui razboi fara o rezolutie ONU,razboi care a si generat de fapt acest val de imigratie si implicit a creat multa ura si dezbinare=>ISIS. La fel si in sport:P Daca or sa fie 2 chestiuni LA FEL,Real va lua sanctiunea mai blanda si un club precum Slavia Praga nu risca asa ceva,pt.ca ei nu au prezumtia aia idioata 'to big to fail"..

eugeniustin
eugeniustin  •  15 Septembrie 2015, 22:48

SI acei super-sportivi nu vor concura tot intre ei? daca toti sunt dopati tot cel mai bun va castiga

ftwraku
ftwraku  •  15 Septembrie 2015, 22:05

iar astia au aproape aceiasi metode si teste antidoping precum alea din anii 70,fara exagerare. O sa vedem noua generatie de 'super sportivi'(super-sportivi-asta ca sa nu se simta si manelistii din presa discriminati,astia care folosesc odata la 2fraze "soc,bomba'super") care or sa fie de fapt niste robotei....farmercul si idea initiala care au facut popular sportul se pierde....Asta e,nu e bai...o sa faca unii sute de milioane si din asta,cum fac cam din orice....doar naivii au nevoie de confirmare ca vine x sau y si zice ca a luat nu stiu ce,ca fifa si uefa tolereaza nu stiu ce de dragul mareketingului,doar naivii aveau nevoie de confirmare sa inteleaga ca Armstrong era un fel de robotel,la fel ca multi altii,nu dau nume(Serena) :))))))) Insa in basket si in hockey lucrurile astea sunt mult,mult mai avansate....americanii vor ramane tatici in materie de ipocrizie,Europa,implicit fotbalul (soccer) este la nivel de copii si juniori fata de hockey NHL:))

Vezi toate comentariile (7)
Comentează