INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  GALATASARAY - FENERBAHCE

Fenerbahce explică în 5 puncte boicotul ISTORIC: „De 20 de ani luptăm contra sistemului nedrept!”

Jucătorii lui Fenerbahce au ieșit de pe teren în Supercupa cu Galatasaray // foto: Imago Images +16   FOTO
Jucătorii lui Fenerbahce au ieșit de pe teren în Supercupa cu Galatasaray // foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 08 aprilie 2024 17:43 / Actualizat luni, 08 aprilie 2024 19:34

Fenerbahce a oferit explicații în scandalul momentului: clubul din Istanbul a aliniat echipa U19 în Supercupa Turciei de duminică, împotriva celor de la Galatasaray. După ce Mauro Icardi a înscris în secunda 50, cei de la Fener au ieșit de pe teren, astfel că rivala locală a cucerit Supercupa la „masa verde”.

La 19 ore după scenele nemaivăzute din Supercupa Turciei, Fenerbahce și-a explicat decizia de a boicota evenimentul prin intermediul unui comunicat amplu, de 3 pagini. În cadrul acestuia, Fener a enumerat 5 situații în care consideră că a fost nedreptățită de „sistemul fotbalistic nedrept din Turcia”.

Tot mai aproape de retrogradare! Liga a decis azi o nouă depunctare pentru un club de tradiție
ANGLIA
Tot mai aproape de retrogradare! Liga a decis azi o nouă depunctare pentru un club de tradiție

Fenerbahce explică în 5 puncte boicotul ISTORIC al Supercupei Turciei

Cea mai recentă dintre acestea s-a petrecut pe 17 martie, când suporterii lui Trabzonspor au intrat pe teren și i-au atacat pe jucătorii galben-albaștrilor. Redăm în continuare poziția oficială a clubului:

În ultimii 20 de ani, Fenerbahce a luptat contra sistemului fotbalistic nedrept din Turcia. Comunitatea Fenerbahce continuă să adopte o poziție împotriva sistemului nedrept din fotbalul turc atât pe căi sportive, cât și pe căi legale.

În ultimii 20 de ani, Fenerbahce s-a confruntat cu diverse provocări:

[1] A pierdut campionatul de 3 ori în 7 sezoane în ultimele etape, în special meciul cu Denizlispor din 2006, când jocul a fost oprit de multe ori din cauza obiectelor aruncate pe teren;

[2] În sezonul 2010/2011, Fenerbahce a fost acuzată pe nedrept că a aranjat meciuri de către o organizație teroristă infiltrată la nivel de stat și s-a confruntat cu proceduri judiciare;

Din 2011 până în 2021, Fenerbahce a îndurat o luptă legală pentru a-și demonstra nevinovăția. Ca atare, a suferit pierderi comerciale semnificative, valoarea companiei înjumătățindu-se din cauza capcanei întinse pentru club.

[3] Clubul a fost deposedat de dreptul de a participa în Champions League pentru două sezoane de către Federația de Fotbal din Turcia fără ca aceasta să aștepte verdictul din instanță.

Clubul a inițiat un nou proces legal, «Cazul de Conspirație Împotriva Fenerbahce», împotriva organizației care a înscenat totul, și continuă să lupte pentru dreptate. Clubul a intentat procese de despăgubire împotriva autorităților din Turcia, inclusiv împotriva Federației, din cauza daunelor financiare și morale pe care le-a suferit.

[4] Pe 4 aprilie 2015, s-a tras în autobuzul echipei într-un incident nemaivăzut în istoria fotbalului, dar făptuitorii rămân necunoscuți și la 9 ani distanță.

În concluzie, luptele clubului împotriva nedreptății au culminat cu evenimentele recente:

[5] În timpul meciului cu Trabzonspor de pe 17 martie 2024, măsuri de securitate inadecvate au făcut ca sute de oameni să dea buzna pe teren într-o încercare de a ataca jucătorii.

În ciuda acțiunilor de apărare a jucătorilor pentru a se proteja împotriva atacatorilor organizați din Trabzon, Federația de Fotbal din Turcia a considerat că aceștia merită pedepsiți.

În urma acestor evenimente, Consiliul Director al Clubului a decis să se întrunească și să se consulte cu membrii clubului pe 18 martie 2024. Pe 2 aprilie, Fenerbahce a ținut o Adunare Generală Extraordinară, cu un număr record de participanți, peste 23.000 de membri, pentru a determina un mod de a răspunde.

Una dintre deciziile luate la această Adunare Generală Extraordinară a fost de a amâna finala Supercupei pentru o dată ulterioară, având în vedere meciurile din sferturile Conference League, și să insistăm să avem un arbitru străin care să conducă meciul împotriva climatului fotbalistic nedrept. În caz contrar, echipa avea să alinieze echipa U19 sau să nu participe deloc.

Cererea clubului a fost respinsă de Federația de Fotbal din Turcia. În urma acestor decizii, ca răspuns la refuzul Federației și nedreptățile înfruntate, Fenerbahce a fost foarte aproape să câștige finala Supercupei aliniind echipa U19.

Vrem să evidențiem că am ieșit pe teren nu pentru a câștiga, dar pentru a apăra adevărul, iar în această zi istorică pentru fotbalul turc vrem să evidențiem poziția noastră:

«Așa cum am servit sportul din Turcia cu istoria noastră de 117 ani în toate sporturile în care concurăm, cu sutele de trofee în muzeul nostru purtând semnele muncii grele și dedicării,

Precum cel mai mare club al lumii, cu 30 de milioane de fani simțind valorile țării lor în interiorul lor,

Așa cum am stat cu capul sus împotriva nedreptății ieri și astăzi, așa vom continua să o facem și mâine».

- Comunicat Fenerbahce

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Atac devastator asupra lui Messi: „E un pitic posedat, cu față de demon!” » Cine l-a insultat pe argentinian

Varianta-surpriză pentru banca tehnică a lui Bayern! Va fi instalat în cazul unui eșec la Londra

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (2)
alexflo10
alexflo10  •  08 Aprilie 2024, 20:20

Da, jocurile de culise au făcut ca FCSB să ia titlul în ultimii 7 ani! Mai și gândești sau doar vorbești aiurea?

JanosHorvath07
JanosHorvath07  •  08 Aprilie 2024, 19:50

Cam asa se simt si echipele romanesti in fata jocurilor de culise care duc fc fcsb-ul spre titlu. E bine ca in Europa se vede adevarata lor valoare. Dupa umilintele cu S0-10keborg sau Karagandy, asteptam cu nerabdare un nou episod din comedia noastra preferata, "fc fcsb in Europa". Cine rade la urma, rade mai bine.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează