INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UEFA

FOTO Acuze incredibile la congresul UEFA stropit cu șampanie și caviar, la care a participat și Burleanu: "A fost ca la congresele partidului comunist sovietic"

Foto: Reuters +6   FOTO
Foto: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 07 aprilie 2017 17:10

Cotidianul danez Ekstra Bladet critică dur ultimul Congres UEFA, la care a participat și Răzvan Burleanu: "La orice propunere, toți se ridicau în picioare și aplaudau".

Pentru UEFA, e un moment tensionat. Și nu doar din cauza scandalului de corupție în care a fost implicat Michel Platini, fostul său președinte (suspendat 4 ani), plătit de FIFA cu 1,8 milioane de euro fără niciun act și la 9 ani după ce fusese consilierul lui Blatter.

Rusia, țara membră UEFA ce va organiza Mondialul din 2018, este acuzată că folosește muncitori nord-coreeni ca sclavi la construirea stadioanelor turneului final. Dar, susține Ekstra Bladet, actualul lider al forului continental, Aleksander Čeferin, nu e interesat de acest subiect, ignorând întrebările insistente ale presei.

Și nimeni dintre cei 55 de președinți de federații prezenți miercuri, 5 aprilie, la Congresul UEFA de la Helsinki nu l-a deranjat pe Čeferin.

"Totul a fost aprobat în unanimitate"

Într-un comentariu extreet, a observat că "la Helsinki, a fost ca la Congresele partidului comunist sovietic. Slovenul Čeferin știe cum să trăiești într-o dictatură comunistă. Firma lui de avocatură, condusă împreună cu tatăl său, a avut legături în trecut cu Kremlinul, iar liderul UEFA învață repede.

Tot ce s-a discutat în Finlanda era cunoscut dinainte. La orice propunere, reprezentanții celor 55 de țări membre se ridicau în picioare și aplaudau. Totul a fost aprobat în unanimitate, nu a fost nimeni împotrivă. Poate și pentru că, în discursul inaugural, Čeferin le-a promis tuturor federațiilor un cadou de un milion de euro".

"Nici măcar un lider nu are curaj"

Jensen nu îi iartă pe aplaudacii de la Helsinki: "Nimeni nu a ridicat vocea pentru a protesta împotriva exploatării sclavilor nord-coreeni în Rusia, la organizarea unei competiții de fotbal. Nici măcar un lider nu are curajul sau dorința de a spune adevărul despre abuzul brutal și josnic asupra muncitorilor imigranți, cum se întâmplă și în Qatar.

Mii de oameni, dintre cei mai săraci ai planetei, sunt ținuți în condiții inumane pentru niște arene pe care vor juca fotbaliști plătiți indecent de mult. Iar la sfârșit, FIFA va aduna miliarde din vânzarea drepturilor de televiziune".

Două petreceri în două zile, cu șampanie și caviar

Ziaristul a încheiat cu o ironie usturătoare: "După cinci ore de Congres, toți au avut timp să se pregătescă de banchetul de seară. Îi așteptau autocarele, la ora 19:00 era plecarea de la Scandic Park Hotel, pentru a doua mare petrecere în numai două zile. Unde nimănui nu i-au lipsit caviarul și șampania". z

"E prea multă pălăvrăgeală și prea puțină acțiune. Nimeni nu îndrăznește să-i deranjeze pe șefi de teama de a nu-și pierde influența și ajutorul financiar de la UEFA și FIFA. Aceasta e starea fotbalului internațional" Jan Jensen, jurnalist Ekstra Bladet

1.000.000 €va primi fiecare federație membră a forului european, ca "plată de solidaritate"

3 mandate de câte 4 ani vor putea avea (maximum) președintele și membrii Comitetului Executiv UEFA

Boniek, nume nou în Comitetul Executiv

La acest Congres de la Helsinki, au fost alese 6 nume noi în Comitetul Executiv UEFA. Cel mai cunoscut, fostul mare fotbalist polonez Zbigniew Boniek, președintele federației sale. Olandezul Van Praag și englezul Gill au primit un alt mandat. ComEx mai are 9 membri. Printre ei, croatul Davor Šuker și bulgarul Borislav Mihailov. 

"My friend Mario" a prins 5 mandate și 4 președinți la UEFA!

Din 1996 era cipriotul Marios Lefkaritis (70 de ani) membru al Comitetului Executiv UEFA. Atunci, apropiatul lui Mircea Sandu, care îl prezenta mereu drept "prietenul meu, Mario", era președinte al federației de fotbal cipriote (1991-2001). Ulterior, devenind președinte de onoare al forului de la Nicosia. În 21 de ani la UEFA, Lefkaritis a avut 5 mandate ComEx, prinzând patru președinți la Nyon: suedezul Lennart Johansson (au lucrat împreună în perioada 1996-2007), francezul Michel Platini (2007-2015), spaniolul Ángel María Villar (interimar, octombrie 2015 - septembrie 2016) și slovenul Aleksander Čeferin. 

"Nu vom ceda niciodată șantajului"

În discursul său, Aleksander Čeferin a respins iar varianta unei SuperLigi a elitei europene, atacând marile cluburi: "Această ligă închisă ermetic nu va exista. Nu vom ceda niciodată șantajului celor care cred că pot manipula ligile mici, pentru că sunt convinși că au întreaga putere datorită cifrelor astronomice pe care le generează", a declarat președintele UEFA. 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
dan2010
dan2010  •  07 Aprilie 2017, 18:31

la fel la GSP, toti impotriva lui Burleanu si Daum, unanimitate tovarasi......LOL

lapusneanul
lapusneanul  •  07 Aprilie 2017, 18:09

penibilii gesepisti nu se dezmint, ma pacalicilor ,daca a fost congres uefa, ce trebuia sa faca burleanu, sa nu participe ? :)...se pare ca daca nu participa el aia nici nu mancau caviar si nici nu beau sampanie :)...eu inteleg sa ai ceva cu o persoana, dar nici chiar s-o faci chiar asa pe fata...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează