INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUPA AFRICII 2013

FOTO Parfumul candid al Africii feroce » Cursa pentru succesiunea Zambiei începe sîmbătă, la Johannesburg

Suporterii vor fi şi în acest an unul dintre punctele de atracţie ale Cupei Africii. +4   FOTO
Suporterii vor fi şi în acest an unul dintre punctele de atracţie ale Cupei Africii.

Articol de , - Publicat vineri, 18 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 17 ianuarie 2013 19:48

Mutat în anii impari şi din Libia în fosta gazdă a CM 2010, turneul din Africa de Sud pune în antiteză sărăcia, fuga de război şi amatorismul cu setea de titlu a unor vedete multimilionare.

Crema fotbalistică a Continentului Negru se reuneşte în Africa de Sud, unde de sîmbătă şi pînă pe 10 februarie 16 echipe se bat pentru al 29-lea titlu. Mutată temporal în ani impari, din raţiuni de audienţă, dar şi politic, Libia renunţînd după răsturnarea regimului Gaddafi, Cupa Africii pe Naţiuni încearcă să dea strălucire unui fotbal jucat mai mult din plăcere, driblînd sărăcia, naivitatea şi conflictele sălbatice.

De aceea s-a ales gazda CM 2010, dar pînă şi sud-africanii se plîng de criză. Arenele moderne sînt catedrale goale şi scumpe, jumătate dintre ele rămîn închise la CAN. Se joacă doar pe 5 stadioane, şi cîte două meciuri pe zi la interval de 3 ore, tot din motive financiare. Cape Town (64.000 de locuri) fiind ocolită.

A pus taxă pe curent!
Emblema perfectă a pauperităţii e Nigerul. Fiecare fan suportă din buzunar aventura echipei la CAN. Preşedintele Issoufou a impus o taxă pe kilowattul consumat pe perioada turneului, sperînd să adune 3 milioane de euro. Bani necesari pentru plata salariului şi a restanţelor selecţionerului german Rohr, a drepturilor TV către Al Jazeera, a costurilor zborurilor şi hotelului. Un sacrificiu uriaş pentru o ţară ce se află în pragul unei teribile crizei alimentare şi cu produs intern brut de un dolar pe cap de locuitor!

Sacrificiu acceptat în 2012, la prima calificare, prin taxa de 1,5 cenţi la fiecare minut vorbit pe mobil, dar contestat acum în stradă. Mai ales după ce s-a aflat că dictatorul Issofou a cheltuit două milioane de euro să-l ascundă în condiţii de lux pe Saadi, unul dintre fiii colonelului Gaddafi, refugiat de un an şi jumătate. Alte 3 milioane au fost deja strînse în Niger pentru "naţionala" lui Rohr, în urma unul teledon.

Colectă pentru "rechini"
Fără bani s-au aventurat şi debutanţii din Capul Verde. Cea mai mică ţară ajunsă vreodată la turneul final are circa 600.000 de locuitori şi o suprafaţă de 4.000 km pătraţi. Se află abia pe locul 53 din 57 de state în Africa. La prima calificare, fanii din arhipelagul de 10 insule din Oceanul Atlantic au strîns fonduri pentru favoriţi, făcînd colectă. "Rechinii albaştri" sînt pregătiţi de Lucio Antunes, controlor de zbor. Vedeta echipei e fiul unui pictor, Ryan Mendez, care joacă atacant la Lille, în Ligue 1. 19 dintre cei 23 de convocaţi pentru Africa de Sud evoluează în Europa, între care şi fundaşul vasluian Varela.

22 DE ZILE, 5 STADIOANE
Se joacă între 19 ianuarie şi 10 februarie pe 5 stadioane ce au găzduit CM 2010: Johannesburg, Port Elizabeth, Durban, Nelspruit, Rustenburg. Primele două clasate în fiecare dintre cele 4 grupe se califică în "sferturi". Finala se joacă pe 10 februarie, tot la Johannesburg.

Vine Mandela?
Convinşi că le aduce noroc, sud-africanii speră că la meciul de deschidere, în care "naţionala" lor întîlneşte Capul Verde, va asista şi Nelson Mandela. Fostul preşedinte al ţării, 94 de ani, se recuperează de pe urma unei pneumonii severe.

Hipopotamul lipsea
Mascota competiţiei a fost aleasă un jucător îmbrăcat în tricou galben-verde şi cu cap de hipopotam. Era poate singurul animal sălbatic ce lipsea de la CAN. Celelalte echipe au drept simboluri lei, gazele, antilope, armăsari, elefanţi, acvile sau rechini.

Revin vuvuzelele
Vă amintiţi enervantele vuvuzele de la Mondialul 2010? Sud-africanii, şi nu numai ei, le vor pune din nou în funcţiune. Acestea scot zgomote ce pot atinge pînă la 127 de decibeli.

Mali sfidează războiul. Algeria sfidează teroriştii
Internaţionalii din Mali, locul 3 la ediţia din 2012, n-au conceput să lipsească de la Cupa Africii, deşi în ţara lor e război civil. În timp ce Seydou Keita şi Mohamed Sissoko se mobilizează pentru un prim titlu la CAN, armata ajutată de trupe de comando franceze luptă cu rebelii pentru a recîştiga regiunea muntoasă Azawad. În acest conflict e implicată şi Algeria. Ca represalii după susţinerea logistică algeriană pentru intervenţia franceză în Mali, un grup terorist apropiat de Al Qaeda a luat miercuri peste 100 de ostatici străini la complexul gazeifer de la In Amena. Iar armata algeriană a ucis ieri 14 răpitori şi 34 de ostatici.

"Antrenorii albi nu vin să pregătească echipe naţionale în Africa decît pentru bani" (Stephen Keshi, selecţioner Nigeria)

181 de jucători dintre cei 368 de convocaţi joacă în Europa, 54 provenind din ligile franceze

6 selecţioneri dintre cei 16 sînt francezi. Restul, africani (6) şi cîte unul din Germania, Uruguay, Belgia şi Bosnia

1 jucător din Liga 1 e convocat la CAN: Varela (Capul Verde/FC Vaslui). Un al doilea, Koulibaly (Burkina Faso), s-a despărţit de Dinamo, plecînd în Libia

GRUPELE

Grupa A
Angola
Capul Verde
Maroc
Africa de Sud

Grupa B
RD Congo
Ghana
Mali
Niger

Grupa C
Burkina Faso
Etiopia
Nigeria
Zambia

Grupa D
Algeria
Cote D'Ivoire
Togo
Tunisia

SE VEDE PE EUROSPORT

Sîmbătă
18:00 Africa de Sud - Capul Verde
21:00 Angola - Maroc

Duminică
17:00 Ghana - RD Congo
20:00 Mali - Niger

FAVORITE

Cote D'Ivoire
- Campioană în 1992 şi învinsă la penalty-uri la ediţia de anul trecut
- Numărul 14 în ierarhia FIFA-Coca Cola
- Pregătită de fostul internaţional francez Sabri Lamouchi
- Vedeta echipei e Drogba, 34 de ani, probabil la ultima tentativă de a cuceri trofeul

Ghana
- Cinci titluri la CAN, a 4-a în 2012, locul 30 în ierarhia FIFA-Coca Cola
- Eliminată la CM 2010 de Uruguay la penalty-uri, în "sferturi"
- Vedete: Asamoah (Juventus) şi Gyan, de la Al Ain, echipa din Emirate a lui Olăroiu şi Rădoi

Africa de Sud
- Absentă la ultima ediţie, joacă acasă, unde a cîştigat ultimul titlu, la ediţia din 1996 - Locul 87 în clasamentul FIFA-Coca Cola
- Are 7 jucători ce evoluează în Europa
- Vedeta e Tshambala, dorit în urmă cu 3 ani şi de Steaua

Nigeria
- Absentă şi ea în 2012, trebuie să facă uitată ruşinea din 2010, de la Mondiale (eliminată din grupe)
- Retrasă de preşedintele Federaţiei din toate competiţiile timp de doi ani, suspendată şi apoi iertată de FIFA, Nigeria visează la al 3-lea titlu african după cele din 1980 şi 1994
- Locul 52 în clasamentul FIFA-Coca Cola 
- Vedete: Obi Mikel, Moses (ambii de la Chelsea)

MARILE ABSENTE

Egipt şi Camerun
- Două dintre cele mai titrate echipe ale continentului negru au ratat calificarea la CAN
- Egiptul e recordmena CAN, cu 7 trofee, în timp ce "Leii neîmblînziţi" au 4 titluri

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
goggu
goggu  •  18 Ianuarie 2013, 11:04

*Tshabalala

goggu
goggu  •  18 Ianuarie 2013, 11:04

Vedeta Africii de Sud - Tshabalalam nu "Tshambala"

Vezi toate comentariile (2)
Comentează