INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Gică Hagi, superinterviu în AS: „Cruyff și Real Madrid m-au transformat” + cine sunt cei doi „Hagi” din El Clasico

Gică Hagi
Gică Hagi

Articol de - Publicat vineri, 09 aprilie 2021 12:54 / Actualizat joi, 15 iulie 2021 12:50

Gică Hagi (56 de ani), fostul fotbalist de la Real Madrid și Barcelona, spune că „atunci am învățat ca întotdeauna să vreau să fiu cel mai bun”. Întrebat cine sunt cei doi Hagi acum la marile rivale din LaLiga, Hagi a spus râzând: „Benzema și Messi”.

Înainte de Clasico, cotidianul madrilen AS l-a contactat pe Gică Hagi, „un jucător excepțional”, decarul care a purtat și tricoul blanco al Realului, și pe cel blaugrana al Barcelonei. La fel, doi ani: 1990-1992 pe „Santiago Bernabéu”, 1994-1996 pe „Camp Nou”.

Hagi, peste Barnes, Prosinecki și Savicevici

Jurnalistul Enrique Ortego a povestit, într-o scurtă introducere, că în primăvara lui 1990, Ramón Mendoza, președintele de atunci al madrilenilor, încerca să-l cumpere pe John Barnes, de la Liverpool, la recomandarea antrenorului John Toshack. Prosinečki și Savicevici erau și ei pe listă, dar, după ce s-a ivit posibilitatea de a-l lua pe Hagi, totul s-a mișcat rapid, mai ales că Milan avea deja un acord de principiu cu Steaua. Mendoza a insistat să realizeze transferul înaintea Mondialului, pentru a nu crește prețul jucătorului.

Gică Hagi: „Viața mea urma să se schimbe complet”

„Mi-a fost foarte ușor, nici nu m-am gândit prea mult. Venise să semneze însuși președintele lui Real Madrid. Când cel mai mare club din lume te apreciază, nu te gândești de două ori. Era o onoare pentru mine”, a spus Gică, explicând că „știam unde ajung, realizam ce concurență va fi în vestiar. Viața mea urma să se schimbe complet. Îmi era clar că trebuie să fiu concentrat în fiecare zi, aveam în cap fotbal și numai fotbal”.

Adaptarea a fost dificilă la Real. „Doi ani de mare intensitate și pentru mine, și pentru club. Antrenori schimbați. Antici a plecat, Beenhakker a venit. În al doilea sezon am pierdut titlul în ultimul meci, la Tenerife... Mi-a fost dificil să mă obișnuiesc. Totul era nou, limba, mâncarea. În plus, accidentarea m-a rupt în două. După un an, a fost bine, am înscris multe goluri. Totuși, faptul că am pierdut campionatul și Cupa mi-a influențat decizia de a pleca”.

Gică Hagi: „Tottenham îmi oferea mai mulți bani”

Doi ani în Italia, la Brescia, cu Mircea Lucescu, apoi întoarcerea în Primera, la marea rivală, Barcelona. "În timpul Mondialului din 1994, m-a sunat Johan Cruyff. Idolul meu. Dacă în 1990 Ramón Mendoza a venit după mine, a doua oară a fost chiar Johan. Aveam și alte oferte, Tottenham îmi oferea mai mulți bani, am fost aproape de a merge în Anglia, dar când m-a căutat Cruyff n-am ezitat nicio clipă. Voiam să-mi întâlnesc idolul, să vorbesc cu el, să lucrez cu el. Și s-a împlinit. De la Cruyff am învățat cel mai mult ca jucător. Real și Cruyff m-au învățat ca întotdeauna să vreau să fiu cel mai bun".

Hagi: „Gândirea mea s-a transformat”

Hagi nu se mai oprește când discuția ajunge la Johan. „Cruyff nu vorbea mult, dar ce spunea te lovea. Modul în care înțelegeam jocul, în care priveam fotbalul, s-a modificat după întâlnirea cu el. Am început să înțeleg mai bine, mai ușor. Gândirea mea s-a transformat. Am descoperit că nimic nu este imposibil și că poți deveni cel mai bun dacă îți pui asta în minte. Personalitatea mea s-a schimbat total”. 

Nu a uitat nici de surpriza pe care i-a pregătit-o olandezul când Gică juca la Real: „L-a pus pe Ferrer să mă marcheze pe tot terenul. Era după mine peste tot, chiar și când băteam o lovitură liberă din terenul meu. Teoria lui Cruyff era că el își pierdea un jucător, dar Madridul își pierdea cel mai bun jucător. Și apoi, 10 la 10... Cruyff a fost unic”.

Hagi: „Să-l îmbrățișați pe El Buitre din parta mea!”

În momentul în care discuția s-a încheiat, Hagi l-a rugat pe jurnalist: „Să-l îmbrățișați pe El Buitre din parta mea! Cu mine, s-a purtat mereu ca un domn”. „Vulturul” este Emilio Butragueño, fost mare fotbalist spaniol la Real, acum director în clubul blanco.

Înaintea unui Clasico, mi se rupe inima. Glumesc cu Gică Popescu, el e mereu cu Barça, dar eu nu pot. E o onoare că am purtat ambele tricouri, că am fost la Madrid și Barcelona. Cele două orașe și cele două cluburi m-au făcut un jucător mai bun, o persoană mai bună.

Cine sunt cei doi Hagi ai Realului și Barcelonei acum? Ha ha ha... Benzema și Messi. Francezul e foarte versatil, e complet. Nu e doar golul, e și jocul. Este creativ și știe să se miște pe o zonă mare. Despre Messi, nu mai pot spune ceva ce nu s-a spus. Are totul
- Gică Hagi, pentru AS

20 de goluria marcat Gică Hagi în 84 de meciuri la Real Madrid (1990-1992)

11 goluria înscris decarul în 51 de partide pentru Barcelona (1994-1996)

2este numărul trofeelor cucerite de Hagi la cele două cluburi spaniole: Supercupa Spaniei (1990 și 1994)

VIDEO Dan Negru, nostalgic după Gică Hagi: „M-a impresionat și ca om, nu doar ca fotbalist”

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Ce a declarat antrenorul lui Nicolae Stanciu după remiza cu Arsenal » Jucătorul care le-a dat bătăi de cap

Hațegan, făcut praf de unul dintre cei mai importanți jurnaliști britanici: „Predispus la gafe!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
400953924403120
ProRomania Ruginoasa  •  10 Aprilie 2021, 01:40

Stoicikov a fost net peste Gh.Hagi, dovada fiind și Balonul de aur câștigat de bulgar , dar și victoria asupra României cu el în teren. În plan intern, Hagi a fost după Dobrin, Lucescu, Donose, Balaci, M.Răducanu, A.Iordănescu, Dumitrache, etc. Restul este cancan de 2 lei.

steauaeuna
steauaeuna  •  09 Aprilie 2021, 14:03

Ce-i poti cere mai mult unui fotbalis ? ca Hagi chia a fost fotbalist...Ce-si poate dori mai mult un fotbalist ??ca hagi a fost un mare, foarte mare fotbalist...Nimic, nimic nimic. Iti ramane doar sa repeti ca intrun vis de vis numele celor mai mari echipe de fotbal din lume...Reaal, Barca, Reaaal, Barca...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează