INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  JAPONIA

Înapoi la viaţă » După un an de la cutremur, Japonia renaşte prin sport

Imagine apocaliptică. Pămîntul s-a rupt şi scufundat în Japonia pe 11 martie 2011 // Foto: Reuters +2   FOTO
Imagine apocaliptică. Pămîntul s-a rupt şi scufundat în Japonia pe 11 martie 2011 // Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 11 martie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 10 martie 2012 21:54

Fotbaliştii niponi au strîns peste trei milioane de dolari din meciuri caritabile şi licitaţii.

11 martie 2011, ziua cînd soarele a apus în arhipelagul nipon. Seismul de 9 grade pe scara Richter, urmat de înfricoşătorul tsunami au devastat provincia Tohoku, situată în nord-estul celei mai mari insule japoneze, Honshu. 15.854 de oameni au murit şi alţi 3.724 au fost daţi dispăruţi atunci. Iar explozia nucleară de la Fukushima, a doua după Cernobîl ca intensitate, a făcut alte victime.

Mitsuo Ogasawara, mijlocaş la Kashima Antlers şi fost internaţional, s-a născut în Tohoku. "Cînd m-am întors acasă, n-am mai recunoscut nimic. Totul era distrus. Nu mai ştiam unde stau. Sub dărîmături erau încă o mulţime de cadavre. Am trăit un coşmar", a povestit cel mai bun fotbalist din J-League în 2009.

El şi alţi jucătorii din campionat şi din "naţionala" Japoniei au adunat într-un an peste trei milioane de dolari numai din meciuri caritabile şi licitaţii cu tricouri ale vedetelor nipone şi internaţionale. Căpitanul selecţionatei, Makoto Hasebe, a donat în totalitate cîştigurile pentru cartea sa biografică. Şi acelaşi Ogasawara a iniţiat o campanie de strîngere de fonduri pentru construirea unui mic stadion pe coasta nord-estică.

Nu risipiţi energia!
Anul trecut, după catastrofă, sezonul de baseball (sportul numărul 1 în Ţara Soarelui Răsare) a fost amînat pînă la 12 aprilie. Argumentul jucătorilor pentru întîrzierea competiţiei cu o lună? "Publicul nu şi-a regăsit bucuria de a privi sport". Apoi, cînd întrecerea a început, au fost programate foarte puţine meciuri seara. Motivul: "Economisiţi energia electrică!".

"Ziua cînd ne revanşăm"
Mulţi sportivi străini au fugit din Japonia în martie 2011. Printre puţinii rămaşi a fost neozeelandezul Paul Hodder. Antrenorul echipei de rugby Kamaishi Seawaves ("Valurile din Kamaishi") şi-a chemat 12 jucători, inclusiv fostul All Black Pita Alatini, pentru a ajuta oamenii din zona afectată: "A fost ziua cînd ne-am revanşat. Ne-am oferit voluntari şi am descărcat tiruri de ajutoare la centrele cu oamenii evacuaţi".

210 miliarde de euro este suma pe care o va investi Japonia, într-un proiect de 10 ani, pentru reconstruirea regiunii afectate

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează