INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV. Momentul care i-a marcat cariera lui Ion Crăciunescu: „A fost un șoc! Ne-au spus clar «Fără teroriști»”

Articol de GSP - Publicat vineri, 17 aprilie 2020 17:49

Ion Crăciunescu, unul dintre cei mai buni arbitri din fotbalul românesc, a acceptat invitația de a participa la "Prietenii lui Ovidiu", emisiune moderată de Ovidiu Ioanițoaia.

Crăciunescu a arbitrat 230 de meciuri în prima ligă din România, a fost delegat la Campionatul European de tineret din 1988, la finala Campionatului European de juniori din 1992, la semifinala Cupei Intercontinentale din 1995, în același an conducând la centru și finala Cupei Campionilor Europeni, Ajax Amsterdam - AC Milan. S-a retras din arbitraj în anul 1996. De atunci a fost președinte la echipe din Liga 1, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, acum fiind analist TV.

Ion Crăciunescu, provocat de Ovidiu Ioanițoaia

- Nelule, te consideri cel mai mare arbitru român? Sau cine crezi că a fost?
- Per ansamblu, am o părere bună despre performanțele pe care le-am obținut. Sigur că am și nemulțumiri. N-am fost la un Campionat Mondial și, din păcate, cred că lucrurile s-au judecat și politic. În 1993 am fost pe locul 12 mondial, la finele lui '94 pe locul 9, iar în 1995 am fost declarat al doilea cel mai bun arbitru, după cel ce a arbitrat finala din America. Eu n-am fost acolo... Cum puteam să lipsesc eu de la acel Campionat Modial?

- Ăla chiar a fost un moment ciudat. 
- În 1994, înainte de Campionatul Mondial, am fost selectați cinci arbitri din Europa să arbitrăm turneul de calificare în zona Asia. Participau Coreea de Nord, Coreea de Sud, Iran, Irak, Emiratele Arabe Unite și Japonia. Din șase se calificau două. Cuvântul de ordine a fost și ni s-a transmis înainte de competiție către observator... Acum pot să vorbesc... Ni s-a spus "Fără teroriști în America!".

- Ce însemna asta?
- Fără Iran, Coreea de Nord și Irak. Dar Japonia atunci nu s-a calificat... Poate că percepția celor de acolo față de România era alta, făceam parte din categoria care să nu meargă acolo! Cred că aveau dreptate ținând cont de cine ne conducea la timpul acela.

- A fost dureros că n-ai prins Mondialul!
- Au mers câte doi arbitri din Franța, Spania, Anglia și Germania... Mai mult decât atât, în 1995, când s-a jucat Cupa Intercontinentală în Arabia Saudită, acolo a mers campioana fiecărui continent, cu președintele și un arbitru. Eu am fost desemnat să reprezint Europa! Eu alături de Johansson și Danemarca! Atunci, cum se putea să nu fiu în America în 1994 când am reprezentat Europa și am fost desemnat al doilea arbitru?!

- De neînțeles... 
- Mie mi-a provocat un șoc atunci... M-a prins la Brașov când am aflat că nu sunt selectat în America. Nici nu mă așteptam. Mai ales că arbitrasem un meci Werder Bremen- Anderlecht. 3-0 pentru Anderlecht, 4-3 pentru Werder Bremen. Și multe alte meciuri importante, unde am fost observat de Michel Vautrot și alți oameni mari, unde am primit calificative excepționale. Chiar aveam toate criteriile.

Scăpăm de coronavirus la vară? Francezii au descoperit la ce temperatură moare COVID-19

CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV Ce-l enervează pe Dan Negru când vine vorba despre Hagi: „De ce «Gică»? Chiar nu înțeleg!” + ce s-a întâmplat pe teren când au fost coechipieri: „Mi-a zis asta la un corner”

FOTO Agenta 007 » Cine e misterioasa femeie care l-a ajutat pe șeicul Mohammed bin Salman să pună mâna pe Newcastle: de la pictoriale sexy la afaceri cu sute de milioane

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
archibald
archibald  •  18 Aprilie 2020, 14:52

La fel a simtit si Patritiu Abrudan cand l-ai luat pe necunoscutul Constantinescu la finala CL! Exista si o justitie divina!

itu52
itu52  •  17 Aprilie 2020, 22:18

Cam trasă de per, adică „Per ansamblu, am o părere bună despre performanțele pe care le-am obținut”. E rupt din modestie nea Ion, la emisiunile tv. ne livrează numai trăznăi despre jocul cu „mingiea”.

484647715224966
Marian Boeangiu  •  17 Aprilie 2020, 21:13

Sa recunosti clar ca arbitrezi la comanda e adeverirea suprema a tuturor teoriilor mele despre "valoarea" profesionala si umana a tuturor arbitrilor, inclusiv Craciunescu. Nu mai e nimic de spus. Mi-e scarba!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează