INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  COMENTARIU

Cum de nu și-au dat seama cei de la Leeds United ce se va întâmpla când vor ataca o femeie?

Karen Carney
Karen Carney

Articol de - Publicat duminica, 20 decembrie 2020 14:59 / Actualizat miercuri, 31 martie 2021 15:21

Într-un comentariu publicat în „The Guardian”, editorialista britanică Suzanne Wrack vorbește despre situația în care clubul Leeds United a pus-o pe jurnalista Karen Carney, când, pe contul de Twitter al echipei, a fost postat un videoclip cu o propoziție a acesteia, scoasă din context. „Vânând-o pe Karen Carney”, scrie Wrack, „clubul a arătat dimensiunile abuzului sexist care afectează fiecare femeie din fotbal”.

Când fosta internațională și analistă din Marea Britanie, Karen Carney, a îndrăznit să contextualizeze promovarea Leeds United, scopul era să intrige fanii. Însă puțini s-ar fi așteptat ca tocmai contul oficial de Twitter al clubului să o vâneze și, prin urmare, din greșeală, să direcționeze spre ea atitudinile sexiste din măruntaiele fotbalului, scrie Wrack.

Leeds a postat pe Twitter un videoclip cu Carney, în care aceasta apărea spunând că promovarea clubului „se datorează pandemiei de COVID”, evidențiind respectiva propoziție în tweet-ul lor, se arată în articol.

Poate că formularea lui Carney nu a fost cea mai inspirată, crede Wrack, adăugând că, totuși, întreaga propoziție există într-un context din care reiese clar intenția ei. Ea a lăudat stilul echipei și a spus că „poate depăși pe toată lumea”, înainte de a-și exprima îngrijorarea cu privire la faptul că Leeds „ar putea să se autodistrugă la sfârșitul sezonului.”.

După ce spune: „De fapt, eu cred că au promovat din cauza pandemiei de COVID”, ea explică faptul că pauza „le-a dat un pic de răgaz” și că nu era sigură că echipa „s-ar fi ridicat fără acea pauză”, se arată în editorial.

Avea un argument în spate. Echipa lui Marcelo Bielsa a fost neînvinsă vreme de cinci meciuri, înainte ca sezonul să fie întrerupt din cauza COVID, apoi a galopat spre titlu, scăzând doar două puncte în opt jocuri. Dar, în sezonul precedent, au câștigat doar un punct în ultimele șase jocuri și, în ambii ani, s-a confruntat cu o scădere între decembrie și februarie. A fost aceeași poveste în Spania, când Athletic Bilbao a lui Bielsa a ieșit din cursa pentru titlu în 2011-2012 și, la Marsilia, în 2014-2015, unde echipa lui a trecut de la „campioni de toamnă” la a patra până la sfârșitul sezonului.

Comentariul lui Carney ar fi putut fi ușor stângaci, dar ar fi ușor să parcurgi un discurs de două ore al oricărui comentator sau expert și să scoți o astfel de formulare, crede Wrack. Ea opinează că a fost un argument corect și, dacă oamenii au fost sau nu de acord cu el, nu asta ar trebui să fie problema principală.

Twitter a intrat în criză. Au fost o mulțime de comentarii din partea fanilor, care au proclamat cu mândrie că au învins feministele. Acesta nu a fost un atac asupra lui Carney pentru că este o femeie, ci pentru că este un analist slab și a greșit. De unde au știut? Pentru că, în trecut, clubul a trimis un tweet pedant despre analiștii de sex masculin. Mulți au subliniat că Gabby Agbonlahor, Paul Merson și Chris Wilder au fost și ei vizați în ultimele luni.

În cazul lui Carney, însă, clubul a atins noi probleme. Nu și-au dat seama că abuzul îndreptat asupra ei ar fi diferit pentru că este femeie? Dacă nu au făcut-o, unde au fost? De fiecare dată când fosta internațională a Angliei, Alex Scott, este la televizor, apare pe Twitter înainte să scoată un cuvânt. Scott apărea din nou pe Twitter miercuri, ca urmare a tweet-ului dat de Leeds despre Carney, în vreme ce trolii se îngrămădeau.

Oamenii care se ocupau de contul de Twitter al Leeds au ratat abuzurile pe care Scott și Eni Aluko le-au suportat în timpul Cupei Mondiale? Au fost orbi la abuzurile pe care le suportă femeile de fiecare dată când pășesc pe iarbă? Sau misoginismul de care au parte în fiecare săptămână fostele jucătoare devenite analistei, precum Rachel Brown-Finis? Sau abuzul suferit de orice jurnalistă dacă îndrăznește să scrie despre orice are legătură cu jocul bărbaților? Dacă da, asta este o poziție extrem de privilegiată.

Inevitabilul s-a întâmplat. Carney a fost numită „o cățea proastă”, „o boarfă proastă”, „p...a săptămânii” și i s-a spus „să te întorci în bucătărie” sau “să-ți pui microfonul jos și să te duci acasă, acolo unde sunt vase de spălat și haine de călcat”, ca să menționăm doar câteva. Altcineva „s-a săturat de prostia asta a comentatorilor de sex feminin”, altul a spus: „Viața femeilor contează, dar, să fim serioși, femeile și fotbalul? Pune ceaiul pe foc, iubire!”. Au fost altele și mult mai rele.

Acest tip de reacție nu ar fi existat dacă ținta ar fi fost un bărbat. În timpul difuzării de către Amazon a victoriei lui Leeds împotriva West Brom, fostul jucător de la Leeds, Jimmy Floyd Hasselbaink, a putut fi auzit în fundal spunând „la țintă”, în urma analizei lui Carney, dar el nu a fost vizat, cel puțin nu în aceeași măsură.

Cu toate astea, când un analist de sex masculin devine țintă, atacurile nu implică niciodată faptul că întregul lor gen nu are loc în lumea jurnalismului sportiv sau a fotbalului, în general. Diferența constă în acel tip de abuz care își propune să delegitimizeze rolul femeilor în fotbal. Este vizibil în rândul femeilor care lucrează în domeniu, care au trăit decenii de abuzuri pentru că au îndrăznit să presupună că jocul este al oamenilor, nu doar al unui bărbat, și care au fost nevoite să lupte cu dinții și unghiile pentru a fi respectate în fotbal, pentru dreptul de a-l comenta și chiar de a-l reda.

Unii au spus că acest conținut era deja online și că Leeds nu trebuie criticat pentru că l-a evidențiat. Cu toate astea, există o diferență uriașă între tweet-ul original, de la @Punjabi_whites, cu 5313 de adepți și decizia unui cont oficial al clubului din Premier League, cu peste 665.000 de adepți. Nu numai că publicul este mult mai numeros, dar este și o legitimare a abuzului ulterior.

La momentul postării, tweet-ul lui Leeds a strâns peste 5.100 de distribuiri, peste 6.500 de comentarii și 48.500 de aprecieri.

În sfârșit, Leeds ar fi putut „condamna complet” abuzul de care Carney a avut parte, dar nu și-au cerut scuze și nu au șters tweet-ul. Au existat, de asemenea, rapoarte conform cărora clubul ar fi urmat să o invite pe internaționala decorată să relateze de pe terenul de antrenament, înainte de egalul din turul al treilea al FA Cup al clubului cu Crawley, săptămâna viitoare, dar acest lucru nu ar fi nimic mai mult decât un tratament condescendent.

Nu, Carney nu trebuie să meargă la Thorp Arch pentru a repara relațiile cu un club care dorește să-i “corecteze” opiniile. Mult mai potrivit ar fi ca Leeds să aducă reprezentanți ai femeilor din fotbal și să-și educe personalul, antrenorii, proprietarul și jucătorul despre lumea aparent extraterestră pentru a ei a abuzurilor sexiste pe care femeile care lucrează în fotbal le întâlnesc zilnic.

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Neplătit, Pantilimon a refuzat să mai joace și a părăsit Denizli » Clubul îl amenință cu tribunalul!

Scene tulburătoare în Preliminariile Cupei Africii » Arbitrul n-a vrut să oprească meciul, dar a leșinat pe teren!

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează