INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INEDIT

EXCLUSIV Cine a fost mai mare, Maradona sau Messi? » Insiderul care a lucrat și cu Diego, și cu Leo dă verdictul în interviul GSP: „El e un extraterestru”

Alejandro Mancuso (spate), alături zeii Argentinei: Diego Maradona și Lionel Messi. Foto: Imago Images +12   FOTO
Alejandro Mancuso (spate), alături zeii Argentinei: Diego Maradona și Lionel Messi. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 07 noiembrie 2023 10:27 / Actualizat marti, 07 noiembrie 2023 13:09

Alejandro Mancuso, 55 de ani, fost internațional argentinian și colaborator al lui Diego Armando Maradona la națională, unde i-a antrenat printre alții și pe actualul Balon de Aur, Lionel Messi (36 de ani), a povestit Gazetei Sporturilor cum se raportează el și conaționalii săi la cei doi zei ai fotbalului. Bonus: o remarcă memorabilă dintr-o cursă cu avionul în care era prezent și „El Pibe D'Oro”. 

Alejandro Mancuso, 55 de ani, este pentru câteva zile la București ca să fie alături de fiul său, Gianluca, operat de apendicită, jucătorul celor de la CSA Steaua recuperându-se după intervenția chirurgicală ce-l va mai ține câteva săptămâni departe de gazon.

Omul de încredere de lângă Diego Armando Maradona, interviu pentru GSP: „Acești doi fotbaliști români puteau juca oricând pentru Argentina”
INTERVIU
Omul de încredere de lângă Diego Armando Maradona, interviu pentru GSP: „Acești doi fotbaliști români puteau juca oricând pentru Argentina”

GALERIE FOTO. Alejandro Mancuso a lucrat cu Maradona și Messi

Leo Messi și Diego Maradona
Alejandro Mancuso (spate), alături zeii Argentinei: Diego Maradona și Lionel Messi. Foto: Imago Images
Alejandro Mancuso alături de Leo Messi, pe vremea când, alături de Maradona, pregătea naționala ”pumelor”
Alejandro Mancuso (foto: GSP)
Mancuso, omul de încredere al lui Maradona la Mondialul din 2010 / FOTO: Imago
+8 FOTO

Mancuso este fost internațional al Argentinei, în prezent lucrează pentru ESPN Latinoamericana și un post de radio din țara sa, fiind și director tehnic internațional la federația argentiniană. A fost unul dintre oamenii de încredere ai lui Diego Armando Maradona, alături de care a jucat la naționala „pumelor”, apoi i-a fost secund pe vremea mandatului de antrenor al lui „El Pibe D'Oro” la prima reprezentativă.

Argentinianul a privit de pe margine marea victorie a României la Pasadena, 3-2 în acel meci memorabil de la World Cup 1994, Alejandro a fost rezervă neutilizată în acea confruntare de vis din fața a 90.000 de spectatori.

A fost un meci special pentru că eram îndurerați de suspendarea lui Maradona, găsit dopat, și accidentarea neprevăzută a lui Caniggia, aceste două detalii ne-au tulburat teribil. Probabil, cea mai grea înfrângere din istoria naționalei, cel puțin pe care o cunosc eu, mai ales că aveam o echipă ce-ar fi putut deveni campioană mondială.

- Alejandro Mancuso, ex-internațional Argentina

Alejandro Mancuso, despre zeii Argentinei: „La capitolul trofee, Messi l-a depășit deja pe Maradona”

Argentina a avut privilegiul de a oferit fotbalului doi mari zei ai fotbalului: Maradona și Messi. Mancuso a fost chestionat în cadrul interviului acordat GSP.ro pe cine consideră mai mare, pe Diego Armando sau pe Leo. Cu „El Pibe D'Oro” a jucat și i-a fost colaborator, pe Leo l-a antrenat în urmă cu mai bine de un deceniu.

„Noi, argentinienii, după Maradona nu credeam că va mai apărea altul. Apoi a venit Messi. Eu am avut posibilitatea să joc cu Maradona și am fost secund la Mondialul din 2010, cu Maradona antrenor.

L-am avut pe Messi ca jucător și el e un extraterestru, e ceva mult deasupra peste media oricărui alt fotbalist. Messi e un superdotat. La capitolul trofee și obiective l-a depășit deja pe Maradona! Cred că Argentina trebuie să fie mândră că a avut „era Maradona” și că acum are „era Messi”, care e extraordinară”, a spus Alejandro Mancuso.

10 selecțiia adunat Mancuso ca jucător în naționala Argentinei, în perioada 1992-1994

De ce Maradona-antrenorul nu a avut succesul lui Maradona-fotbalistul: „Era foarte greu să le explice tot ce făcuse el”

Alejandro Mancuso a explicat cum decurgea colaborarea cu legendarul Maradona.

„Nu era deloc dificil, era parte din grup, era la fel ca noi, Maradona poate era foarte greu pentru el să explice în cuvinte tot ce el știa și tot ce făcuse în fotbal. Asta era partea în care poate îi era greu cu jucătorii, pentru că era foarte greu să le explice tot ce făcuse el. Dar nu era greu de lucrat cu el, era foarte simplu.

De asta nu a putut fi Maradona antrenorul la același nivel cu fotbalistul Maradona, pentru că nu reușeau jucătorii să înțeleagă! Era foarte greu pentru Maradona-antrenorul să depășească ce a făcut ca jucător. Așa că eu cred că toată lumea îl vedea cu potențial de a fi ca antrenor ce a fost ca fotbalist. Iar asta e imposibil, nu există!”, a reacționat fostul internațional.

Cât de mare și de iubit era Maradona? „Când erau turbulențe în avion, începeau glumele: «Stai liniștit, suntem cu Dumnezeu»”

Mancuso a trăit multe alături de idolul Argentinei și al lumii. „Am foarte multe. Maradona călătorise prin toată lumea și toți înnebuneau când apărea undeva. Hotelurile se umpleau când venea el, nu mai puteai ieși pe stradă. Trebuia să stai mereu în cameră. Am străbătut lumea, dar nu putea vizita nimic. A fost dificil să trăiești cu personajul Maradona, dar ne-am întâlnit cu mari personalități ale lumii.

Când oamenii îl vedeau pe Maradona înnebuneau. Îl tratau ca pe Dumnezeu. Erau oameni care credeau că Diego e Dumnezeu. Ce știu eu? Eram în avion, iar când erau turbulențe, ne panicam, iar când turbulențele treceau începeau glumele: «Stai liniștit, nu cade avionul, suntem cu Dumnezeu!». Maradona e Dumnezeu, înțelegi?”, a comentat Mancuso.

Citește și alte știri:

U Cluj nu se descurajează: „Gândul este la play-off”. Unul dintre titulari și-a găsit motivația supremă: „Pentru ea mă zbat”

S-a creionat „lista neagră” de la Dinamo: pleacă jucătorii care au urcat cu echipa din Liga 2! Ce urmează, cine va sosi

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
doxin
doxin  •  09 Noiembrie 2023, 12:11
Postat de sorin777 pe 07 Noiembrie 2023, 16:06

Pele a fost poezie, greu sa mai fie unul ca el pentru ca pe vremea aceea fotbalul era melodios. Acum e o lupta darza unde tehnica pare un procedeu taios...

Nu poti compara..nu zic ca nu a fost talent,dar nu uita ce adversari avea prin Brazilia pe vremea aia..erau scoruri de curtea scolii..habar nu aveau sa se apere!In Europa cu siguranta nu ar fi avut aceleasi performante.

doxin
doxin  •  09 Noiembrie 2023, 12:09
Postat de anti_fcsb_bayern_real_juve pe 07 Noiembrie 2023, 16:29

Messu e o gloaba infractoare si Maradonu e un drogat. Cei mai buni sint Kahn, Batistuta, Rivaldo, Roberto Carlos, Ronaldinho, Kevin Keegan, Alan Shearer, Beckenbauer, Baggio, Buffon, Maldini, Nesta, Zoff, Weah, Cruyff, Best, van Basten, Seedorf, Kluivert, Butragueno, Raul, Casillas, Cannavaro, Ivo Viktor, Mijatovic.

Daca mai scriai cateva nume,puneai toti jucatorii valorosi din istoria fotbalului :))

marianulvich
marianulvich  •  08 Noiembrie 2023, 19:05
Postat de bogat pe 07 Noiembrie 2023, 11:56

Maradona a fost un fotbalist exceptional. Era nativ, parea ca se nascuse cu mingea la picior si incubase pe un teren de fotbal. Avea si o personalitate foarte mare, facea ce vroia cu mingea, era actor, umplea ecranul si acapara camerele. Tragea echipa dupa el, a facut Napoli campioana desi pleca cu sansa a cincea, tragea nationala Argentinei dupa el. Era mister fotbal. I-a palcut prea mult viata, daca s-ar fi antrenat pe masura talentului facea si mai multe ispravi. Nu zic ca Messi nu e un jucator extraordinar, insa pentru mine Maradona a fost mult mai bun.

In sfarsit un fin cunoscator in acesta mare de habarnisti si microbisti " statiscieni". DS 10 El Patron .

Vezi toate comentariile (12)
Comentează