INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Ora de istorie » Începuturile fotbalului: cum au apărut primele cluburi profesioniste din lume

Sheffield FC // Foto: totalprosports.com +5   FOTO
Sheffield FC // Foto: totalprosports.com

Articol de - Publicat joi, 12 iulie 2012 00:00 / Actualizat luni, 30 septembrie 2013 18:06

Fotbal, soccer, calcio, futbol, Fußball. Indiferent de nume, "Sportul-Rege" se bucură de o lungă şi bogată istorie. În ciuda acestui fapt, istoria fotbalului nu este foarte bine cunoscută, deşi este vorba despre unul dintre cele mai populare sporturi.

Fotbalul a fost un sport foarte popular în Anglia încă de la mijlocul secolului XIX. Primul său mare defect a fost acela că nu avea stabilit un set de reguli clare. Fiecare juca fotbal cum dorea, urmînd propriile sale reguli.

În 1863, o serie de organizaţii engleze au decis să se reunească în încercarea de a stabili un set oficial de reguli care să nu lase loc la prea multe dispute între jucători. Această întîlnire a rămas în istorie ca prima întrunire a Asociaţiei Engleze de Fotbal ( FA), organizaţie care există şi în prezent.

Din nefericire, regulile decise de FA au dus la o ruptură între cluburile care doreau ca jucătorii lor să poată alerga cu mingea în mînă şi echipele care nu doreau ca fotbalul să fie jucat cu mîna.  Acesta a fost momentul decisiv din istoria sportului cînd fotbalul a început să se distanţeze de rugby.

Iniţial, fotbalul nu a avut un nume propiu. Pentru a fi recunoscut şi diferenţiat de rugby, el era intitulat "association football", adică după numele organizaţiei care i-a stabilit primele reguli.

După o perioadă, englezii şi-au dat seama că această frază este prea greoaie pentru a denumi un sport şi au abreviat mai simplu "soc’er". Acesta este şi originea denumirii americane a fotbalului.

Nici acest nume nu a fost pe placul englezilor, iar în secolul XX s-a decis să se renunţe din prima denumire la "association" şi astfel a rămas doar "football". Nume care există şi în prezent.

Tot în această perioadă au apărut şi primele cluburi organizate de fotbal. Mai jos vă vom prezenta un top al celor mai vechi cluburi de fotbal din lume care încă mai există. Evident, toate sînt de pe teritoriul Angliei.

9. Sheffield Wednesday F.C. (1867)

Clubul exista deja din 1820, dar jucătorii au practicat iniţial cricket-ul. Denumirea a fost inspirată de ziua din săptîmînă în care au jucat primul meci (miercuri).

În vara anului 1867, echipa s-a lăsat de cricket şi a trecut la fotbal. Primul meci oficial a fost disputat pe 1 februarie 1868, iar din 1867 clubul a devenit profesionist. Pînă în 1929, clubul a purtat numele "The Wednesday".

În prezent, Sheffield Wednesday F.C. evoluează în a treia ligă engleză. Ultima oară cînd a evoluat în Premier League a fost în 1992.

8. Nottingham Forest F.C.

A fost fondat în 1865 în micuţul orăşel West Bridgford (Anglia), iar din 1888 a devenit club profesionist. În prezent evoluează în a doua ligă din Anglia, dar de-a lungul istoriei clubul a cucerit mai multe trofee atît pe plan naţional, cît şi pe plan european.

În sezonul 1977-1978, Nottingham a intrat în istoria Premier League după ce a reuşit performanţa de a cuceri titlul în primul an după ce a promovat în prima divizie.

În palmaresul echipei se află un campionat al Angliei, două Cupe FA, patru Cupe ale Ligii, două Cupe ale Europei şi o Supercupă UEFA.

7. Brigg Town F.C. (1864)

Acest mic club din oraşelul Brigg a fost fondat în 1864. În prezent, echipa evoluează în "Norther Premier League Division One South", care, conform piramidei din fotbalul englez, este a opta ligă.

6. Stoke City F.C. (1863)

A fost fondat în 1863, iar denumirea iniţială a fost Stoke Ramblers Football Club. Stoke evoluează în prezent în prima ligă din Anglia ceea ce o face să fie cea mai veche echipă de fotbal din lume care evoluează în prezent la cel mai înalt nivel. În Premier League a promovat în 2008, iar de atunci nu a mai părăsit primul eşalon al fotbalul englez.

5. Notts County F.C (1862)

Dacă Stoke City poate fi considerată cel mai "bătrîn" club din Premier League, atunci Notts County poate fi uşor intitulat "cel mai vechi club profesionist". La fel ca Sheffield Wednesday, Notts County evoluează în prezent în a treia ligă din Anglia. Ultimul sezon cu Notts County în prima ligă engleză a fost cel din 1991/1992.

4. Worksop Town F.C (1861)

Worksop Town F.C. este un club semiprofesionist care în prezent evoluează în liga a şaptea din Anglia. În cei peste 150 de ani de existenţă, clubul nu a reuşit niciodată să urce mai sus de cea de-a şasea ligă. În schimb, Worksop Town a impresionat de cîteva ori în Cupa Angliei. Oficialii micuţei echipe se mîndresc cel mai mult cu o remiză albă într-un meci cu Tottenham, rezultat care a fost obţinut în sezonul 1920/1921.

3. Crazy Wanderers F.C. (1860)

Crazy Wanderers este un alt club semiprofesionist, ceea ce înseamnă că jucătorii echipei au şi alte meserii, iar fotbalul este practicat doar ca hobby.

Echipa evoluează în acest moment, la fel ca Worksop, în cea de-a şaptea ligă din Anglia. Cele două echipe nu sînt, însă, în acelaşi campionat, ci în ligi paralele deoarece liga a şaptea este împărţită pe mai multe zone geografice.

Asemănările nu se opresc aici. Ca şi în cazul celor de la Worksop, Crazy Wanderers nu a reuşit niciodată să urce în ligile superioare din Anglia.

2. Hallam F.C. (1860)

Hallam F.C. a fost o lungă perioadă un club de fotbalişti amatori, dar istoria echipei a fost marcată cu foarte multe momente importante.

Înfiinţat în 1860, Hallam F.C. a jucat iniţial meciuri doar cu Sheffield F.C (cel mai vechi club din lume). În 1867 s-a înscris în ceea ce a devenit cunoscut mai tîrziu ca primul turneu organizat de fotbal, competiţie pe care a şi cîştigat-o.

Mai mult de atît, Hallam joacă şi în prezent pe terenul pe care a disputat primele meciuri, motiv pentru care acesta este considerat cel mai vechi stadion de fotbal din lume.

1. Sheffield F.C (1857)

Sheffield este cel mai vechi club de fotbal din lume. Echipa a fost fondată cu şase ani înainte ca primele legi ale fotbalului să fie stabilite de FA.

În primii trei ani de existenţă, pînă la apariţia celor de la Hallam F.C., fotbaliştii de la  Sheffield jucau fotbal între ei deoarece nu mai exista nicio echipă cu care să concureze.

De notat faptul că între Sheffield şi Hallam există şi cea mai veche rivalitate, meciurile dintre cele două echipe fiind şi primele derby-uri din istoria fotbalului.

În 2004, Sheffield F.C a fost răsplătită de FIFA cu "Ordinul de Merit", distincţie care răsplăteşte cele mai semnificative contribuţii aduse fotbalului. Acest ordin a mai fost acordat de fotbal unui singur club: Real Madrid.

Clubul evoluează în prezent în cea de-a opta ligă a Angliei.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
fbogdan1988
fbogdan1988  •  12 Iulie 2012, 23:16
Postat de dorin1924 pe 12 Iulie 2012, 21:07

Shefield Utd evolueaza in a8-a liga???? doamne ce pampalai astia de la gsp....

Sheffield F.C., da, evoluează în Liga a opta. Sunt mai multe grupări cu acest nume. Probabil te gîndeai la Sheffield Wednesday F.C., care e în liga a treia.

dorin1924
dorin1924  •  12 Iulie 2012, 21:07

Shefield Utd evolueaza in a8-a liga???? doamne ce pampalai astia de la gsp....

alinneag
alinneag  •  12 Iulie 2012, 18:53

"ziarist" de doi lei.... nottingam forest are doua cupe ale campionilor , nu " o cupa europeana" . e singura echipa din europa care are mai multe titluri continentale ( doua ) , decat titluri nationale ( unu ) . mai documenteaza-te.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează