INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TURCIA

Ziaristul care l-a numit „țigan cerșetor” pe Șumudică provoacă o nouă controversă: „Ozil e mai bun decât Hagi”. Cine îi susține afirmația

Gică Hagi, foto: Imago +44   FOTO
Gică Hagi, foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 19 ianuarie 2021 11:50 / Actualizat marti, 19 ianuarie 2021 15:05

Erman Toroğlu, controversatul analist turc care l-a numit pe Marius Șumudică „țigan”, crede că Mesut Özil, transferat acum la Fenerbahçe, l-a depășit pe Gică Hagi, considerat cel mai valoros fotbalist străin care jucat vreodată în Süper Lig.

La 32 de ani, Mesut Özil e pe coperta tuturor ziarelor turcești și principalul subiect al discuțiilor despre fotbal de la Istanbul. Mijlocașul german s-a despărțit de Arsenal și a semnat pe trei ani și jumătate cu Fenerbahçe. 

Imediat, unii jurnaliști locali au făcut o paralelă. Cine a fost mai bun, Özil sau Hagi? Știindu-se că Hagi a fost ales cel mai valoros jucător străin care a evoluat în Süper Lig, cu 10 trofee câștigate la Galatasaray în cinci ani extraordinari (1996-2001).

Gheorghe Hagi, foto: Imago
Gheorghe Hagi și Johan Cruyff, foto: Imago
+40 FOTO

Prekazi, despre Mesut Ozil: „Sigur că e mai bun decât Hagi”

Cel care a lansat această comparație a fost controversatul Erman Toroğlu, analistul postului ATV, cel acuzat de rasism după ce l-a numit pe Marius Șumudică „țigan cerșetor” în scandalul antrenorului cu Gaziantep. Acesta a spus, în direct, că „dacă vorbim de carieră, Özil a fost peste Hagi și Alex”. Brazilianul Alex de Souza, considerat numărul 1 all-time la Fener. 

Toroğlu nu a singurul care a vorbit în presa turcă despre Özil și Hagi. Într-un interviu pentru cotidianul Fotomaç, Dževad Prekazi, ex-mijlocaș la Galatasaray, care evoluat împotriva lui Hagi în acea semifinală Steaua - Galata (1-1, 4-0), din Cupa Campionilor Europeni 1988-1989, a afirmat: „Mesut a fost campion mondial și fotbalistul anului în Germania. Sigur că e mai bun decât Hagi”.

La națională, Ozil. La club, Hagi. Mai multe trofee, mai multe goluri

Tot decar, tot stângaci, foarte tehnic, cu o excelentă viziune asupra jocului, un pasator mai mult decât un finalizator, Özil l-a depășit pe Hagi la victoriile cu naționala. A cucerit titlul mondial (2014), fiind pe locul 3 la CM 2010, spre deosebire de Gică, sfert de finală la turneul final din 1994. Dar avantajul neamțului, a făcut parte dintr-o selecționată mai puternică. 

La nivel de club, Hagi e înaintea lui Özil. Are mai multe trofee (18-8), inclusiv trei europene (Mesut nu are niciun triumf continental), și mai multe goluri și la club (283-89), și la națională (35-23). În plus, Hagi a fost al 4-lea în topul Balonului de Aur, în 1994, în timp ce vârful germanului a fost locul 11 în ierarhia Ballon d'Or, în 2011.

7 titluride cel mai bun jucător român al anului a primit Gică Hagi în carieră

7 cluburia avut Hagi: Farul (1982-1983), Sportul (1983-1987), Steaua (1987-1990), Real (1990-1992), Brescia (1992-1994), Barcelona (1994-1996), Galatasaray (1996-2001)

Comparație Gică Hagi - Mesut Özil

Gică Hagi

  • 663 de meciuri la club 
  • 283 de goluri la club 
  • 124 de selecții la națională 
  • 35 de goluri la națională 
  • 18 trofee la club

Mesut Özil

  • 560 de meciuri la club 
  • 89 de goluri la club 
  • 92 de selecții la națională 
  • 23 de goluri la națională 
  • 8 trofee la club

5 trofeede fotbalistul anului are Mesut Özil în Germania

5este numărul echipelor la care a evoluat Özil (Schalke: 2006-2008; Bremen: 2008-2010; Real: 2010-2013; Arsenal: 2013-2021; Fenerbahçe: din 2021)

VIDEO. Gică Hagi rupe tăcerea: „N-am vrut să fiu selecționer, am fost împins! Am fost jignit, m-au lăsat singur, singur…”

Citește mai multe știri despre fotbalul din Turcia:

Marius Șumudică e aproape să semneze cu o formație din Turcia! Președintele clubului confirmă, oficializarea e foarte aproape

Acord pentru al treilea golgeter al Ligii 1! Transferul e pe ultimii metri: clubul a acceptat suma pusă pe masă

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (75)
ge0x
ge0x  •  20 Ianuarie 2021, 21:54

Bai Ionut Costache nu te ai prins ca doar alde *** comenteaza împotriva a tot ce e românesc? Asa e de cand e internetul si fiecare *** pe gura orice ii trece prin capul ala sec de-l poartă pe umeri. Ozil e mic rau pe langa Hagi. S a vazut ca slab e când a fost la Arsenal. Nu a facut nimic. La Real ai eu dadem vreo 10 goluri. Doar ca a ales Germania in defavoarea Turciei. Daca juca pt turci era fix pp. Hagi a fost un lider, un super jucător, într-o era plina de super fotbaliști. Nu ce *** maca e in ziua de azi. Doar daca vezi ce goluri a dat Hagi si cate a dat față de Ozil. Ozil nici daca pune toate golurile si din amicale si de la miuta nu a dat golurile lui Hagi. Si pana acum eu nu stiu nici macar un jucator turc sa fie iubit ca Hagi. Cand canta Cim Bom I Love U Hagi mi se zbarlea parul pe mine.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

2528389220528911
Ionut Costache  •  20 Ianuarie 2021, 09:49

Ma uit pe comentarii si vad de ce nu o sa progresam niciodata ca natie: ne place doar sa criticam si nu ne respectam valorile. Vad multe comentarii care incearca sa ne convinga ca Hagi a fost un jucator mediocru in vest, si ca renumele lui e doar datorat nationalei si evolutiilor din Turcia. E cel putim ciudat cum noi romanii il contestam, in timp ce strainii (nu doar turcii) il includ constant in cei mai buni din istorie pe pozitia pe care juca (inclusiv Pele l-a inclus in cei mai buni 100 din istorie), ca sa nu mai vorbesc ca in irice tara se vorbeste de el la superlativ, ca fost mate fotbalist. Comentam de zici ca am avut zeci de jucatori cu peste 100 de meciuri la Real si Barcelona, mai ales in prezent cand maximul atins de jucatorii romani este campionatul Scotiei sau un contract prin Turcia. Apoi, e greu de comparat venirea lui Ozil in actualul campionat turcesc, care se bate, cel putin la nivel de investitii si salarii cu cele din vest, fata de acelasi campionat in anii 90 (cand aducerea unor jucatori ca Hagi, Popescu sau Taffarel a fost inceputul cresterii fotbalului turcesc modern, de au ajuns sa se bata cu cluburi ca Real, Arsenal, Leeds sau Monaco).

robby73
robby73  •  20 Ianuarie 2021, 09:02
Postat de palominocreek pe 20 Ianuarie 2021, 08:20

Comparația dintre Ozil și Hagi sau Alex e făcută doar ptr a naște discuții și a genera trafic. Nu are nicio logica. Hagi și Alex au fost fotbaliști care au avut performante fantastice pentru turci, dar nu au avut un CV fantastic la venirea în Turcia. Alex a prins sporadic naționala Braziliei iar Hagi a fost erou mai mult în România sau în Serie B. Totuși, realizările lor în Turcia au fost extraordinare. Ozil acum vine cu CV ul, dar la fel au fost și Van Persie, Drogba, Etoo, Kuyt. Ce sa mai spunem de Roberto Carlos? Toți au avut un CV mult mai important decât Hagi sau Alex, dar nu au fost la fel de iubiți

Sunt unii pe aici , care nu vor sa priceapa, ca e vorba de perioada lui Hagi inainte de Galatasaray !

Vezi toate comentariile (75)
Comentează