INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CEHIA

Patru persoane, puse sub acuzare într-un dosar de trucare de meciuri, în urma investigației comune Gazeta Sporturilor - MF Dnes

Stadionul celor de la Mohelnice, pe care chinezii au promis că-l vor transforma într-o arenă modernă. Sursă: MAFRA
Stadionul celor de la Mohelnice, pe care chinezii au promis că-l vor transforma într-o arenă modernă. Sursă: MAFRA

Articol de GSP - Publicat vineri, 23 noiembrie 2018 09:18

Patru persoane au fost puse sub acuzare în Cehia pentru dare și luare de mită privind trucarea unui meci, în urma investigației comune Gazeta Sporturilor - MF Dnes din luna ianuarie 2018.

Potrivit rechizitoriului, este vorba despre trei foști jucători de la FK Mohelnice Moravicany, fundașii centrali Daniel Ivana, Jarosalv Hlavsa și portarul Pavel Rohel. Al patrulea, corupătorul, este Skwarczek Michal de la echipa Valasske Mezirici.

Poliția cehă a declanșat investigația în urma plângerii depuse de primarul din Valasske Mezirici (un oraș cu 27.000 de locuitori din regiunea Zlin), Robert Stržínek, revoltat de dezvăluirile din MF Dnes

Meciul Valasske Mezirici - Mohelnice 2-1 s-a jucat în noiembrie 2017. 

În spatele aranjamentului este grupul chinezului Eric Mao, impresarul care controlează și rețeaua jucătorilor români deghizați în arbitri. Cazul a fost prezentat tot de Gazetă, luni, ca parte din investigația Football Leaks. 

Citește și detaliile șocante despre cluburile din Spania, Irlanda, Letonia și România controlate de chinezul Mao. 

mao maradona one
Aceasta este singura poză publică în care apare Eric Mao. Este al doilea din dreapta, lângă Diego Maradona

De unde a pornit totul

În vara lui 2017, situația financiară la clubul FK Mohelnice era la fel de nesigură ca înaintea fiecărui sezon.  Mohelnice avea nevoie de 3 milioane de coroane, aproximativ 120.000 de euro, pentru a supraviețui.

Pe 7 iulie 2017, la sediul micuțului clubul Mohelnice și-a făcut apariția un agent FIFA ceh de care nimeni nu auzise, dar care susținea că reprezintă finanțatori chinezi interesați să transforme echipa într-o entitate serioasă, profesionistă.

Impresarul Premysl Buba, reprezentantul chinezilor interesați de Mohelnice, a garantat o investiție de 100.000 de euro în numele companiei Football Investment Limited. Firma era înregistrată de agentul ceh cu doar o zi înainte, într-o casă obișnuită de locuit dintr-un orășel britanic. Cu 5 voturi pentru și 3 împotrivă, conducerea clubului FK Mohelnice a votat acceptarea noilor investitori asiatici.

După câteva zile, în club și-au făcut apariția doi “specialiști” chinezi în management, iar în săptămânile următoare au început să apară și jucători: un leton, trei chinezi și mai mulți cehi experimentați.

E perioada în care reporterii Gazetei au primit o alertă de la surse.

Existau suspiciuni serioase că investitorii chinezi de la FK Mohelnice erau aceiași care, în ultimii 5 ani, au lăsat în urmă o dâră groasă de suspiciuni, meciuri trucate și suspendări pentru corupție la cluburi mici din Lituania, Letonia, Portugalia, România și Irlanda.

Cu doar un an și jumătate înainte, în ianuarie 2016, suspecții au injectat 80.000 de euro în Academica Clinceni, un club de Liga 2, după ce inițial studiaseră posibilitatea de a investi la fostele campioane Petrolul și Oțelul Galați.

Citește AICI toată investigația!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează