INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Serial GSP.RO Idoli uitați » Cha Bum-kun: fotbalistul profesionist din echipa armatei sud-coreene

Cha Bum-kun în perioada de la Eintracht Frankfurt
Cha Bum-kun în perioada de la Eintracht Frankfurt

Articol de - Publicat duminica, 19 iulie 2015 23:09

Prin anii '80, Cha Bum-kun era considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști și era pe locul 3 în topul celor mai bine plătiți jucători din Bundesliga. În țara sa natală, Coreea de Sud era un idol.

Bum-kun și-a început cariera de fotbalist în 1976. În acea perioadă fotbalul sud-coreean nu era bine organizat, așa că a evoluat la echipe de amatori și semiamatori.

După ce și-a făcut junioratul jucând pentru echipa Universității Coreene la care studia, primul său club a fost Seoul Trust Bank FC, echipa semiprofesionistă a unei bănci.

Aici a jucat doar câteva luni pentru că s-a înrolat în armată și a început să evolueze pentru echipa militară. Era cel mai bun și singurul profesionist într-o echipă de soldați, așa că începe să viseze la un campionat european.

Star în Bundesliga

Cha și-a propus să evolueze în Bundesliga pentru a învăța mai multe despre fotbal și a transmite aceste cunoștiințe în Coreea de Sud.

Pe când era încă în armată semnează cu Darmstadt, însă rămâne o doar lună aici, timp în care joacă într-un singur meci. Situația lui militară era încă complicată și a fost rechemat în țară.

După ce termină serviciul militar, revine direct în Bundesliga, însă la o altă echipă. Semnează cu Eintracht Frankfurt și are parte de un debut fulminant: marchează în primele sale trei meciuri. Nu își pierde ritmul în acest sezon și ajunge cu Eintracht până în finala Cupei UEFA, trofeu pe care îl și câștigă. În plus, e declarat jucătorul finalei. Sezonul următor își trece în palmares și Cupa Germaniei.

În 1983 e achiziționat de Bayer Leverkusen, echipă la care rămâne timp de șase ani, până la sfârșitul carierei. Și la acest club reușește să câștige Cupa UEFA, în 1988, într-o finală în care își trece și el numele pe tabela de marcaj.

În 1989 se retrage, cu un bilanț de 308 meciuri și 98 de goluri reușite în Bundesliga.

Jucătorul secolului

La naționala Coreei de Sud, Cha Bum-kun deține și în prezent recordul pentru cel mai tânăr jucător convocat la lot. A cucerit Jocurile Asiatice în 1978 și are în palmares mai multe victorii la competiții regionale (Merdeka Cup, King's Cup, President's Cup).

O recunoștiință pentru cariera sa i-a fost oferită și IFFHS, instituție care l-a desemnat jucătorul asiatic al secolului trecut. Bum-kun are un fiu care a fost tot fotbalist: Cha Du-ri.

După ce s-a lăsat de fotbal, și-a respectat promisiunea și a revenit în Coreea de Sud unde a pregătit ca antrenor echipele Hyundai Horangi, Suwon Samsung Bluewings și naționala sud-coreeană. A avut o scurtă experiență și la o echipă din China, Shenzhen Ping'an.

Episoade precedente: Jose Andrade / Baichung BhutiaHidetoshi Nakata / Antonio Carbajal / Zico

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează