INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FINANCIAR

Tătăruşanu, în şomaj parţial! Reduceri substanțiale ale salariilor stranierilor români

Ciprian Tătăruşanu e printre primii care suportă financiar consecinţele opririi Ligue 1, sursa: Getty
Ciprian Tătăruşanu e printre primii care suportă financiar consecinţele opririi Ligue 1, sursa: Getty

Articol de - Publicat joi, 19 martie 2020 15:15

Lyon l-a anunţat deja pe Ciprian Tătărușanu (34 de ani) de reducerea cu 30% a salariului. Ştefan Radu (33 de ani), Vlad Chiricheş (30 de ani) şi Ionuţ Radu (22 de ani) vor pierde şi ei cel puţin un sfert din bani din cauza suspendării campionatului.

Fotbalul din campionatele de top ale Europei reacţionează la criza coronavirusului, iar jucătorii trebuie să suporte o bună parte din consecinţele suspendării competiţiilor. Cluburile din Franţa şi Italia au reacţionat deja şi ameninţă cu importante reduceri salariale, mergând până la 30%. Amiens, Montpellier, Nîmes şi, ultimul pe listă, Lyon şi-au anunţat personalul sportiv că „prin oprirea activităţii, intră în şomaj parţial până la noi ordine”. Ciprian Tătăruşanu va pierde astfel 30.000 de euro net (are contract de 1,2 milioane pe an) în fiecare lună în care nu îşi poate face meseria, statul compensând doar 4,5 salarii minime pe economie.

Nu se ating de salariile sub 100.000 de euro brut

Aceeaşi strategie, dar diferenţiată în funcţie de acordurile semnate, adoptă Serie A. Jucătorii cu salarii de top vor fi cei mai afectaţi, cu tăieri de 30 la sută pentru cei cu peste 1,5 milioane brut anual. Categorie în care intră Ştefan Radu la Lazio (1,4 milioane net) şi Vlad Chiricheş, plătit la Sassuolo cu un milion. Restul până la 2,4 milioane e suportat de Napoli, clubul care l-a împrumutat. Ionuţ Radu pierde doar un sfert din contract (800.000 la Parma), încadrându-se între 1 şi 1,5 milioane brut. Jucătorii între 500.000 şi un milion brut trebuie să renunţe la 20% din bani, -15% pentru 100.000 - 500.000, cei sub 100.000 nefiind afectaţi.

Vor fugi toate starurile?

Italienii se tem că vedetele, care vor pierde multe milioane din cauza întreruperii activităţii, vor fi forţate să plece din Serie A. Numai că nu ar fi exclus ca şi celelalte campionate, Premier şi LaLiga să se alinieze.

„Dacă nu muncești, nu câștigi bani. E forță majoră, se pot face reguli. Se plătește doar 30%, 50% ori 60% din salarii. Sau nu se plătește pe perioada în care nu se joacă și se prelungesc contractele cu câteva luni", a declarat Gigi Becali, proprietar FCSB

 

1,4milioane euro brut lunar este pierderea la salariu a lui Cristiano Ronaldo la Juventus din cauza COVID-19

Hearts înjumătăţeşte contractele

În afara lui Celtic şi Rangers, cluburile scoţiene din Premier League suferă mult din cauza pandemiei de COVID-19. Ann Budge (72 de ani), patronul lui Hearts of Midlothian, le-a cerut jucătorilor, staff-ului tehnic şi celorlalţi angajaţi ai grupării să accepte diminuarea cu 50% a salariilor. Şi exemplul său s-ar putea extinde.

Renunţă la o treime din salariu!

Directorul executiv al lui Dortmund încearcă să dea un exemplu şi a răspuns declaraţiei lui Markus Söder, preşedintele landului Bavariei, că „fotbaliştii câştigă foarte mult”, anunţând că renunţă la o treime din salariul său. Hans-Joachim Watzke (60 de ani) câştigă 1,9 milioane de euro anual ca şef al grupării „galben-negre”.

Şi Werder se gândeşte la reduceri

Bundesliga a luat pauză cel puţin până pe 2 aprilie şi nu se ştie când se va relua, iar unele cluburi iau în calcul măsuri de criză. Werder pierde 9 milioane de euro numai din cele şase meciuri rămase de jucat la Bremen, aşteptând să fie salvată de sponsori. Până atunci, directorul executiv Klaus Filbry (53 de ani) a declarat că evaluează serios varianta micşorării salariilor: „Putem avea probleme dacă nu vom primi niciun ajutor”.

Citește și alte știri despre măsurile luate de cluburi:

Modelul Bundesliga în timpul coronavirus: jucătorii unei forțe renunța de bunăvoie la o parte din salarii!

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (2)
kamouniyak
kamouniyak  •  19 Martie 2020, 18:31

Parca vezi ca le vine ideea si firmelor de la noi sa taie din salariile de 15 milioane pe luna DESI IN ARTICOL SCRIE CLAR CA AIA CARE CASTIGA MAI PUTIN DE 100 DE MII DE EURO PE AN NU SUNT AFECTATI

adi_stelistul
adi_stelistul  •  19 Martie 2020, 17:45

Asadar se practica si la altii reducerea salariilor in situatii de criza.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează