PORTRET Povestea SF a lui Richarlison, îngerul din umbră » Crescut cu pistolul la tâmplă, acum întoarce totul spre nevoiași: de la flămânzii Braziliei la bolnavii de cancer

Richarlison, foto: Guliver/gettyimages +24   FOTO
Richarlison, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat sambata, 24 decembrie 2022 15:39 / Actualizat sambata, 24 decembrie 2022 16:23

Dacă ești ca mine, o să râzi citind următoarea frază, dar ai puțină încredere. Până la sfârșitul acestui text, Richarlison o să devină și unul din jucătorii tăi preferați dintre cei care au concurat la Cupa Mondială din Qatar. Și nu doar pentru că a dat două dintre cele mai frumoase goluri din turneu: contra Serbiei și Coreei de Sud.

Richarlison locuia la baza de antrenament a clubului America Mineiro din Brazilia când, într-o zi, a sosit un transport de îmbrăcăminte pentru el. 

Adolescentul tocmai semnase primul său contract cu Nike, astfel că sponsorul i-a trimis o mulțime de echipamente, treninguri, ghete noi. Ar fi fost un moment vesel pentru orice puști. Pentru Richarlison, care, cu doar doi ani înainte, vindea dulciuri pe stradă ca să se întrețină, trebuie să fi fost suprarealist.

S-a retras în liniște în camera lui, și-a îndesat toate hainele vechi într-o valiză și a plecat de la bază. Ceilalți puști din echipă habar n-aveau încotro se duce. Nici când s-a întors, câteva ore mai târziu, nu le-a spus. Adevărul a ieșit la iveală doar după ce colegul de cameră l-a bătut la cap. Richarlison își dusese lucrurile în centrul orașului Belo Horizonte, unde le dăruise oamenilor fără adăpost. „Le-a dat totul, inclusiv valiza”, își amintește Guilherme Xavier, unul dintre cei mai apropiați prieteni ai săi de atunci, conform The Athletic.

Publicația i-a dedicat, acum doi ani, un portret amplu, iar astfel de povești spuse de cunoscuții brazilianului contrastau puternic cu imaginea enervant de bătăioasă și spiritul războinic pe care i-l cunoaștem cu toții din meciurile din Premier League. Poveștile apropiaților vorbesc despre un tânăr delicios de ciudățel, amuzant (chiar dacă involuntar uneori), dar și foarte generos și preocupat de oamenii din jurul lui.

+20 FOTO

Improbabilul Richy

Richarlison a făcut oreion în timpul Copa America din 2019. Din toate bolile, oreion. Ca într-un roman de Jane Austen. Richarlison a înscris un gol pentru Seleção contra Peru, în finala din Copa America, și l-a dedicat străbunicii sale. Când un reporter TV a întrebat cum o cheamă, tânărul, emoționat, s-a panicat și a uitat numele Donei Julita.

Richarlison își sărbătorește golurile dansând ca un porumbel (câștigându-și astfel porecla Pombo). Și tot Richarlison l-a trimis cândva pe Jamie Carragher să mănânce săpun înainte să vorbească despre el.

În același timp, în ultimii doi-trei ani, de când se simte mai confortabil în lumina reflectoarelor, Richarlison a depășit cu mult inerția socială de care se fac vinovați mulți din jucătorii de fotbal.

Tipul care, în primii ani de carieră, se ascundea de reporteri în vestiar vorbește curajos acum pe teme care l-au făcut foarte nepopular în rândul unei părți a politicienilor brazilieni, dar care i-au atras și simpatia poporului. Din toți jucătorii Seleção, Richarlison e probabil cel mai conectat la oamenii de rând din Brazilia.

Richarlison, primii pași în fotbal

Richarlison a crescut într-un cartier sărac din Nova Venecia, un oraș de pe coasta atlantică a Braziliei, în care sărăcia și infracțiunile mergeau mână în mână. El era cel mai mare din cei cinci copii ai familiei. Tatăl muncea în construcții, mama era femeie de serviciu și vânzătoare de înghețată.

Cartierul din Nova Venecia era unul preferat de traficanții de droguri. Într-o zi, pentru că a fost confundat cu unul dintre ei, i s-a pus un pistol la tâmplă. E primul care recunoaște că povestea vieții lui ar fi putut deraia mult spre rău. A avut noroc de modele în jur, ca unchiul său ori primii antrenori.

Richarlison a făcut primii pași în fotbal ghidat de un antrenor de copii numit Tiao Borboleta (tradus literal, „Unchiul Fluture”). Îi e recunoscător și azi pentru influența copleșitoare pe care a avut-o asupra lui.

„Mulți din prietenii mei din copilărie sunt morți”, povestea el în 2018. „Puteam lejer să pățesc același lucru. Dar fotbalul m-a așezat pe drumul corect.”

Richarlison a rupt „blestemul” numărului 9 brazilian. Din 2014 nu se mai întâmplase!
Brazilia - Serbia 2-0
Richarlison a rupt „blestemul” numărului 9 brazilian. Din 2014 nu se mai întâmplase!

Richarlison și încercările de a face diferența

Mulți din fotbaliștii brazilieni se implică în acțiuni caritabile și cauze sociale, iar Richarlison nu face excepție. De fapt, pare neobosit în felul în care o face, de multe ori spontan și personal.

La sfârșitul anilor 2010, când Brazilia a căzut sub controlul administrației de extremă dreapta a lui Bolsonaro, Richarlison a vorbit în mod repetat despre subiecte precum rasismul, sărăcia, poliția și violența de gen, drepturile comunității LGBTQ+ și distrugerea mediului.

La un meci caritabil jucat în 2019 chiar în orașul natal, a ajutat la colectarea a 6,4 tone de alimente pentru oamenii care se luptă cu nesiguranța alimentară în Brazilia.

„Dacă ai șansa de a face o mică diferență în viața cuiva, nu te gândi de două ori”, a spus el, încercând, fără succes, să nu izbucnească în plâns.

3goluri a marcat Richarlison pentru Brazilia la Campionatul Mondial din Qatar 2022

Bani pentru olimpiada de matematică

Apoi, în 2020, a văzut un apel pe rețelele sociale. Un grup de elevi brazilieni avea nevoie de bani ca să poată călători în Taiwan pentru olimpiada internațională de matematică. Richarlison le-a donat 7.000 de lire sterline ca să poată face călătoria.

Câteva săptămâni mai târziu, cineva i-a trimis o poză cu mai mulți copii din orașul său natal, care purtau tricouri ale Braziliei improvizate de mână, pe care scriseseră: „Richarlison 21” (numărul lui de-atunci). Atacantul s-a dus la școala lor și le-a făcut cadou echipamentele oficiale ale Seleção.

În același an, parlamentul regional din Espírito Santo l-a invitat să-i ofere o medalie pentru implicarea sa în comunitate. S-a prezentat, îmbrăcat elegant, a pozat cu oficialii, apoi a luat microfonul și a cerut autorităților să investească mai mulți bani în educație.

Atacantul brazilian care a făcut senzație la Mondial urmărește în mediul online o vloggeriță cu mare impact în România
SOCIAL MEDIA
Atacantul brazilian care a făcut senzație la Mondial urmărește în mediul online o vloggeriță cu mare impact în România

10% din salariu pentru cei care suferă de cancer

Mai recent, după victoria Braziliei în fața Uruguayului, în meciurile de calificare pentru Cupa Mondială, Richarlison și-a folosit platforma de comunicare - după ce deschisese scorul - ca să ceară autorităților să explice lipsa electricității în regiunea Amapa. A luat atitudine, ca să ceară autorităților „electricitate pentru cei care suferă.”

„Din păcate, oamenii din Amapa nu vor putea să-mi vadă azi golul, pentru că nu au electricitate de două săptămâni”, a continuat el. „Trec prin momente dificile și sper să fie ajutați. Vreau să dedic golul și victoria de azi tuturor celor din Amapa.”

Pentru că n-a fost crescut în „leagăn de aur”, „Richy” încearcă mereu să-i ajute pe alții să aibă oportunități mai bune. Lună de lună, el își oferă 10% din salariu pentru finanțarea Instituto Padre Roberto Lettieri, o casă de sprijin din São Paulo, care ajută bolnavii de cancer dintr-un spital local. Le oferă cazare și mâncare gratuite celor care ajung la tratament, dar nu își permit întreținerea. De asemenea, Richarlison ajută peste 100 de familii din Nova Venécia, prin clubul local de fotbal. „Nu fac asta pentru că trebuie, o fac din suflet”, spune el, citat de The Guardian.

+20 FOTO

Richarlison nu s-a ferit niciodată să vorbească despre rasism

În iunie 2021, într-un interviu acordat revistei braziliene de sport Placar, Richarlison comenta moartea lui João Pedro, băiatul de 14 ani care a fost ucis de polițiști în timpul unei intervenții la Complexo do Salgueiro, Rio de Janeiro.

„Rasismul este o problemă cu care noi, cei din favelă, suntem obișnuiți. Mereu am fost tratat diferit. Am urmărit cazul lui João Pedro, în care poliția i-a împușcat casa de șaptezeci de ori (puștiul a fost împușcat în timpul operației). Aș fi putut fi eu. Pe atunci (n.r. în copilărie), trăiam printre împușcături. Chiar am fost confundat cu un traficant de droguri”, și-a amintit Richarlison.

În septembrie, în timpul unui amical Brazilia -Tunisia, disputat pe Parc des Princes, în Paris, niște suporteri au aruncat cu o banană spre „Richy” când sărbătorea un gol. A dat banana la o parte și a continuat să sărbătorească alături de colegii lui.

Scandal rasist la Paris! O banană i-a aterizat la picioare lui Richarlison la meciul Braziliei!
BRAZILIA
Scandal rasist la Paris! O banană i-a aterizat la picioare lui Richarlison la meciul Braziliei!

Ulterior, pe rețelele sociale, tânărul a cerut ca astfel de acțiuni să fie sancționate - făcând aluzie la rolul FIFA. Și-a menținut poziția într-un interviu pentru The Guardian. „Am lăsat banana la o parte și m-am concentrat pe joc. Dar, cum spuneam, astfel de lucruri trebuie pedepsite, ca alții să nu mai facă la fel.”

Apelul la vaccinare

În octombrie 2021, Richarlison posta o fotografie cu el, purtând echipamentul Tottenham și o mască de protecție și primind a doua doză din vaccinul împotriva Covid-19.

Nu era prima dată când dădea un mesaj pro-vaccinare și a continuat să o facă și în noiembrie anul trecut. Era o perioadă când guvernul Jair Bolsonaro insista asupra unor metode fără dovezi științifice în tratamentul Covid-19 și nici nu lua în calcul vaccinurile.

Atunci fotbalistul brazilian a decis să posteze pe conturile sale de socializare un text împreună cu o imagine în care încuraja oamenii să se vaccineze. În apelul său la vaccinare, vorbea cu multă căldură și despre antrenorul „Fluture”, care a murit din cauza Covid-19.

Apoi le spunea oamenilor: „Vaccinați-vă cât mai repede și hai să alergăm spre o îmbrățișare. Ne vedem în tribune, toți vaccinați, protejați și sănătoși pentru a sărbători un alt gol al Porumbelului (porecla lui).”

Tot în pandemie, Richarlison a devenit ambasador al Universității Sao Paulo, pe care a ajutat-o, într-o campanie de social media, să strângă bani pentru finanțarea cercetării Covid.

Acerola, jaguarul adoptat de Richarlison

Îngrijorat de incendiile de vegetație tot mai frecvente din Pantanal (Brazilia), care ucid mii de animale, Richarlison a călătorit în regiune și a adoptat un jaguar. Astfel, animalul este îngrijit de o organizație non-guvernamentală dedicată conservării acestei specii.

„Am adoptat simbolic un jaguar pe care l-am numit Acerola (n.r. un fruct cunoscut și sub numele de cireașă Barbados). Acerola va continua să trăiască cu alte animale: liber, dar monitorizat de ONG ca parte a unui studiu pentru a înțelege mai bine comportamentul său și a-l proteja. Sper să călătoresc curând în Pantanal și să-l salut pe Acerola”, a scris Richarlison pe social media.

Richarlison la Cupa Mondială din Qatar

Cupa Mondială a Braziliei s-a încheiat mult mai repede decât Neymar și ai lui sperau. Dar, înainte să plece din Qatar, Richarlison și-a lăsat amprenta asupra competiției. Întâi a înscris de două ori contra Serbiei. Dacă primul a fost un gol „oportunist”, de om potrivit la locul potrivit, al doilea a fost, vorba clișeului, o bijuterie. Sfidător față de legile fizicii, imprevizibil, jucăuș. 100% brazilian.

Al treilea și ultimul gol mondial pentru Richarlison a venit în „optimi”, într-un meci contra Coreei de Sud. A fost o altă operă de artă: a driblat de trei ori cu mingea pe cap, printre adversari, apoi a așezat-o și, după o combinație cu Marquinhos și Thiago Silva, a finalizat aproape teatral. A fost atât de frumos încât și antrenorul Tite a participat la dansul prin care brazilienii au sărbătorit. Și, măcar pentru o vreme, această Brazilie părea imposibil de învins.

+20 FOTO

Citește și alte știri de la Campionatul Mondial de Fotbal:

Ce jucător au avut în curte! Portarul care a ajuns în semifinalele Mondialului a dat probe în România

FIFA anunță „măsuri interne”, după ce bucătarul Salt Bae i-a agasat pe campionii mondiali și a încălcat o regulă de aur

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
sughibughi
sughibughi  •  24 Decembrie 2022, 20:46

vrajeli pentru casnice

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  24 Decembrie 2022, 16:42

Degeaba...tot nu l a depasit pe G Hagi...

brujo
brujo  •  24 Decembrie 2022, 14:59

Cel mai mare *** in viata. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează