Selecționerul miracolului Maroc acuză marile cluburi europene de rasism: „În zece ani, nimeni nu s-a uitat la mine”

Walid Regragui a calificat pentru prima oară Marocul în semifinalele Mondialului. Foto: Imago Images
Walid Regragui a calificat pentru prima oară Marocul în semifinalele Mondialului. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 11 decembrie 2022 11:51 / Actualizat duminica, 11 decembrie 2022 12:17

Walid Regragui, 47 de ani, care a calificat pentru prima oară Marocul în semifinalele Mondialului, crede că „este imposibil ca un club ca Manchester City sau Barcelona să aleagă un antrenor arab. Nici măcar nu se gândesc la asta, ca și cum nu merităm atenție, suntem incapabili de o asemenea misiune”.

Walid Regragui e marea revelație a Mondialului. Antrenorul în vârstă de 47 de ani avansează într-un ritm năucitor în carieră. Totul i s-a întâmplat în 2022.

Fernando Santos, întrebat dacă regretă că nu l-a titularizat pe Cristiano Ronaldo cu Maroc » Ce răspuns dat + Ce spune despre demisie
MAROC - PORTUGALIA 1-0
Fernando Santos, întrebat dacă regretă că nu l-a titularizat pe Cristiano Ronaldo cu Maroc » Ce răspuns dat + Ce spune despre demisie

Walid Regragui, o jumătate de an în continuă ascensiune

Pe 30 mai, a câștigat Liga Campionilor Africii, cu Wydad (2-0 în finală cu Al-Ahly), la primul sezon pe banca echipei din Casablanca. 

Pe 31 august, a fost numit selecționerul Marocului, după demiterea lui Vahid Halilhodzic. 22 de zile mai târziu, întâiul meci cu „leii din Atlas” (1-0 în amicalul contra Madagascarului), pentru care jucase de 45 de ori, ca fundaș dreapta.

Au urmat premierele, la turneul din Qatar:

  • pe 1 decembrie, după 2-1 în fața Canadei, pe locul 1 în grupa F, înaintea Croației (0-0) și Belgiei (2-0), i-a calificat pe roș-verzi în fazele eliminatorii de CM, cum nu se mai întâmplase de 36 de ani.
  • pe 6 decembrie, a învins Spania (0-0, 3-0 la penaltyuri). Marocul devenea atunci prima țară arabă și a 4-a africană în „sferturi”.
  • pe 9 decembrie, a trecut de altă națională iberică, Portugalia (1-0). Nicio altă selecționată africană nu mai atinsese până acum semifinalele Mondialului. Și Regragui e primul tehnician arab care realizează această performanță.

Walid Regragui: „Suntem Rocky Balboa la Cupa Mondială”

Regragui a ajuns aici, în careul de ași al lumii, după numai opt partide, cel mai mic număr de jocuri pentru un antrenor în penultimul act de CM, de la Otto Gloria (5), cu Portugalia, în 1966.

Miercuri, îl va înfrunta pe Olivier Giroud, fostul lui coleg de la Grenoble, în 2007. Grenoble era primul club al francezului și ultimul al lui Walid, ca jucător.

După triumful împotriva lusitanilor, Regragui a declarat: „Suntem o echipă cu inimă mare, îi depășim pe toți la dorință, pasiune. Aceștia suntem noi. Cu smerenia și energia africanilor și arabilor, drumul e drept”.

Cum explică ascensiunea incredibilă a Marocului? „Avem un plan clar, băieții n-au mai alergat niciodată atât de repede ca la acest Mondial. Când punem suflet, cele mai bune calități ale noastre ies în față. O echipă pe care toată lumea o iubește, cu talent, calitate”.

Pentru selecționer, „banii nu pot întrece pasiunea, credința. Nu e un miracol, e munca noastră. Am primit un singur gol, deși am jucat cu Belgia, Croația, Canada, Spania și Portugalia. Tot continentul e fericit pentru noi. În spirit, suntem Rocky Balboa la Cupa Mondială”. Semifinala cu Franța? „Oricine poate fi învins”.

5victorii și trei egaluri are Walid Regragui cu naționala Marocului; nicio înfrângere deocamdată

Walid Regragui: „Experiența nu contează, totul e despre calități”

Într-un interviu pentru The Athletic, Regragui se plânge însă de tratamentul la care el și alți tehnicieni arabi sunt supuși în fotbalul de elită și acuză marile cluburi de rasism. Până acum, Walid nu a reușit să antreneze mai sus de nivelul campionatului din Qatar.

„De ce nu angajează cluburile europene antrenori arabi? Întrebați-le! Poate e o problemă culturală, poate e vorba de mentalitate”, a afirmat el. „Astăzi, cred că e imposibil ca Manchester City sau Barcelona să aleagă un antrenor arab, nici măcar nu se gândesc la asta, ca și cum nu merităm atenție, suntem incapabili de o asemenea misiune. Totuși, sunt momente în istorie care îi fac pe oameni să se răzgândească. Depinde de noi, africani și arabi, să schimbăm istoria. S-ar putea întâmpla”.

Regragui nu s-a oprit cu pledoaria sa: „De zece ani sunt antrenor, nimeni nu s-a uitat la mine. Nu, e imposibil, nu are experiență, să căutăm pe altcineva. Priviți unde am ajuns! Explicați miracolul!”.

A explicat el secretul unui antrenor valoros: „Experiența nu contează, totul e despre calități. Nu contează ce ai în spate, nu contează de unde ești, religios sau cultural. Dacă nu ești bun, dacă nu ai calități, de-abia atunci pleci”.

5 goluriau marcat „Leii din Atlas” la acest Mondial, primind unul singur

VIDEO. Corespondență GSP din Qatar / Condiții excelente, rezultate slabe

Citește și:

7 statistici de pus în ramă după Anglia - Franța

Roy Keane a găsit vinovatul după eliminarea Angliei de la Mondial

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (44)
Mariusbuligescu
Mariusbuligescu  •  12 Decembrie 2022, 10:51

Deja abereaza - Zidane este musulman, a antrenat la Real si este singurul care are 3 Champions league la rand din istorie, Regragui s-a descalificat dupa interviul asta.

JimBeam40
JimBeam40  •  12 Decembrie 2022, 10:46
Postat de adriann_ pe 11 Decembrie 2022, 17:57

Nu-i asa, la nivel de management si arabii si est-europenii chiar sunt discriminati. Selectionerul Croatiei, care a ajuns la CM2018 in finala cu Nationala unei tari de nici 4 milioane de locuitori a avut doua oferte enorme DAR DIN CHINA. Din Europa nu l-a cautat nici naiba, si totusi omul ala e antrenor oricum o dai, dovada ca si la Mondialul asta e in semifinale desi a avut un traseu infernal. De 25 de ani Croatia tot joaca la cel mai inalt nivel la Europene si Mondiale si singurul croat care a antrenat la un nivel decent in Europa in toti anii astia e Bilic la West Ham. Mai fusese Tomislav Ivić in anii 80 pe baza succeselor avute cu Hajduk Split samd, dar e deja mult de atunci, pe vremea aia nici nu se destramase Iugoslavia etc. Las-o naibii, Lucescu a castigat trofee europene cu Sahtior si Galata, dar din vest i-a dat timp doar o echipa minuscula ca Brescia, de la Inter a fost expediat in 4 luni desi il eliminase din Champions League fix Man Utd cu Fergusson pe banca si care a si castigat trofeul sezonul ala.

Croatii joaca de multi ani impreuna..sau ma rog ,"scheletul " echipei...pe aia deja si tu ii poti antrena ca stiu f bine ce sa faca in teren..parerea mea.. Asta nu stirbeste meritele antrenorului dar multi spun ca e f diferit job ul de selectioner versus cel de antrenor de club din multe puncte de vedere...

JimBeam40
JimBeam40  •  12 Decembrie 2022, 10:43
Postat de atthur pe 11 Decembrie 2022, 16:56

Lasă, rocky,că vine Franța și-ți scoate "fotbalul " din cap.....

:))...si Rocky are limitele lui..:))

Vezi toate comentariile (44)
Comentează