INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  PORTUGALIA

Antrenorul » Carlos Queiroz

Articol de GSP - Publicat joi, 03 iunie 2010 00:00

Carlos Queiroz a avut o scurta cariera de jucator profesionist de fotbal, el evoluand in Mozambic, inainte de a o lua pe drumul antrenoratului.

In 1974 s-a mutat in Portugalia si, in timp, si-a creat un nume ca un bun antrenor de junior. In 1989, Queiroz a preluat nationala U20 a Portugaliei, cu care avea sa castige doua titluri de campioni mondiali la nivel de junior, in 1989 si 1991. De asemenea, Queiroz a fost creditat cu descoperirea  “Generatiei dee Aur” a Portugaliei, care ii include pe Luís Figo, Rui Costa, Fernando Couto, João Vieira Pinto, Jorge Costa si Vitor Baia, care aveau sa devina cei mai selectionati sase jucatori la nationala mare a Portugaliei.

La capatul unui parcurs foarte bun la nationala de tineret a Portugaliei, Carlos Queiroz a preluat nationala mare. A ratat calificarea la Euro 92 si a plecat in 1993.

Intre 1994 si 1996, casa lui Queiroz a fost la Lisabona, unde a antrenat pe Sporting. Aici, Queiroz a castigat primul sau titlu la nivel de club, Sporting cucerind in sezonul 1994-1995 Cupa Portugaliei.

Dupa cinci ani petrecuti in afara Europei, Carlos Queiroz a ajuns la Manchester United in 2002, ca second al lui Sir Alex Ferguson. Dupa doar un sezon a preluat Real Madrid, cu care avea sa castige Cupa Spaniei. Prea putin pentru a continua pe Santiago Bernabeu, iar Queiroz a redevenit pentru inca patru ani mana dreapta a lui Sir Alex Ferguson.

Din 2008, Carlos Queiroz antreneaza din nou nationala mare a Portugaliei, pe care a calificat-o la Campionatul Mondial 2010, dupa un baraj castigat impotriva celor din Bosnia&Herzegovina, dupa doua victorii simetrice, 1-0.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează