INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  ŞOCANT

Scary Africa » Doi jurnalişti au fost jefuiţi, unul dintre ei fiind ameninţat cu pistolul

Articol de - Publicat joi, 10 iunie 2010 00:00

Doi reporteri, de la " Marca" şi " O Jogo", au căzut victime ale unui jaf nocturn în camera de hotel. Fotograful portughez a fost chiar ameninţat cu pistolul înainte de a i se fura totul.

Contactul cu Africa de Sud a fost şocant pentru jurnaliştii ajunşi deja la faţa locului. În ciuda asigurărilor oferite de organizatori, să faci reportaje la Mondiale reprezintă o aventură periculoasă. Au păţit-o pe pielea lor ziariştii trimişi să urmărească "naţionala" Portugaliei la Magaliesburg. O localitate montană situată la 120 de kilometri est de Johannesburg, izolată de lume, în care locurile de cazare în hotel sînt, de fapt, nişte bungalowuri uşor "accesibile".

Hotel Nutbush Boma Lodge, unde s-au cazat Miguel Serrano de la "Marca" şi Antonio Simoes, fotograf la "O Jogo", a fost călcaţi de hoţi ieri dimineaţă. Nici nu le-a fost prea greu să forţeze uşile glisante de pe terasă. Nu exista decît un singur om la pază şi nici un telefon la recepţie să alerteze poliţia! Cei doi atacatori au golit camerele. Bani, laptopuri, celulare, paşapoarte, aparate foto, cărţi de credit. Nu au "iertat" decît hainele murdare şi acreditările.

"Credeam că mă omoară"
Fotoreporterul portughez a fost chiar ameninţat cu arma. "M-au sculat din somn şi m-am trezit cu doi africani negri. Unul mi-a pus pistolul la tîmplă. A durat două-trei minute, dar mi s-au părut ore. Credeam c-o să mă omoare. După ce m-au jefuit m-au trimis să mă culc. Pînă s-a făcut lumină a trecut o eternitate. E incredibil în ce loc ne-am cazat. Văzusem pe drum garduri înalte electrificate şi multă pază". Ziaristul de la "Marca" l-a completat: "Hotelul se află în plină sălbăticie. Am dat în judecată federaţia portugheză ce ne-a făcut rezervările. Este o imensă greşeală să organizezi un turneu final în asemenea condiţii de insecuritate".

50 de crime au loc zilnic în Africa de Sud, ţară aflată pe locul 2 în lume în privinţa ratei infracţionalităţii

Poliţia zice că a prins un hoţ
Abia la cîteva minute după ce s-a produs jaful, a ajuns la hotel şi unul dintre cei 40 de poliţişti (foto) care ar trebui să asigure securitatea în zonă. A luat amprente şi a strîns probe din camerele de hotel prădate. Spre după-amiază, a venit anunţul că unul dintre suspecţi a fost prins, telefoanele mobile furate fiind localizate prin satelit, iar o parte din captură a fost recuperată.

Bancomatul şi soldatul
Autorităţile sud-africane au intrat în alertă maximă o dată cu sosirea suporterilor. Cum există pericolul ca hoţii să cloneze cardurile de credit ale celor aproape 300.000 de turişti aşteptaţi la turneul final, a fost mobilizat un dispozitiv impresionant de securitate. Fiecare bancomat este "prevăzut" practic cu cîte un soldat înarmat pentru a se evita orice atacuri.

Colonel beat arestat
Un colonel din poliţia locală a provocat ieri agitaţie chiar lîngă cantonamentul Angliei. Conducea o Toyota Corolla pe contrasens şi cu viteză mare. A spart primul baraj al forţelor de securitate şi nu s-a oprit decît după ce un poliţist a tras în aer un foc de avertisment! Cu greu s-a dat jos şi din maşină, fiind serios ameţit de băutură. Colonelul a fost arestat şi apoi eliberat, dar va fi supus unei anchete şi riscă să vadă Mondialul la închisoare.

MAI EXISTĂ ŞI AFRICA FRUMOASĂ
Goluri chiliene, suportere goale
Pînă să înceapă turneul final, fanii fac încălzirea cu meciurile amicale. Chiar dacă în Africa de Sud e iarnă, suporterele locale s-au încins ieri, la Nelspruit. Probabil şi din cauza crizei, au renunţat la haine, dar s-au distrat copios la Chile - Noua Zeelandă 2-0. Ziariştii n-au putut vedea decît primul sfert de oră. "El Loco" Marcelo Bielsa, selecţionerul argentinian al chilienilor, i-a evacuat din tribună, aşa cum promisese, pentru a nu-i fura planurile tactice!

CEL MAI TÎNĂR SUPORTER
Ţine cu Olanda de la 6 luni!

La Johannesburg a ajuns şi cel mai tînăr suporter din istoria Mondialelor. Mare curaj trebuie să fi avut Roel Borren ca să-l ia în Africa de Sud pe băieţelul său! Este olandez şi a venit să-i vadă la lucru pe Sneijder, Van der Vaart, Van Persie şi ceilalţi. Deşi nu pricepe nimic din antrenamentul lui Bert Van Marwijk, copilul de numai 6 luni şi-a făcut de lucru cu o vuvuzelă portocalie mai mare decît el. Dacă va fi cuminte, poate primeşte şi un Jabulani.

ŞI ANTRENORII SE LOVESC
Danezii au rămas fără selecţioner

Nu numai jucătorii cad pe capete la acest Mondial. A venit rîndul şi primului antrenor să fie trimis pe tuşă. Danezul Morten Olsen stă de două zile în casă, lăsîndu-i pe Bendtner şi ceilalţi pe mîna secunzilor săi. Selecţionerul nordicilor a contractat un virus luni şi e sub tratament cu antibiotice în camera de hotel. "Trebuia să pice şi de la noi cineva. Morten nu are febră, dar doarme foarte mult", a declarat Soeren Kaalund, medicul "naţionalei" daneze.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează