INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  COLUMBIA - ANGLIA 1-1, 3-4 LA PENALTYURI

VIDEO Gareth Southgate s-a răzbunat pentru penalty-ul care a îngropat Anglia la Euro '96: "Din martie pregătim penaltyurile"

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 04 iulie 2018 11:30

Gareth Southgate (47 de ani) a fost unicul ce a ratat pe Wembley la loviturile de departajare în semifinala pierdută de Anglia la Euro 1996 contra Germaniei. Tocmai de aceea, de patru luni își antrenează jucătorii pentru acest moment. Și, în sfârșit, Anglia se califică la 11 metri într-un meci de Mondial.

Englezii trăiesc o bucurie de nedescris. Martin Samuel, de la Daily Mail, jubilează cu fiecare cuvânt scris: "A venit și acest moment. Prima oară. Anglia trece de penaltyuri la un meci de Mondial. Prieteni, ar trebui să începem să visăm. Asta nu se întâmplă în fiecare zi". Albionul e în "sferturile" turneului final, după 4-3 la 11 metri în fața Columbiei.

3 ratări. Coșmarul din 2006

Cât au suferit insularii până aici. De trei ori ajunseseră la loviturile de departajare și de fiecare dată au fost eliminați la CM:

  • 1990 - Pearce și Waddle au ratat în semifinala contra Germaniei. 3-4;
  • 1998 - Ince și Batty s-au încurcat în "optimi". 3-4 și cu Argentina;
  • 2006 - Lampard, Gerrard și Carragher au eșuat în "sferturi". 1-3 cu Portugalia. Coșmar!

"Întotdeauna îmi va rămâne în minte"

Pentru Gareth Southgate, actualul selecționer, o amintire îi făcea amară fiecare zi. Pe 26 iunie 1996, într-o partidă vitală pentru britanici.

Jucau semifinala Euro în fața Germaniei. Acasă, pe Wembley. Și atunci au fost penaltyuri. Și atunci au pierdut. Iar el, fundașul lui Aston Villa în vârstă de 25 de ani, cu 9 selecții la acea vreme (57 în total), a tras tare și jos, dar aproape de centrul porții, Köpke respingându-i mingea. Era a 6-a lovitură, unica ratată. Möller a înscris imediat, și Germania și-a continuat ascensiunea spre titlul continental.

"Întotdeauna îmi va rămâne adânc întipărit în minte acel penalty. Voi trăi cu el până la sfârșitul vieții", a admis Southgate. Tocmai de aceea, din martie și-a antrenat jucătorii pentru 11 metri. De 4 luni a exersat aceste execuții. Și, mai ales, i-a pregătit cum să reziste presiunii extraordinare. Nu a lipsit nici psihologul din cantonament.

Totul a fost pregătit în detaliu

"În biografia lui, Southgate a scris că, în 1996, Köpke i-a putut citi gândurile. Nu voia ca, acum, băieții să fie la fel de vulnerabili", a comentat The Guardian. Pickford a dezvăluit că la St. George’s Park și la Repino, în Rusia, au repetat inclusiv drumul de la centrul terenului la careu. Și făceau orice ca să imite tensiunea ale acelor clipe: "Încercam să le distragem atenția celor care șutau, urlam la ei când se apropiau de balon". Totul pentru a se obișnui cu atmosfera electrizantă.

I-a ajutat. Dintre cei cinci (numele lor erau pe listă cu mult înainte) care au executat (Rashford și Dier au fost introduși spre final mai ales pentru penaltyuri), doar Henderson a fost blocat de portarul advers. Restul au tras perfect. Iar Anglia a rupt blestemul, la 22 de ani de la ratarea lui Southgate. E azi gata de "sfertul" cu Suedia. Cu Southgate pe bancă. 

2victorii a adunat Anglia la penaltyuri din 8 încercări, câte una la Mondial și Euro: are trei înfrângeri la CM și tot trei la CE

"E un moment special pentru această echipă. Sper să dea încredere generațiilor de jucători care vor veni. Întotdeauna trebuie să credem în ceea ce e posibil în viață. Să nu ne mai afecteze trecutul și așteptările"Gareth Southgate, selecționer Anglia

"Am învățat un milion de lucruri din ratarea mea de la Euro '96 și din anii care au urmat. Când ceva îți merge rău în viață nu te termină. Te întărește, devii mai curajos și încerci totul pentru a nu avea regrete mai târziu"Gareth Southgate, selecționer Anglia

PROGRAMUL SFERTURILOR DE FINALĂ

calendar06.07
calendar17:00 Uruguay - Franța
calendar21:00 Brazilia - Belgia

calendar07.07
calendar17:00 Suedia - Anglia
calendar 21:00 Rusia - Croația

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  04 Iulie 2018, 13:42

Tot antrenamentul lui nu făcea nici cât o ceapă degerată dacă nu ratau cei doi columbieni, atât timp cât un jucător de-al lui i-a prilejuit lui Ospina șansa de a para un șut.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  04 Iulie 2018, 12:48

Imi amintesc ca in presa engleza era un titlu atunci care spunea ca Germania a patruns pe Wembley (locul finalei) prin poarta de sud (adica south gate). Un joc de cuvinte inspirat.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close