INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  INTERVIU

Gică Hagi: "Victoria inventivităţii"

Articol de - Publicat luni, 30 noiembrie -1 00:00

Cel mai titrat fotbalist al României prevede un Euro al jucătorilor spectaculoşi şi crede că "naţionala" noastră poate prinde la vară un moment de graţie în "grupa morţii"

Gică Hagi a fost ani buni liderul incontestabil al "naţionalei"României, într-o perioadă în care echipa noastră era o prezenţă constantă la turnee finale Mondiale şi Europene.

- Gică, Euro se apropie cu paşi repezi. Ar trebui să fim optimişti sau rezervaţi în ce priveşte parcursul "naţionalei" la turneul final?

- Amîndouă! Vom avea parte de o grupă foarte grea, dar, cu încredere, putem trece mai departe. Să fim şi optimişti, fiindcă băieţii au demonstrat că alcătuiesc un grup puternic! Doar de ei, de inspiraţia lor şi de jocul colectiv va depinde să facem un Euro frumos.

Cel mai titrat fotbalist al României prevede un Euro al jucătorilor spectaculoşi şi crede că "naţionala" noastră poate prinde la vară un moment de graţie în "grupa morţii"

Gică Hagi a fost ani buni liderul incontestabil al "naţionalei"României, într-o perioadă în care echipa noastră era o prezenţă constantă la turnee finale Mondiale şi Europene.

- Gică, Euro se apropie cu paşi repezi. Ar trebui să fim optimişti sau rezervaţi în ce priveşte parcursul "naţionalei" la turneul final?

- Amîndouă! Vom avea parte de o grupă foarte grea, dar, cu încredere, putem trece mai departe. Să fim şi optimişti, fiindcă băieţii au demonstrat că alcătuiesc un grup puternic! Doar de ei, de inspiraţia lor şi de jocul colectiv va depinde să facem un Euro frumos.

- Românii au numit-o "grupa morţii", Platini a calificat-o drept "grupa bucuriei". Contează doar că ne aşteaptă trei finale consecutive!
- Se vede că Michel a fost un mare fotbalist! Un jucător ca el aşa gîndeşte! Presa e un pic mai tăioasă la calificative. Şi eu spun că trebuie să fie un moment de fericire faptul că ai posibilitatea să-ţi măsori valoarea cu adversari puternici. Ai şansa de a progresa.

- E doar o legendă că primul joc de la un turneu final e crucial?
- Un adevăr, nu o legendă! Trebuie să pleci cu dreptul. Asta înseamnă să nu pierzi în prima confruntare, cu Franţa. Un rezultat pozitiv la start îţi oferă şansa de a aborda altfel următoarele două meciuri. Nu va fi însă deloc simplu cu francezii, chiar dacă trec printr-o perioadă de tranziţie, cum s-a întîmplat şi cu România. Domenech are de unde alege un lot formidabil. Cel mai mult îmi place de Benzema. E unul dintre cei mai buni puşti din lume la momentul ăsta. Are viteză, forţă, mobilitate, foloseşte ambele picioare. Complet!

- Ribery?
- Cu Franck am lucrat la Galata. Cu mine a început în fotbalul mare. E unul dintre oamenii vitali ai Franţei, s-a impus rapid în reprezentativă şi e nelipsit din echipă în ultimii doi, trei ani. Pion important în atac! După retragerea lui Zidane, el e omul care are misiunea de a dezechilibra adversarul, de a crea superioritate. A luat rolul mare al numărului zece şi se aşteaptă enorm de la el. Mă bucur că l-am antrenat la Istanbul şi mi-ar plăcea să ne mai întîlnim, chiar pe gazon, fiindcă încă sîntem tineri amîndoi.

- Te aştepţi să apară surprize în componenţa lotului României pentru Euro?
- Surprize? Ăsta e un lucru personal al selecţionerului. Nu eu am menirea să spun cine să meargă la turneul final. Sigur, presa speculează, comentează, propune, dar decizia şi gîndirea aparţin antrenorului. Să-l respectăm şi să avem încredere în opţiunile lui!

- Gică, există multe asemănări între reperele Hagi '94 şi Mutu 2008. Te revezi acum pe gazon în unele momente magice oferite de Adi la Fiorentina?
- Fiecare dintre noi are istoria lui, cariera lui, dar e clar că Mutu demonstrează, acum, în Italia, că trece printr-un moment fast. Sper să menţină acelaşi ritm pînă la Euro şi cred că potenţialul lui ofensiv e mai mare decît a arătat la Fiorentina şi la "naţională". Are un aport important la echipă, dar contează în primul rînd jocul colectiv şi valoarea grupului.

- În '94 ai ratat titlul de fotbalistul numărul unu al Mondialului pentru că România n-a ajuns în semifinale. Crezi că Mutu are anvergura de a intra în topul maeştrilor la Euro?
- În "sferturi" eram pe primul loc şi, la final, am ajuns doar al patrulea. Va depinde în primul rînd de Adrian să fie în prim-plan. Esenţiale sînt pregătirea dinaintea competiţiei şi nivelul pe care-l atingi acolo, dar şi parcursul "naţionalei".

- De ce are nevoie un jucător pentru a ajunge starul unui turneu final?
- Contează motivaţia şi aici n-avem de ce să ne plîngem, cît sîntem într-o grupă cu Franţa, Italia şi Olanda. Ce motivaţie mai mare poate exista decît să învingi asemenea forţe ale lumii?! Pentru mulţi dintre cei care vor fi în lot e prima participare la o competiţie de asemenea nivel şi, cu siguranţă, vor dori să arate că n-au ajuns acolo degeaba. Nu în ultimul rînd, trebuie să existe dorinţa de a demonstra că sîntem puternici şi avem un cuvînt de spus. Totul e, de fapt, doar organizare şi disciplină!

- Spuneai într-un interviu acordat în 2003 revistei "World Soccer" că eşti un mare fan al fotbalului italian, pentru că nimeni nu pregăteşte o competiţie cum o fac ei. Asta înseamnă că vom avea un handicap de netrecut în faţa lui Toni şi compania?
- Italienii înseamnă pragmatismul dus la perfecţiune. Pregătesc orice detaliu, dar asta e doar o parte a fotbalului. Uitaţi-vă că în grupa noastră ne vom confrunta cu trei şcoli complet diferite, dar în egală măsură de succes! Francezii vin cu atuul forţei şi al unui sistem de selecţie extraordinar, olandezii au cultura fotbalului total, iar italienii aduc jocul curat şi sînt maeştrii amănuntelor. Noi va trebui să ne descurcăm exact prin acest hăţiş al unor modele celebre, confirmate prin titluri mondiale şi europene. Nu va fi simplu deloc!

- România a reuşit în ultimii ani să învingă granzi precum Olanda, Spania, Germania, sau Anglia. Într-un meci oficial, Italia a rămas însă o redută de nezdruncinat de 25 de ani, cîţi au trecut de la acel istoric 1-0, cu golul lui Boloni. E o barieră psihologică greu de trecut.
- Aţi uitat că i-am bătut la Sibiu, tot cu 1-0, în '89? A dat gol Neluţu Sabău. Sigur, a fost doar un amical, dar statistica rămîne! O forţă ca Italia nu o poţi bate în fiecare zi. Doar cînd şi cînd, dacă prinzi un moment favorabil! Trebuie să fii foarte puternic pentru a cîştiga în faţa Italiei. Mai degrabă ei sînt campioni, nu noi! Cine ştie însă dacă Euro nu va însemna exact clipa pe care o aşteptăm cu toţii?!

- Vom avea la Euro un Chivu cu un umăr fragil. A greşit cînd şi-a amînat operaţia după turneul final, expunîndu-se acum oricăror atacuri premeditate din partea adversarilor?
- Cristi e un lider, un jucător greu de înlocuit în echipa României. N-am suficiente elemente să mă pronunţ asupra problemelor pe care le are Chivu, dar ştiu că la Euro contează enorm ca antrenorul să aibă la dispoziţie un grup perfect sănătos fizic şi mental.

- Marica are o situaţie delicată la Stuttgart. Criza lui prelungită riscă să-i aducă un Euro ratat?
- Fiecare jucător are perioade mai bune sau mai slabe. Cînd a venit la naţională, Ciprian a marcat şi pentru el va fi important cum îşi va programa paşii pînă la turneul final. În '94, eu am venit la Mondiale din Serie B, de la Brescia, şi pînă să ieşim din competiţie, în sferturile de finală, eram jucătorul numărul unu. Am avut însă o ambiţie extraordinară, a contat orice antrenament şi orice detaliu din lunile anterioare campionatului din America. Un Euro sau un Mondial e în primul rînd o provocare incredibilă pentru fiecare fotbalist, trebuie să ajungi la momentul respectiv la potenţial maxim, să te stimuleze prezenţa la un asemenea nivel. Sînt sigur că şi Marica gîndeşte la fel.

- Te-a surprins revenirea lui Marius Niculae?
- M-a bucurat. A suferit o perioadă prea îndelungată din cauza accidentărilor. A demonstrat de la o vîrstă fragedă că are valoare, dar, din păcate, n-a avut continuitate. Puterea lui de revenire e însă de apreciat, mai ales că, în acest fel, echipa naţională cîştigă un jucător cu un profil complet diferit de ce exista pînă acum la lot. Asta va însemna o alternativă în plus pentru antrenor la fiecare partidă.

- Avem un atu în faţa Olandei după ce i-am depăşit în calificări?
- Atenţie mare! Un turneu final n-are nimic de-a face cu sistemul preliminariilor sau cu un amical. Se joacă la alt nivel, miza este diferită, la fel şi competiţia. Olanda are o forţă mare, dovadă şi ultimul meci de pregătire, cu Austria, în care a revenit de la 0-3 şi a învins cu 4-3. În plus, va fi o motivaţie teribilă şi pentru Van Basten. Conduce echipa de patru ani, îi ştie perfect pe jucători şi va dori să iasă bine din scenă de pe banca naţionalei.

- Te aştepţi la o grupă spectaculoasă sau la una supertacticizată, cu goluri puţine?
- Fiecare va încerca să scoată maximum. Diferenţa o va face un moment de inspiraţie, o acţiune individuală, o fază-surpriză. Nu cred că se va ajunge la jocuri foarte ofensive. Oricum, toată lumea va fi cu ochii pe această grupă.

"Va fi un turneu final al jucătorilor inventivi. Manchester United are în echipă trei, patru fotbalişti cu sclipiri, Milan mizează pe trei decari, aşa că există motive să sper că Euro 2008 va fi campionatul fotbaliştilor spectaculoşi"

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează