INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  CROAŢIA - SPANIA 0-1

VIDEO Nici blat, dar nici fotbal! » Spania în "sferturi" după un antrenament plictisitor, Croaţia se întoarce la Zagreb

Iniesta merge mai departe, Vukojevici e eliminat de la Euro! +1   FOTO
Iniesta merge mai departe, Vukojevici e eliminat de la Euro!

Articol de GSP - Publicat marti, 19 iunie 2012 00:00 / Actualizat marti, 19 iunie 2012 00:15

Nu s-a terminat 2-2, deşi ar fi fost umilitor şi suficient pentru ambele echipe: Modrici şi ai săi au ucis tiki-taka, dar n-au înscris. Pentru prima oară la Euro, Xavi şi Iniesta au adormit spectatorii, şi nu adversarul, învingînd totuşi la singura magie care le-a ieşit.

Regina Europei, cea mai scundă de la turneu (medie 1,80 m), şi Hrvatska, cea mai înaltă (1,86 m), în toată mîndria ei. Invers, un David în tricouri haşurate şi un Goliat iberic. Doar Bilici improvizează, precaut: mai defensivul Pranjici în locul lui Perisici, surpriza Vida în apărare şi Srna urcat în bandă, Jelavici out.

VIDEO: Vezi AICI golul marcat de Navas!

La spanioli nu-i nevoie: fundament Real, construcţie Barca, trei stropi din Albion şi poţiunea magică e gata! Cum să fie blat între David şi Goliat?

Blochează-mă să te blochez
Croaţii se încordează şi urcă: Modrici driblează nonşalant, presing în şase, Srna e montat. Spaniolii îşi fac jocul, deocamdată la scară redusă ca viteză şi incisivitate. Totuşi, Bilici parcă forţează prea mult rolul reactiv: Xavi şi Iniesta duc posesia la 75% după un sfert de oră în ciuda fotbalului.

Dar cîtă vreme şi la Italia e 0-0, antidotul lui Bilici la tiki-taka funcţionează. Începe şi caravana "un şut pe minut", ca la antrenament: Torres, din unghi de 10 grade, în Pletikosa (22). Ramos, slab şi pe jos (23). Jordi Alba, de la 30 de metri (25). Modrici, tot a lehamite (26).

22 de bărbaţi cu numere pe spate
Cele două minute cu Mandzukici prăbuşit după contactul cu Ramos (27) ridică tensiunea, măcar în galeria roş-albă. Se ridică "Super Mario de Zagreb", iar pe reluări se vede că era loc de penalty: madrilenul s-a aruncat şi l-a lovit.

În tribune, euforie iberică, zîmbete dalmate, pe teren minutele curg nestingherite de fotbal. Explozia vine de la Poznan: înscrie Cassano, Spania e pe 2, iar Croaţia e eliminată!

Se trezesc Torres şi Silva pentru orgoliul primului loc? Poate Hrvatska să schimbe remarcabil? Trec zece minute de nimic şi răspund pe jumătate. Pauză fotbal şi pauză.

Un fulger croat într-o oră de senin
Croaţia rămîne cu un vîrf şi la reluare. Rămîne şi posesia năucitoare în cifre, adormitoare în teren, a Spaniei. Nici torţele din galerie nu aprind ceva pe iarbă. Bilici împinge mijlocaşii, dar ţîşnirile lui Pranjici (50) şi Modrici (54) se încheie în izolare.

A doua oară, "Magic Luka" driblează şi fuge de nebun, centrează ideal, dar Rakitici reia cu capul în Casillas, şi a doua oară, din respingere (59)!

Singura fază fierbinte într-o oră de joc, dar una după care Spania putea să-şi facă cel puţin bagajul de mînă. Iese Torres, intră extrema Navas: Del Bosque e iar fără atacant pe teren.

Victorie mai mult din reflex
Mai sînt 35 de minute, mută şi Bilici, cu Jelavici şi Perisici. Iar după trei cornere iberice succesive, primul e la o palmă să plonjeze pentru calificare (69), al doilea trage mult "peste", din unghi (71). Bilici a punctat promiţător. Iuţeşte şi Spania, dar în jurul unui semicerc solid cu Schildenfeld turn, în care se opreşte şi şutul lui Fabregas (78).

Pe contră, voleul lui Perisici e scos greu (79). Spania îşi face ocazia meciului, 5 contra 3, tot pe contraatac, dar Busquets întîrzie şutul (80). Apare şi Eduardo pe teren. Navas bubuie în Pletikosa (84) şi înscrie în poarta goală, după o schemă marca Barca (89). Hrvatska s-a prăbuşit.

495700-caseta-croatia-spania-0-1.jpg

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:

UEFA credea în 2-2 :)
După ce s-a tot discutat de un posibil blat la Croaţia - Spania, ieri, cu 10 ore înaintea partidei de la Gdansk, UEFA a dat-o în bară cu o coincidenţă! La testele de semnal pentru televiziunile deţinătoare de drepturi (foto 2), realizate în centrul de presă, jurnaliştii au amuţit: meciul se termina 2-2, Italia eliminată de la Euro1 Testul avea şi marcatorii: Jelavici şi Mandzukici, Torres şi Iniesta. Torres ar fi fost eliminat în minutul 45 după "roşu" direct.

"România blocată într-un cerc vicios"
Bilici explică de ce Croaţia e mai mereu o prezenţă remarcabilă la turneele finale. "Ne menţinem de 5 ani în primele 10 din Europa. Din 2006 am pierdut doar 7 meciuri şi am cîştigat 42! Orice succes în amicale ne asigură o tragere la sorţi blîndă. Belgia, Bulgaria şi România s-au blocat într-un cerc vicios şi e mai complicat să se califice", a declarat selecţionerul croat, care cîştigă 10.000 de euro lunar. De 25 de ori mai puţin decît englezul Hodgson!

Fumigene cu recidivă
Deşi Federaţia croată a fost amendată cu 25.000 de euro pentru fumigenele aprinse la meciul cu Irlanda (3-1), fanii ex-iugoslavilor nu au renunţat la ele nici la meciul cu Spania. Astfel, în startul ambelor reprize, una din peluzele stadionului din Gdansk a fost învăluită în fum.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (21)
birjovanu
birjovanu  •  19 Iunie 2012, 14:53

ce comentarii?si jurnalistul asta cred ca a vazut alt meci,pai ati vazut cum a jucat Croatia si cat a putut sa alerge,pe deasupra le-a refuzat si 11 metri ,meritau sa mearga mai departe;

ernesto365
ernesto365  •  19 Iunie 2012, 13:52

si inca ceva eu nu tin cu nici una ,dar la corluka a fost penalty!

ernesto365
ernesto365  •  19 Iunie 2012, 13:50
Postat de supereduardo10 pe 19 Iunie 2012, 09:10

bahh oligoffrenilor..auzi ajutati de arbitrii..sunteti penibili! Spania nu a jucat nimic culmea si neasteptat a jucat si fricos, parerea mea este ca oricum au cea mai buna echipa sunt putin obositi dar cred ca tot ei vor castiga desi penibilii de nemti iar au culoar cadou e la uefa

pai de ce n-au pastrat spaniolii egalul si atunci se puteau intalni cu nemtii in semifinala. asa vor juca amandoua finala zic eu. germania a fost in grupa mortii omule, cum poti sa spui ca au avut culoar favorabil. dupa fotbalul aratat in grupe germania e cea mai indreptatita sa castige euro, spania nu mai este aceeasi echipa din 2010 ,pare obosita si nu mai are aceea siguranta, apararea lor scartaie un pic si cred ca gomez va profita de acest fapt daca se ajunge la o finala spania-germania. eu am pariat pe aceasta finala si victoria germaniei, sper sa-mi iasa una din doua ca tot voi fi in castig.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează