INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  FCSB

FCSB - GUIMARAES // „Au dat foc magazinului de prezentare în prima noapte” » Ioan Timofte, caracterizare sinceră despre „nebunia” fanilor portughezi: „Aici toți țin cu echipa”

Articol de , , - Publicat miercuri, 21 august 2019 17:17

FCSB - GUIMARAES, 21:30, joi // Ioan Timofte, care a jucat un deceniu la Porto și Boavista, face prezentarea adversarei FCSB-ului și spune că „e singurul oraș în care nimeni nu ține cu altă echipă în afara lui Guimaraes”.

Vitoria Guimaraes e ultimul obstacol pe care FCSB îl are de trecut pentru a ajunge în grupele Europa League. Un club care a terminat pe locul 5 în sezonul precedent, imediat după cele 4 mari formații ale campionatului lusitan: Benfica, Porto, Sporting și Braga.

Dincolo de rezultatele sportive, cine e în fotbalul de astăzi această echipă? Gazeta a apelat la un român care a evoluat multă vreme în Portugalia, Ioan Timofte, fost jucător la FC Porto și Boavista. 

„N-am văzut meciul lor din ultima etapă, 1-1 cu Boavista, însă m-am uitat la un rezumat detaliat pe A Bola. S-a terminat 1-1, dar Guimaraes a fost egalată la ultima fază. Eu cred că într-o situație normală, șansele de calificare între FCSB și Guimaraes erau de 50 cu 50. Dar nu e o situație normală ceea ce se petrece acum la FCSB, astfel că Guimaraes pleacă având măcar 51 la sută", a declarat Timofte, ieri, pentru Gazeta Sporturilor. 

„Au dat foc magazinului de prezentare în prima noapte”

Cum e construit clubul Guimaraes? 

Cam ca toate cele din Portugalia și total diferit față de ce e prin România. La ei e activ sistemul cu socios, care o dată la 3-4 ani votează și decid cine să fie președinte. Chiar în urmă cu o lună s-a schimbat președintele. Oricum, orașul Guimaraes e total atipic pentru tot ce e în Portugalia. Care e o țară cam ca în România: în fiecare oraș, există oameni care nu simpatizează cu echipa locală, ci țin fie cu Benfica, fie cu Porto sau Sporting. La Guimaraes nu există așa ceva! Și ca să vă dați seama cât de loiali sunt, acum câțiva ani, Benfica sau Porto, nu mai știu exact care dintre ele, a încercat să facă un magazin de prezentare a produselor în Guimaraes. În prima noapte, fanii lui Guimaraes i-au dat foc, magazinul a fost imediat desființat - Ioan Timofte. 

FCSB - GUIMARAES // „Au dat foc magazinului de prezentare în prima noapte” » Ioan Timofte, caracterizare sinceră despre „nebunia” fanilor portughezi: „Aici toți țin cu echipa”

„Investitor care trăiește în Africa de Sud”

Cu ce se finanțează o echipă la care votează și decid suporterii? Explică tot Ioan Timofte: "Drepturi TV, bilete la meciuri, mai ales că au o medie foarte bună pe parcursul campionatului, apoi produsele cu însemnele clubului, plus sponsori, dar există și un investitor. E un tip născut în Portugalia, dar care trăiește în Africa de Sud și care bagă bani în club". 

„Orașul e superb, mergeți să-l vizitați”

Timofte le-a dat câteva sfaturi și românilor care vor decide să meargă la meciul retur, programat pe 29 august: 

„Guimaraes e un oraș foarte frumos, chiar le recomand românilor să meargă cu mare încredere fiindcă au ce să vadă acolo. E și vremea frumoasă, iar raportul calitate-preț e perfect. E un oraș curat, ordonat, unde se mănâncă bine nu neapărat pește, că cine vrea pește bun se duce la Porto sau Lisabona, dar în Guimaraes se pot mânca tot felul de specialități portugheze senzaționale. Și repet, nu e deloc scump”. 

10 ania jucat Ioan Timofte în Portugalia, la Porto, între 1991 și 1994, și la Boavista, 1994-2001

Pas greșit în ultima etapă

Guimaraes a jucat, ca și FCSB, duminică în etapa de campionat din Portugalia. A evoluat pe teren propriu împotriva celor de la Boavista și a ratat victoria chiar în ultimul minut al prelungirilor. 

A condus cu 1-0, datorită golului înscris de brazilianul Davidson, dar a fost egalată în minutul 90+4. Până la acest meci, Guimaraes câștigase toate cele 5 jocuri oficiale, 4 în Europa League și unul în Cupa Ligii, fără să încaseze gol. Guimaraes a jucat cu Boavista în formula: Miguel Silva - Sacko, Tapsoba, Pedrao, Hanin - Davidson, Pepe, Al Musrati, Almeida - Rochinha, Guedes.

S-au stabilit orele de start

Meciul de joi, de la Giurgiu, va începe la ora 21:30 și, foarte probabil, va fi transmis în direct de aceeași televiziune care a difuzat și confruntările din primele 3 tururi preliminare, ProTV. Returul va avea loc peste o săptămână, pe 29 august, la Guimaraes și va debuta la ora 22:00. 

Citește și:

LPF a anunțat programul etapei a 8-a » Când se joacă FCSB - Viitorul și Astra - CFR Cluj

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
spartakus.
spartakus.  •  21 August 2019, 19:59

Jucati cu incredere 2 solist, sunt cei mai usor de castigat bani la pariuri in ultimii ani.

110050670309137
Ion Ion  •  21 August 2019, 17:31

Asta este un articol decent, despre o anume normalitate... desigur, nimeni nu comentează. Daca era despre JIJI si fecesebe si alti cancanisti mioritici, era full de baieti faini si perle smart...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează