INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  FINALA EUROPA LEAGUE FC LIVERPOOL - FC SEVILLA 1-3

VIDEO+FOTO Furtuna albă » Sevilla cucerește a 3-a oară la rând trofeul Europa League, după o finală senzațională cu Liverpool, 3-1

Articol de , - Publicat joi, 19 mai 2016 00:00

Basel e o mare roșie. 20.000 de fani Liverpool au venit la finală. Albul Sevillei de-abia se observă. Sunt doar 6.000 de suporteri iberici.

"Pentru noi, Europa League e ca o soție. Ne este mereu alături", zîmbea Unai Emery înaintea meciului. Era a 3-a oară la rând când andaluzii jucau ultimul act EL. Două le câștigaseră. Și al treilea?

Click aici pentru VIDEO și FOTO!

Pentru insulari, acest trofeu însemna enorm. Ar fi fost primul pe continent după 11 ani, de la acea fantastică răsturnare în fața Milanului, din 2005: 0-3 la pauză, 3-3 după 120 de minute, 3-2 la penaltyuri. Și LFC avea Liga! Acum? Se poate cu Klopp, a crezut The Kop! Neamțul venit în octombrie a resuscitat echipa, a făcut-o să creadă iar în ea.

Spaniolii fac volei în propriul careu

Tocmai de aceea, "cormoranii" au fost mai aprinși la start. Mai agresivi, mai rapizi, mai deciși. Cu un joc nu atât de elaborat ca al rivalilor, însă mai direct și vertical. Iar primele acțiuni periculoase au fost ale lor. Sturridge, cap scos din apropierea liniei de Carrico. Apoi, Carrico a mișcat brațul, blocând balonul lui Firmino (12). În careu! Penalty! Și au mai fost două hențuri ale Sevillei până la pauză în propria suprafață de pedeapsă. Rami a atins și el mingea cu mâna (28). La fel, Krychowiak (41). Le-a observat și Juan Carlos, fostul rege, din loja de pe St. Jakob Park. Nu și arbitrul suedez Eriksson.

Splendidul voleu de 1-0

"Centralul" scandinav nu vede 11 metri, dar nu poate interzice un gol valabil. Liverpool, dominantă, a deschis scorul în minutul 35. Sturridge a profitat de pasivitatea fundașilor. Un gol splendid, exterior cu stângul în colțul lung. Și roșii au mai punctat o dată. Ofsaidul lui Sturridge a anulat însă reușita lui Lovren. 1-0 la pauză. Sevilla, o singură fază importantă, foarfeca lui Gameiro pe lângă bară, prea puțin în 45 de minute. Niciun șut pe poartă și joc slab!

Din senin, jocul s-a modificat. Radical!

La reluare, bombă! Din senin, furtună albă. S-a schimbat tot după pauză. Imediat (46), Mariano a avut o acțiune individuală fulminantă, a străpuns defensiva engleză, centrând perfect în fața porții. Gol, Gameiro, la prima minge cadrată în finală. A 8-a reușită a francezului în Europa League 2015-2016. Gameiro a fost aproape de "dublă" în două rânduri în 12 minute: singur cu portarul de fiecare dată, a fost blocat (48 și 60). N-a ratat și căpitanul Coke (64). Trasor de la marginea careului, în plină viteză. 2-1, Sevilla!

Europa înseamnă Spania

"Într-un asemenea meci, împotriva unui adversar atât de tare, e nevoie de mult curaj. Și de răbdare", atenționa Klopp marți, la conferință. Răbdarea ar fi fost bună la 1-0. La 1-2, nu te mai ajută. Deloc. Mai ales că ibericii zburau, nu jucau. Pluteau parcă deasupra gazonului. 1-2 s-a transformat în 1-3 în minutul 70. Același Coke a marcat din 8 metri! Asistentul a ridicat steagul, însă Coke primise pasă de la adversari. Arbitrul a trecut peste decizia tușierului, degeaba au protestat insularii.

Mai putea Liverpool întoarce o dată, ca la Istanbul? Nu! Nu aseară! Entuziasmul a dispărut spre sfârșit. Iar Klopp părea resemnat. A mai pierdut o finală: are 5 eșecuri până acum. Trei la Dortmund, două la Liverpool. Trist, neamțul.

Fericit a fost doar Emery. El e eroul Sevillei. Și Spania are încă o dată două trofee europene în același an. Ca în 2014. Va fi și Real, ca atunci, sau Atletico va cuceri prima sa Ligă?

18.500.000 €ia FC Sevilla, 6,5 milioane pentru EL și 12 milioane pentru calificarea în grupele Ligii. Liverpool se mulțumește cu 3,5 milioane euro

18 secundeau trecut de la fluierul de start al reprizei secunde pînă la golul de 1-1 al lui Gameiro

3 trofeeconsecutive de EL are antrenorul Emery în palmares, toate cu Sevilla

5 trofee ELa câștigat FC Sevilla în ultimii 10 ani. Record! 

FC LIVERPOOL - FC SEVILLA 1-3

(Sturridge 35 - Gameiro 46, Coke 64, 70)

LIVERPOOL: Mignolet - Clyne, Lovren, Kolo Toure (82 Benteke), Moreno - Milner, Emre Can - Lallana (73 Allen), Firmino (69 Origi), Coutinho - Sturridge. Antr. J. Klopp

SEVILLA: Soria - Mariano, Rami (78 Kolodziejczak) , Carrico, Escudero - Krychowiak, N'Zonzi - Coke, Banega (90+3 Cristoforo), Vitolo - Gameiro (89 Iborra). Antr. U. Emery
A arbitrat Jonas Eriksson (Suedia)

S-au bătut în tribune

Pașnici pe timpul zilei, cât s-au aflat în oraș, ținuți la distanță unii de alții de poliție, fanii lui Liverpool și ai Sevillei s-au încăierat pe culoarul de trecere din fața tribunei aflate în spatele uneia dintre porți. Mai întâi au aruncat cu ce le-a picat în mână, unii către alții, apoi și-au cărat pumni (foto) până la intervenția energică a forțelor de ordine. E adevărat, au fost implicate doar cîteva zeci de persoane.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
helena
helena  •  19 Mai 2016, 17:45

Spania domina ce ani buni fotbalul european de club, iar anu acesta este al treilea la rand in care vor castiga ambele cupe: in 2014, Madrid si Sevilla, 2015, Barcelona si Sevilla, anul acesta o echipa din Madrid si Sevilla...Spaniolii au o vorba: nu e doi fara trei.....

brifcor
brifcor  •  19 Mai 2016, 11:37
Postat de Horatiu-Madalin Ionescu pe 19 Mai 2016, 11:07

Nickname de suc expirat si fake, comentariu de... Sinteti obisnuit cu liga lui jiji, se pare... Daca mai urmariti meciul - la rece - veti vedea ca arbitrajul a fost - cel putin - impartial...

Omule, se pare ca n-am vazut acelasi meci. Matale la ce film te-ai uitat aseara ?

1721998064709083
Horatiu-Madalin Ionescu  •  19 Mai 2016, 11:07

Nickname de suc expirat si fake, comentariu de... Sinteti obisnuit cu liga lui jiji, se pare... Daca mai urmariti meciul - la rece - veti vedea ca arbitrajul a fost - cel putin - impartial...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează