INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  ASTRA - AS ROMA 0-0

VIDEO Náš respekt, Plzeň! Astra s-a calificat în primăvară europeană, dar a rămas fără antrenor: Șumudică pleacă!

Articol de - Publicat vineri, 09 decembrie 2016 00:00

Aşa se traduce celebrul "Notre respect" în cehă, expresie care ar fi trebuit afişată pe tabela de marcaj de pe Naţional Arena. Trupa lui Şumi s-a calificat incredibil în primăvară după ce Viktoria Plzeň a învins-o pe Austria Viena, 3-2, după 0-2 şi cu un om în minus.

Excursia Romei la Bucureşti, cu magicul Totti pe frontispiciu, îmbie, înainte de toate, la câteva paralele care descriu diferenţele extraterestre faţă de Astra, care-şi leagă ultimele speranţe europene de un rezultat istoric împotriva unui uriaş.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Patronatul american al capitolinilor învârte cifre de afaceri anuale ameţitoare, iar dincolo de costurile frecvente, proiectul unei arene grandioase, cu 60.000 de locuri, va înghiţi minimum 300 de milioane de euro. Giallorossii au circa 20.000 de abonaţi şi suportă două din primele trei salarii de top din Serie A: De Rossi (6,5 mil. euro) şi Dzeko (4,5 mil. euro).

Vis împlinit: joacă rezervele Alisson, Iturbe şi Totti! :-)

În schimb, giurgiuvenii navighează în derivă, ca o echipă a nimănui, cu întârzieri majore la plăţi, tribune prin care bate vântul, la propriu şi la figurat, şi cu o istorie aflată la unghia mică a Romei.

Le-a rămas doar speranţa că, pe Arena Naţională, italienii vor veni cu o aşa-zisă garnitură secundă la partida-cheie de calificare. Iar visul li s-a îndeplinit, căci Spalletti a început cu Alisson, Vermaelen, Seck, Gerson, Iturbe sau Totti. Ce glumă! Cu oamenii ăştia, orice echipă ar defila pur şi simplu spre titlu în România!

Forcing din entuziasm

Dar Astra a decis să-şi joace marea carte cu orice risc, iar debutul de partidă a adus o înşiruire de faze ofensive în jumătatea oaspeţilor. Stan şi Budescu (2) clatină pe dreapta liniile Romei, Nicoară (7) forţează şi el o acţiune pe stânga, iar Săpunaru (12) plasează balonul peste poartă, spre disperarea lui Şumudică.

Entuziasmul începutului îngheaţă însă repede, iar viceliderul din Serie A se joacă precum într-un amical ceva mai serios. Clasicul Totti e stăpânul loviturilor libere, iar Iturbe, la prima apariţie ca titular în actualul sezon, e-n tot şi-n toate, stârnind panică pe bandă rulantă: îl blochează minunat Nicoară (17), se interpune in extremis Săpunaru pe o centrare periculoasă (21) sau finalizează cu o minge pusă puţin lângă bară (34).

Şaorma cu arbitru', vă rog!

Astra se menţine însă în picioare la cutie, li se dezumflă un pic muşchii din cauza veştilor de la Plzen, unde rivalul Austria Viena conduce cu 2-1, dar vipera Alibec e oricând pregătită să muşte. E închis miraculos de Alisson (44), dar îşi continuă recitalul şi după pauză, când arată forţă, clasă, inventivitate, dar şi nervi, prea mulţi nervi!

Din păcate, Teixeira nu-i ghiceşte un călcâi admirabil, apoi Denis ia jocul pe cont propriu. Cu gooooool! Ba nu, e anulat, pentru că "Buldozerul" a comis fault în atac la Emerson (51), iar după patru minute e pe punctul de a-l transforma în şaorma pe "centralul" turc: croşetează trei adversari, e oprit de un picior hotărât la marginea careului, dar omul cu fluierul flutură din braţe să continue jocul. Şi ce s-a pornit imediat la gura lui Alibec!

Mulţumim, Plzeň!

Tabela refuză încă să se mişte, dar e bine şi-aşa dată fiind minunea de la Plzeň, unde cehii o egalează pe Austria Viena în zece oameni! Astra e calificată cu un sfert de ceas înainte de final, când Roma intră şi cu greii Dzeko şi Nainggolan.

De-acum însă, italienii pot învinge şi cu 15-0! Nu mai contează, căci Plzeň face 3-2 şi tranşează de la distanţă o calificare absolut incredibilă a Astrei, rămasă unica insulă românească pentru primăvara europeană!

Meci uluitor la Plzen!

Astra s-a calificat datorită victoriei pe care Viktoria Plzen a repurtat-o în faţa Austriei Viena. Desfăşurarea meciului a fost una absolut fascinantă.

Austriecii au deschis scorul din penalty în minutul 19, moment în care gazdele au rămas şi în inferioritate, Hejda fiind eliminat. Austria Viena a făcut 2-0 cu 5 minute înainte de pauză şi succesul ei părea garantat.

Din acel moment, jocul s-a transformat total. Horava a făcut 1-2, în minutul 44, după care, în repriza secundă, slovacul Duris a jucat practic pentru Astra. A marcat de două ori şi Plzen a întors scorul. În inferioritate! Scor care i-a garantat Astrei calificarea în primăvara europeană.

Luni e tragerea la sorţi

Astra va afla în prima zi a săptămânii viitoare cu cine va juca în primăvara Europa League. Din postura de ocupantă a locului 2 în grupă, echipa din Giurgiu va întâlni o formaţie care a terminat pe prima poziţie în celelalte grupe. Printre posibilele rivale: Fenerbahce, Zenit, Fiorentina, Ajax, Schalke, Şahtior, dar şi nume mai accesibile gen Sparta Praga, Osmanlispor, APOEL.

"Am făcut opt puncte într-o grupă cu adversari tari. Ne merităm laudele! Am demonstrat din nou că atunci când suntem capacitați la maximum suntem capabili de surprize"
Silviu Lung, portar Astra

"Tactic, am jucat perfect. Asta ne-am propus, să ducem cât mai mult meciul cu 0-0 și să vedem ce se petrece la Plzen. Suntem fericiți că ne-au ajutat cehii"
Cristian Săpunaru, fundaș Astra

"Am încercat să câștigăm cu forțele pe care le-am avut azi la dispoziție, dar Astra a făcut faza defensivă excelent, a închis spațiile perfect"
Luciano Spalletti, antrenor Roma

"Și dacă nu semnez cu Gaziantep, eu opresc aici relația cu Astra. M-am săturat, vreau să fiu respectat! Am produs mai mult de 15 milioane de euro pentru acest club, ar trebui să fiu lăsat să plec"
Marius Șumudică, antrenor Astra

"La Astra nu se dorește performanță, e o lipsă crasă de respect! Cu patronul Niculae n-am vorbit și nici nu-mi doresc să am dialog cu un om prea mare, cum e el. Dacă nu mă lasă să plec din cauza clauzei de 150.000 de euro, îi voi trata și eu cum mă tratează ei!"
Marius Șumudică, antrenor Astra

750.000 €e bonusul pe care Astra îl va încasa de la UEFA pentru calificarea în "16-imi": 500.000 pentru accesul în primăvară şi 250.000 pentru ocuparea locului 2

4.500.000 €e suma pe care Astra o va încasa de la UEFA exclusiv din bonusurile pentru participarea în actuala ediţie a cupelor europene, la care se vor adăuga cel puţin 1,5 milioane de euro din cota de market pool

Cifrele meciului

Astra vs Roma
38% Posesie 62%
4 Şuturi pe poartă 1
8 Şuturi la poartă 8
2 Cornere   6

Clasament final grupa  E

1. Roma 6 3 3 0 16-7 12
2. Astra 6 2 2 2 7-10 8
3. Plzen 6 1 3 2 7-10 6
4. Austria Viena 6 1 2 3 11-14 5

astra as roma 0 0

Save

Save

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
adriann_
adriann_  •  09 Decembrie 2016, 11:44
Postat de dinamo_fan pe 09 Decembrie 2016, 10:16

sumudica a luat 8 ca a facut egal cu Roma...Reghe a luat 7 ca a luat bataie cu Villareal. Astra a fost urna a 4-a, a scos 8 puncte si s-a alificat mai departe. Steaua a fost urna a 2-a, a facut 6 puncte si a terminat ultima, sub o echipa de divizia B elvetiana. calculeaza tu cine ce note merita.

De fapt diferenta nu au facut-o meciurile cu Roma/Villareal ci alea cu Zurich respectiv Plzen.

ucluj2011
ucluj2011  •  09 Decembrie 2016, 11:02

FELICITĂRI ȘUMI.

dinamo_fan
dinamo_fan  •  09 Decembrie 2016, 10:18

stelistii fierb ca Plzen si-au aparat corect sansele si nu a dat-o pe blat cum ar fi facut-o ei. scarbavnica natie...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează