INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  RASISM

Demba Ba, interviu după scandalul cu Sebastian Colțescu: „Este rasist? Probabil, nu! I-am pus o întrebare, nici acum n-a răspuns"

Articol de - Publicat joi, 17 decembrie 2020 15:01 / Actualizat sambata, 19 decembrie 2020 19:51

Demba Ba, atacantul senegalez al lui Bașakșehir care l-a atacat pe Sebastian Colțescu după ce al 4-lea oficial l-a numit „ăla negru" pe Pierre Webo, afirmă: „Poate fi rasist comentariul unei persoane care nu e rasistă? Da, absolut!"

Pe 8 decembrie, nu doar Pierre Webo, antrenorul secund al lui Bașakșehir, s-a înfuriat când l-a auzit pe Sebastian Colțescu numindu-l „ăla negru". Demba Ba, atacantul campioanei Turciei, l-a întrebat pe al patrulea oficial în acele momente fierbinți.

„De ce nu spui «acest tip alb», când vorbești despre el (n.r. - arăta spre un coleg)? El e doar acest tip. Atunci de ce când te referi la un tip negru trebuie să zici «acest tip negru»?!". 

Senegalezul a fost cel care a condus revolta jucătorilor, meciul fiind suspendat și reluat a doua zi, cu alți arbitri. A fost prima partidă întreruptă definitiv pentru rasism. În Liga Campionilor.

„Nu realizăm impactul emoțional asupra oamenilor"

Într-un interviu pentru TRT World, Ba a explicat ceea ce crede despre conflictul de la Paris. „Am vrut să aflu de ce arbitrul face o asemenea diferență pe terenul de fotbal. De ce? Puteai să-l identifici prin multe alte modalități. E antrenor la Bașakșehir. Nu mă înțelegeți greșit, nu îl atac pe acel arbitru. Îl întreb doar: «De ce?» O întrebare la care nu mi s-a răspuns. El a fost probabil surprins de ce sunt atât de supărat? Și, cumva, îi înțeleg surprinderea.

Pentru că, din păcate, unele cuvinte au devenit normale în mintea, în subconștientul nostru. Și le aruncăm la întâmplare, fără să ne dăm seama că pot afecta, uitând de istoria unei părți a lumii, nerealizând impactul emoțional asupra oamenilor", a declarat fostul vârf al lui Hoffenheim, West Ham, Newcastle și Chelsea.

 Am primit trei cartonașe galbene în zece minute, nu am mai văzut asta în fotbal. Deja ne puneam întreabări: «Tipul ăsta ne-a dat trei cartonașe în zece minute, e aici ca să...». În acest context, trebuie să fii atent ce spui 
– Demba Ba

VIDEO  Aime Lema, despre cazul Colțescu: „Webo e conștient că arbitrul nu a vrut să-l jignească”

„Ascult opiniile tuturor. Am crescut diferit"

Acceptă că mulți, inclusiv persoane de culoare, nu consideră cuvântul lui Colțescu rasist. „Nu știi ce înseamnă să fii negru dacă nu ești negru. Nu știi cum ne afectează, după ce am trăit noi în trecut în viețile noastre. Ascult opiniile tuturor. Am crescut diferit, în altă cultură, chiar și negrii, unii au trăit în Europa, alții în Africa. De aceea afirm că trebuie să acceptăm toate opiniile".

„După tot ce s-a întâmplat în 2020, trebuie să fii atent"

Evidențiază ceva: „Problema nu este nu este să numești un antrenor «negru». Eu sunt negru și știu asta. Dacă eu zic despre mine că sunt negru nu sunt rasist. Dar ținem cont și de contextul în care ne aflăm. E important

Unu, tu ești arbitru. Doi, ai fi procedat la fel și cu un alb, și cu un asiatic? Suntem în 2020, după tot ce s-a întâmplat, cu mișcarea Black Lives Matter, după tot ce s-a discutat, trebuie să fii atent când ești arbitru. Să te informezi și asupra antrenorilor, pentru că interacționezi cu ei".

Le-am spus colegilor. Eu nu mă mai întorc pe teren. Dar, dacă voi nu simțiți la fel pentru ce s-a întâmplat, puteți continua meciul. În vestiar, unii ziceau că nu mai vor să joace, alții că vor... Cineva a afirmat: «Toți sau niciunul!». Și s-a luat decizia 
– Demba Ba

„Trăim într-o lume în care rasismul a devenit ceva normal"

Demba Ba se întreabă: „Este arbitrul român rasist? Nu știu. Probabil, nu. Poate fi rasist comentariul unei persoane care nu e rasistă? Da, absolut!". Și continuă: „Nu a fost cel mai rău lucru care s-a întâmplat pe terenul de fotbal, dar la un moment dat trebuia să spunem stop. Trăim într-o lume în care rasismul a devenit ceva normal. Îți imaginezi? A devenit normal". A dat exemplul unui caz de rasism din Serie A.

„În Italia, după ce unii au imitat în tribune sunetele maimuțelor împotriva lui Romelu Lukaku, chiar fanii săi de la Inter Milano au trimis o scrisoare în care susțineau că e normal, facem asta doar pentru a destabiliza jucătorul. În ce lume trăim? Tu zici: «Nu, totul e în regulă. E normal». Mai devreme sau mai târziu, ceea ce am făcut noi acum tot s-ar fi întâmplat". 

  E inutil să pui bannere și embleme pe tricouri. Trebuie schimbată educația. Cu o bună educație, devii o persoană cu valori. UEFA are o responsabilitate. De a educa. Astfel, îi faci pe oameni conștienți 
– Demba Ba

VIDEO Mourinho reacționează după scandalul provocat de Colțescu: „Doar asta poate face acum”

Citește mai multe știri despre scandalul de rasism de la PSG - Bașakșehir: 

EXCLUSIV Planul de milioane al lui Colțescu » Ce are de gând să facă, în cazul în care va fi găsit vinovat de rasism de către UEFA

Pierre Webo nu dă înapoi în scandalul „Colțescu: „A fost un act clar de rasism. E inacceptabil”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (17)
luisharcsa
luisharcsa  •  17 Decembrie 2020, 20:22
Postat de luisharcsa pe 17 Decembrie 2020, 20:18

***

Unde s-a ajuns.***Jenant.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

luisharcsa
luisharcsa  •  17 Decembrie 2020, 20:18

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

liga303
liga303  •  17 Decembrie 2020, 18:02

***...insinueaza cumva ca daca eu ma duc in Africa nu zice nimeni "ala alb"? Chestie valabila daca merg in Asia sau America de Sud. Cand esti ***, a*** Maine alertez presa si Politia daca se mai leaga vreunul de chelia mea...zic ca-i cheliofob, ca ma simt persecutat...zic ca-i "hate speech"

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează