INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  RASISM LA PSG - BAȘAKȘEHIR

EXCLUSIV Avocatul lui Colțescu: „Eu l-am căutat ca să-l apăr! E un caz fără precedent, dar e nevinovat"

Sebastian Colțescu +11   FOTO
Sebastian Colțescu

Articol de - Publicat luni, 14 decembrie 2020 17:30 / Actualizat luni, 14 decembrie 2020 17:43

Josep Vandellos, avocatul spaniol al arbitrului acuzat de rasism, motivează de ce l-a sunat pe Colțescu pentru a se oferi să-l apere, explică procedura UEFA și singura frază explicită pe care o dezvăluie din apărarea pe care o pregătește „centralului” e: "Datoria mea va fi să le explic și să-i conving pe cei care vor judeca, și am credința că o voi face, care a fost contextul evenimentelor de la Paris"

Evenimentele de săptămâna trecută de la Paris, de la meciul PSG - Bașakșehir, au avut un impact la nivelul întregii planete, iar ecourile sunt departe de a se fi încheiat. De fapt, aproape sigur, cazul Colțescu va face și obiectul unei anchete disciplinare a UEFA, iar arbitrul va fi nevoit să apară în fața comisiei care va analiza speța la Nyon.

"Centralul" român, care până în acest moment nu a făcut niciun comentariu pe subiect, și-a angajat un avocat spaniol, pe Josep Vandellos, cel care a mai avut conexiuni cu fotbalul românesc în ultimul deceniu. L-a apărat inclusiv pe Lopez Caro într-un litigiu pe care antrenorul l-a avut cu FC Vaslui.

Vandellos a dat curs unui dialog cu Gazeta Sporturilor pe această temă și pe acest caz extrem de controversat!

EXCLUSIV Avocatul lui Colțescu: „Eu l-am căutat ca să-l apăr! E un caz fără precedent, dar e nevinovat
Josep Vandellos


- Domnule Vandellos, care e statusul acestei spețe în care se află implicat Colțescu?

- Procedura e abia la început. UEFA a numit un inspector, care face o cercetare, iar pe baza raportului pe care îl va pune pe masa forului de la Nyon se va decide dacă se va începe sau nu o procedură disciplinară.

"E un caz care merită tot efortul"

- Aveți idee cine e acest inspector desemnat de UEFA?

- Nu e o informație pe care UEFA să o fi făcut publică, deci nu vă pot dezvălui acest amănunt.

- Din informațiile pe care le dețin, dumneavoastră ați fost cel care v-ați oferit pentru a-l apăra pe Colțescu, e adevărat?

- Da, așa este, din partea mea a venit inițiativa.

- Ce v-a determinat să vă oferiți sprijinul?

- Cred că e un caz care merită tot efortul. E un caz important, cu un impact foarte mare și mai cred ceva, evident, că arbitrul Colțescu nu este vinovat.

- De ce credeți acest lucru?

- Vă imaginați că nu vă pot dezvălui anumite lucruri din cele care vor face parte din apărarea noastră, dacă va fi nevoie să avem o apărare, fiindcă vă repet, încă nu există deschisă o procedură disciplinară. Putem să speculăm și să zicem că va exista sau că nu va fi, dar la acest moment nu există.

"UEFA nu s-a antepronunțat, dar s-a confruntat cu ceva în premieră"

- Și UEFA v-a oferit vreo dată anume până la care va decide dacă va fi o judecată sau nu?

- Pe 20 decembrie, UEFA va intra în vacanță până pe data de 5 ianuarie. Dacă până pe 20 decembrie nu ne va informa nimic, atunci înseamnă că un răspuns va veni după prima săptămână din anul viitor.

- Pe ce anume o să insistați în apărarea lui Colțescu?

- Cred profund că nu e vinovat, altfel nici nu l-aș fi căutat pentru a-l apăra. Apoi, sunt chestiuni tehnice care trebuie analizate. Ce se înțelege printr-o abatere, ce context era în momentul respectiv, plus că trebuie văzut cum va pune UEFA problema, dacă va crede că există o încălcare a regulamentului, sunt diverse aspecte pe care trebuie să le urmărești într-o judecată.

- Credeți că UEFA s-a antepronunțat în momentul în care a anulat cartonașul roșu al lui Webo și a și schimbat brigada de arbitri pentru rejucarea de a doua zi?

- Nu cred! Atenție, chiar și pentru UEFA a fost o speță cu care nu s-a mai confruntat. A fost un incident neprevăzut.

"Au fost cazuri pe libertatea de exprimare, scandări rasiste, xenofobe, dar acest caz e fără precedent"

- Spuneți că nu a mai existat niciodată un astfel de caz în fotbal?

- Cel puțin în spațiul public eu nu știu să fi existat așa ceva. E un caz fără precedent! E un caz particular. N-am cu ce să-l compar fiindcă nu a mai existat așa ceva.

- Dar spețe asemănătoare ați avut.

- Am avut pe libertatea de exprimare, nu neapărat pe rasism, pe anumite scandări din tribune, chiar și ceea ce s-a întâmplat acum vreo 2-3 ani cu o remarcă a lui Messi la adresa arbitrului, care a fost interpretată ca o înjurătură. Am apărat foarte multe cluburi și din România.

+7 FOTO

- Ce cluburi?

- Petrolul, atunci când a jucat în Cupa UEFA, la fel Craiova. Chiar și acele scandări de la România - Ungaria, cu cântecele xenofobe.

- Ce v-a spus Colțescu în momentul în care ați discutat cu el despre acest caz?

- Sunt chestiuni pe care nu vi le pot dezvălui!

- Ce anticipați, din experiența dumneavoastră, că UEFA îl va sancționa sau îl va absolvi de vină?

- Nu vreau să mă antepronunț, dar apărarea noastră va fi totală. Și vă mai spun ceva, am convingerea că stăm bine și că nu se impune niciun fel de sancțiune în acest caz. Poate că sună a clișeu, mai ales când o spune avocatul celui acuzat, dar la nivel personal sunt convins sută la sută că totul va merge bine.

"Am locuit în România nu mai puțin de 11 ani"

- De unde acest optimism, în afara faptului că sunteți apărătorul lui Colțescu?

- Am credința că vor înțelege contextul acelor evenimente și n-ar trebui să-l sancționeze pe Colțescu. Datoria mea va fi să le explic și să-i conving pe cei care vor judeca, repet, dacă va exista o judecată, care a fost contextul.

- V-a atras la acest caz și impactul imens pe care îl are, e o formă indirectă de publicitate, nu?

- Poate oamenii nu știu, eu am conexiuni în România, vorbesc cu dumneavoastră în limba română, am locuit în România nu mai puțin de 11 ani, între 2005 și 2016, după care, din motive personale, m-am întors în Spania. Eu sunt specializat pe drept sportiv.

- L-ați apărat pe Lopez Caro în procesul cu Vaslui, nu?

- (Râde)... Asta a fost acum 10 ani. Am apărat cluburile din România, cred că doar două echipe n-au lucrat cu mine, apoi am apărat jucători, în frunte cu Marica, Hamza, Eric, mulți, mulți. Cred că dacă vă pun să rostiți numele unui fotbalist din Liga 1 e foarte puțin probabil să nu-l fi reprezentat.

- Va fi acesta cel mai important caz din cariera dumneavoastră?

- Nu!

- Nu?

- Nu?

- Poate vă gândiți că e un caz de impact, dar pentru mine, un proces în care e implicat un fotbalist de liga secundă care are 2.000 de euro și e dat afară, abandonat, e la fel de important.

- Dar spuneați că e fără precedent o astfel de speță, la nivelul fotbalului mondial e cel mai important acum?

- Nici asta n-aș zice, din ce știu există o speță, între două federații, care se află în luptă pentru calificarea la Cupa Mondială, privind eligibilitatea unui fotbalist, deci nu m-aș pronunța că subiectul Colțescu e cel mai important. Că e fără precedent, asta da, v-am spus, dar nu cel mai important. 

VIDEO Mourinho reacționează după scandalul provocat de Colțescu: „Doar asta poate face acum” » Ce spune despre Hațegan

Zlatan Ibrahimovic, reacție dură după incidentul provocat de Sebastian Colțescu: „Sunt oameni slab educaţi, habar n-au ce este rasismul”

EXCLUSIV Răzvan Raț îi ia apărarea lui Sebastian Colțescu și îi atacă pe francezi: „Atunci s-a mușamalizat totul, deși intenția de rasism a fost clară!”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
laur_gr
laur_gr  •  14 Decembrie 2020, 23:27

Un reporter GSP execrabil. Josep Vandellos: cred, evident, că arbitrul Colțescu nu este vinovat. Reporter GSP: - De ce credeți acest lucru? Daca noi care stim limba romana nu spunem raspicat ca "negru" e o culoare si nu e o jignire, de unde sa stie spaniolii, turcii sau alte natii? Ei nu stiu limba romana. Cum sa decida ei ce e jignire in limba romana?!? Execrabila reactia reporterului care a pus intrebarea de mai sus.

badeadorian
badeadorian  •  14 Decembrie 2020, 19:42
Postat de Val Wolfe pe 14 Decembrie 2020, 18:27

Mda, vrajeala de oportunist ptr. popularitate.

La fel ca noi ..astia , care postam in speranta unui 'like' !! :)))

mir21
mir21  •  14 Decembrie 2020, 19:36

Numa *** de pe la noi au sarita sa il acuze, aduceti-va aminte ce fac aia de la charlie hebdo sau cu îi zice la ziarul ala, amu tre sa ne plecam la acuzatiile unor ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează