INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  BAYERN - ŞAHTIOR (ÎN TUR 0-0), AZI, ORA 21:45, ÎN DIRECT PE DIGI 2, DOLCE 1, LIVETEXT PE GSP.RO

Mircea Lucescu explică diferenţa dintre Bayern şi Şahtior: ”Pep Guardiola are jucători care trag să rămînă, eu mă lupt cu ai mei să nu plece”

Lucescu și Pep sînt prieteni din perioada în care spaniolul o antrena pe Barca (2008-2012). Atunci s-au întîlnit de 5 ori, cu o victorie
Lucescu și Pep sînt prieteni din perioada în care spaniolul o antrena pe Barca (2008-2012). Atunci s-au întîlnit de 5 ori, cu o victorie "Luce" și 4 eșecuri

Articol de - Publicat miercuri, 11 martie 2015 00:00 / Actualizat marti, 10 martie 2015 21:27

Înaintea returului de pe Allianz Arena, Mircea Lucescu a vorbit despre situaţia delicată de la Şahtior, despre filosofia de joc a lui Bayern şi despre raporturile cu Pep Guardiola.

"The Charles", hotelul luxos în care Şahtior Doneţk s-a retras pentru marele meci cu Bayern, e aşezat în colţul vechii grădini botanice din Munchen. Printre ramurile bătrînilor copaci vezi clădirea Tribunalului bavarez. O clădire-muzeu, în culori de alb, gri şi negru, mai mult gri şi negru, culorile venind de la fumul şi praful aşezate la bombardamentele din cel de Al Doilea Război Mondial.

Atunci, Munchenul a fost distrus în proporţie de 80 la sută! Germanii nu s-au mai atins de clădire. În periferie, sînt dealuri sub care s-au îngropat ruinele oraşului. Vechiul Munchen e acolo. În acest Tribunal s-a judecat şi procesul lui Uli Hoeness, mai-marele lui Bayern fiind condamnat în 4 zile, de luni pînă joi.

În hol, la "The Charles", Mircea Lucescu împarte şi triază pe plicuri bilete pentru meci. După cîte plicuri sînt, cred că are de împărţit cîteva zeci de tichete. Le aranjează meticulos, de parcă ar fi foile cu analiza trupei lui Guardiola.

- E greu de remontat psihic o echipă care în urmă 3 zile a fost egalată la ultima fază, iar acum se pregăteşte întîlnească pe Bayern?
- În fotbal trebuie permanent să priveşti la meciul care urmează. Ce s-a întîmplat sîmbătă în campionat cu Metalist Harkov s-a încheiat atunci. Sigur că am avut cu ei o şedinţă foarte tare, fiindcă nu e posibil să tratezi un joc de parcă eşti sigur că-l vei cîştiga oricum. Am dominat permanent meciul, dar am tratat marile ocazii pe care le-am avut cu lejeritatea care pleacă din "lasă, că oricum vom învinge". Aşa ceva nu e posibil! Cum nu e posibil ca Fernando să facă un fault în marginea terenului şi să le ofere o lovitură liberă la care Metalist a venit cu toată echipa în careul nostru. Aşa, în momentul iniţial, aveau în faţa porţii noastre unul sau doi jucători.

Donbass Arena e ca un hypermarket

- Sînt 7 puncte în urma lui Dinamo Kiev. Mai puteţi cîştiga campionatul?
- Greu de tot. Oricum e un campionat care se dispută în condiţii incredibile. Jumătate din formaţii joacă pe unde apucă. Noi facem naveta Kiev - Lvov. Dinamo Kiev joacă meciuri considerate în deplasare ori în Kiev, ori chiar pe propriul stadion, cum s-a întîmplat în ultima etapă cu Olimpik Doneţk. Federaţia a hotărît să se joace pe stadionul cel mare al lui Dinamo, motivînd că suporterii din Kiev n-ar încăpea pe un stadion mai mic pe care ar fi putut juca Olimpik meciuri de acasă. Ce condiţii mai sînt astea? Ştii ce e la Doneţk la stadionul nostru?

- ???
- Se împart ajutoare oamenilor sărmani sau celor cu copii... Preşedintele Ahmetov oferă mii de pachete cu alimente. Stadionul care i-a impresionat pe toţi cei care l-au văzut arată ca un magazin imens cu fel şi fel de produse care se împart gratuit.

- Poate fi Bayern eliminată?
- Ei au prima şansă, fără discuţie. Cred că sînt cea mai bună echipă la această oră. Indiferent ce formulă folosesc. Putem compara echipa lor cu echipa mea? Guardiola are la dispoziţie fotbalişti care trag cu dinţii să rămînă şi să fie titulari, eu încerc să-i determin pe ai mei să nu plece. Mai ales acum, în aceste condiţii dificile la care sîntem supuşi. Nu e deloc uşor.

Cele 4 puncte tari ale lui Bayern

- Pot fi anihilaţi Ribery, Robben...
- La Lvov am arătat că da, pot fi. Să ştii că ei doi sînt singurii care aduc ceva diferit în jocul lui Bayern, mă refer mai ales ca prestaţie, nu ca execuţii individuale. Restul, joacă exact acelaşi lucru, dovadă că orice formulă de echipă foloseşte Guardiola, echipa evoluează la fel. Orice greşeală e tratată dur. Etapa trecută, la Hanovra, Dante a greşit la o fază din care nu au luat gol, dar Guardiola l-a schimbat imediat. Bayern are 4 puncte forte.

- Care ar fi?
- Ei, n-o să stau eu acum să analizez în public jocul lui Bayern. În cîteva idei, e vorba de forţa fizică extraordinară, atît în teren, cît şi la fazele fixe. Apoi, nivelul tehnic foarte ridicat al jucătorilor, dublat de experienţa lor foarte mare, ceea ce îi face să paseze perfect, aproape fără greşeală. Au o dinamică foarte bună în joc, o mişcare continuă, ceea ce le permite să dezvolte diverse module. Cîte am spus?

- Trei, cred.
- Şi organizarea jocului, de care am amintit. Oricine intră pe teren, echipa joacă la fel.

Pep l-a apreciat mereu

- Aveţi o relaţie specială cu Guardiola?
- Nu neapărat. Ne respectăm reciproc. Eu l-am apreciat permanent, el a vorbit mereu frumos despre mine. E foarte important că şi la Barcelona şi la Bayern şi-a impus stilul. Nu e simplu. Am dat un interviu pentru revista pe care UEFA o editează la fiecare etapă de Champions League şi l-am enumerat primul între antrenorii pe care-i apreciez. I-am mai amintit pe Ferguson, pe Arsene Wenger, pe Ancelotti. Din păcate, cel care mi-a luat interviul a scris Eriksson în loc de Ferguson. Guardiola a stat la Brescia, ca jucător, în casa unde am stat eu cît am antrenat acolo. Am avut acel conflict cu el, cînd la meciul din 2008, de la Doneţk, ei ne-au dat acel gol după o atitudine nesportivă, dar Guardiola n-a reacţionat faţă de mine. Am apreciat asta.

Peluza "Mircea Lucescu" pe Allianz Arena

- Cîte bilete aţi cumpărat pentru acest meci?
- Vreo 70 - 80. Douăzeci şi ceva mi-au cerut cei de la hotelul din Austria, unde facem noi cantonamentele în fiecare vară. Vin mulţi prieteni şi cunoştinţe de la Brescia. De acasă nu mai spun. A, mi-au cerut să le cumpăr 4 bilete nişte băieţi din galeria Stelei, asta că tot se spune în ţară că aş fi antistelist...

- Mai rămîneţi la Şahtior?
- Am meci cu Bayern, discutăm despre meciul ăsta. Am văzut în ziarele din ţară că se vorbeşte despre plecarea mea. De ce se tot vorbeşte? Habar n-am. Apropo de ziare, mi-a adus Neli săptămîna trecută ziarul pe care l-aţi făcut pentru Ovidiu. Felicitări, merita asta!

"Luce" e vecin cu Guardiola
Cazaţi la hotelul "The Charles", Mircea Lucescu şi jucătorii săi au avut plăcerea să descopere că sînt vecini cu Pep Guardiola. Antrenorul lui Bayern locuieşte într-un complex de apartamente de lux situat chiar alături, legat de stabilimentul de 5 stele printr-un coridor care le permite locatarilor accesul în restaurantul şi la SPA-ul acestuia.

3 remize şi două eşecuri, ambele în deplasare, are Şahtior în duelurile din Ligă cu echipele germane

0 goluri au marcat "minerii" lui Lucescu în precedentele deplasări din Germania în Ligă. Au primit însă şapte

"Ei au prima şansă, fără discuţie. Cred că sînt cea mai bună echipă la această oră. Indiferent ce formulă folosesc. Putem compara echipa lor cu echipa mea?" (Mircea Lucescu, antrenor Şahtior)

"Bayern tratează dur orice eroare. Etapa trecută, la Hanovra, Dante a greşit la o fază din care nu au luat gol, dar Guardiola l-a schimbat imediat" (Mircea Lucescu, antrenor Şahtior)

"Acest meci este ca un play-off la baschet. Ambele echipe se cunosc foarte bine şi va face diferenţa calitatea jucătorilor" (Pep Guardiola, antrenor Bayern)

"Şahtior are aceeaşi calitate ca echipele de top din Germania. Dacă ar evolua în Bundesliga, s-ar bate la titlu" (Pep Guardiola, antrenor Bayern)

654598-bayern-sahtior-0-0.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
wwerko80
wwerko80  •  11 Martie 2015, 21:36
Postat de mannecken pe 11 Martie 2015, 16:25

Buna ziua, poate cineva sa-mi dea un link unde pot sa vad meciul pe internet. Locuiesc în Belgia. Multumesc

atdhe . eu

ss11
ss11  •  11 Martie 2015, 21:19
Postat de mannecken pe 11 Martie 2015, 16:25

Buna ziua, poate cineva sa-mi dea un link unde pot sa vad meciul pe internet. Locuiesc în Belgia. Multumesc

fotbaltv.do.am

ss11
ss11  •  11 Martie 2015, 21:08
Postat de mannecken pe 11 Martie 2015, 16:25

Buna ziua, poate cineva sa-mi dea un link unde pot sa vad meciul pe internet. Locuiesc în Belgia. Multumesc

www.fotbaltv.do.am

Vezi toate comentariile (6)
Comentează