INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  FINALA UCL

UEFA a decis! Finala Ligii Campionilor s-a mutat de la Sankt Petersburg la Paris!

UEFA a luat Rusiei ultimul act al Champions League, foto > Imago
UEFA a luat Rusiei ultimul act al Champions League, foto > Imago

Articol de - Publicat vineri, 25 februarie 2022 12:01 / Actualizat vineri, 25 februarie 2022 14:47

UEFA a luat Rusiei ultimul act al Champions League. Pe 28 mai, trofeul nu se va mai decerna la Sankt Petersburg, ci pe „Stade de France”, la Paris. Rușii au catalogat decizia drept „rușinoasă”. 

UEFA a cedat presiunii unei lumi întregi. Forul continental a cenzurat imaginile de lângă Vezuviu, cu jucătorii lui Napoli și ai Barcelonei protestând împotriva invadării Ucrainei - un banner pe care scria „Stop războiului”, dar nu putea lăsa finala Ligii Campionilor Rusiei. Pe 28 mai, nu se va mai juca la Sankt Petersburg, pe „Gazprom Arena”. 

Garry Kasparov îi cere lui Joe Biden să ia o măsură incredibilă împotriva lui Vladimir Putin: „Altfel, doar pare că dă din gură”
Război în Ucraina
Garry Kasparov îi cere lui Joe Biden să ia o măsură incredibilă împotriva lui Vladimir Putin: „Altfel, doar pare că dă din gură”

„Stade de France” a găzduit finale de Liga Campionilor, Euro și Mondial

Inițial, oficialii de la Nyon ar fi vrut să mute ultimul act de Champions la Londra, dar și „Wembley”, și stadionul lui Tottenham erau ocupate la acea dată. În această dimineață, Comitetul Executiv UEFA a ales noua gazdă. 

Paris, la peste 2.000 de kilometri de Sankt Petersburg. „Stade de France” (capacitate de 81.000 de locuri), pe care s-au disputat finalele CL 2006 (Barcelona - Arsenal 2-1), CM 1998 (Franța - Brazilia 3-0) și Euro 2016 (Portugalia - Franța 1-0).

UEFA a negociat cu Macron

Potrivit L'Équipe, președintele forului continental a negociat în ultimele 48 de ore cu Emmanuel Macron. Aleksander Čeferin a insistat ca acest meci atât de important să aibă loc în țara care prezidează acum Uniunea Europeană. Și slovenul a apreciat că liderul francez a fost primul șef de stat care s-a opus public proiectului Super Ligii Europei, în urmă cu un an.

Rusia, interzisă pe teren propriu

Tot în această dimineață, UEFA a mai luat o hotărâre radicală. Cum era de așteptat, le-a interzis naționalei și echipelor de club rusești să mai evolueze în țara lor. Vor fi obligate să joace următoarele meciuri continentale pe teren neutru. 

Rusia nu va mai putea găzdui la Moscova confruntările cu Polonia (24 martie, semifinala barajului pentru CM 2022) și, eventual, dacă învinge, cu învingătoarea dintre Suedia și Cehia (29 martie, finala). Nici formațiile ucrainene nu pot organiza acasă partidele de pe teren propriu. Motivul, total opus: securitate.

O nouă ședință pentru „dosarul Gazprom”

Čeferin nu au rezolvat deocamdată alt dosar spinos. Gazprom. Se așteaptă însă ca președintele UEFA să anunțe o nouă reuniune a Comitetului Executiv pentru a decide și acest caz. O presiune imensă apasă pe forul european, cerându-i-se să rupă contractul cu cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, controlată de statul rus. Gazprom e sponsor principal al Ligii Campionilor și Euro de un deceniu.

Reacția federației ruse: „O violare a regulilor sportului” 

„Credem că decizia de a muta finala Ligii Campionilor a fost dictată de considerații politice. Noi am mers întotdeauna pe principiul «Sportul e în afara politicii», de aceea nu putem susține această hotărâre. 

De asemenea, nu sprijinim decizia de a transfera meciurile reprezentantelor Rusiei pe teren neutru. Este o violare a regulilor sportului și o violare a intereselor jucătorilor, antrenorilor și fanilor”.

Citește și: 

Mircea Lucescu a ieșit din Kiev: „Venim direct spre România!”

Gest curajos al ucraineanului de la campioana Rusiei » Mesajul postat de fotbalistul interzis de Ucraina

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (19)
catalin.palcu
catalin.palcu  •  25 Februarie 2022, 15:58
Postat de Ion-Nelu Nistor pe 25 Februarie 2022, 12:25

Era frumos sa o fi mutat la Kiev. Asa ar fi cel mai frumos. Stiu ca este poate imposibil dar asa ar fi trebuit.

Pai rusii sunt in Kiev, nu e nicio sansa

blatistudinovidiu
blatistudinovidiu  •  25 Februarie 2022, 14:36
Postat de liviuemil pe 25 Februarie 2022, 13:01

Ce gluma ai facut! Ai pus pe altcineva sa scrie in numele tau?

Nu chiar toți fac ce fac FC Fcsbistii..oricum nu e o Rușine... nici gg nu scrie mesaje... adevarul e ca nu e ușor sa scrii...

catalynn
catalynn  •  25 Februarie 2022, 14:32

Mno, e timp berechet ca pana atunci Stade de France sa fie … in Rusia! :-)))

Vezi toate comentariile (19)
Comentează