INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  BURSASPOR

Surpriza Bursaspor este lider în Turcia şi are un avans de 5 puncte faţă de rivali

Giani Kiriţă, Kiriţă, Bursaspor
Giani Kiriţă, Kiriţă, Bursaspor

Articol de GSP - Publicat miercuri, 24 martie 2010 00:00

Echipa lui Giani Kiriţă e lider cu 5 puncte avans şi are imensa şansă să întrerupă hegemonia giganţilor Galatasaray, Fenerbahce şi Beşiktaş

Revoluţie în campionatul turc. Pentru prima dată din 1984 încoace, o altă echipă în afară de Galatasaray, Fenerbahce şi Beşiktaş ar putea deveni campioană. E vorba de Bursaspor, lider cu un avans de 5 puncte înaintea ultimelor 8 etape. Precedenta ce reuşise să stopeze dominaţia marilor cluburi din Istanbul fusese Trabzon. Aceasta-i şi singura formaţie care a mai putut lua titlul, cu alte 5 succese (1976, '77, '79, '80, '81). În rest, dominaţie totală a granzilor.

Minunea e cu atît mai mare cu cît Bursa, ce s-ar putea detaşa şi mai tare dacă Galata şi Fener se vor anihila în derbyul de duminică, nu dispune de cine ştie ce jucători. S-ar remarca oarecum mijlocaşul sîrbo-australian Ergici, fost la Juventus, şi fundaşul Ali Tandogan, împrumutat de la Beşiktaş. Nu-i de omis ex-dinamovistul Giani Kiriţă. Nici numele antrenorului, Ertugrul Saglam (40 de ani), nu spune mare lucru, poate doar faptul că s-a ocupat de Beşiktaş în 2007-2008.

Şi totuşi "crocodilii" sînt primii. Cu cele mai multe goluri, 53, cu cel mai bun golaveraj, plus 31, şi a doua defensivă, 22 de goluri încasate. Explicaţia acestei posturi cu totul surprinzătoare stă în echilibrul grupului, cu jucători foarte serioşi, muncitori şi devotaţi. Faptul că înscriu mulţi - golgeteri sînt Ipek şi argentinianul Batalla, cu doar cîte 7 reuşite - a fost alt atu al ascensiunii. Saglam a confirmat: "Mizăm pe atac pe orice stadion, nu speculăm. Credem în noi".

Hagi a eşuat
În tentativa de a triumfa, Bursa l-a angajat pe Gică Hagi în iunie 2003. "Regele" semnase pe 3 sezoane, un salariu de 600.000 de euro anual, dar nu a rezistat decît pînă în noiembrie din cauza rezultatelor. El a demisionat după etapa a 12-a, cînd echipa se afla pe un dezamăgitor loc 15, cu doar 10 puncte. Printre elevii săi se numărau Vintilă, Miu, Frăsineanu şi Ionel Ganea. Din lotul de atunci nu există nici un supravieţuitor în trupa de acum.

Kiriţă: "Grup de calitate"
La echipă din 2008, Giani Kiriţă a sintetizat în 3 puncte miracolul Bursa. 1. "Calitatea grupului e extraordinară. Acesta-i marele secret. Toţi jucătorii îşi văd de treabă, nici unul nu-i cu nasul pe sus, ceea ce creează o atmosferă deosebită în lot". 2. "Preşedintele Ibrahim Yazici este foarte discret. Nici nu se vede. La vestiare vine doar cînd şi cînd, dă palma cu fiecare. La eşecuri nu critică, ci mereu ne încurajează". 3. "Fanii ne susţin cu patimă peste tot. Sînt meciuri în deplasare cînd vin şi cîte 20.000, iar la aeroport ne aşteaptă măcar 2.000-3.000. E o nebunie curată".

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
 •  24 Martie 2010, 12:42

Lasa ca si anul trecut a fost Sivasspor, iar in ultimele 3-4 etape s-a ales praful, iar Besiktas a devenit campioana. S-a spus atunci ca arbitrii ar fost impotriva lui Sivas.

julesverne
julesverne  •  24 Martie 2010, 11:52

Cum, ma, prima? Parca mai fuse si acum un an sau doi o outsidera din asta pe care au rezolvat-o arbitrii in ultimele etape ca sa iasa una din alea mari.

 •  24 Martie 2010, 11:44

o echipa buna, numai ca g kiritza al nostru nu prea prinde lotul de 18 dar sa mai si joace

Vezi toate comentariile (6)
Comentează