OPINII  »  EDITORIAL

7 SCURTE Atenție la buzunare, Statul vrea să vă protejeze!

Articol de - Publicat marti, 28 iunie 2022 13:25 / Actualizat marti, 28 iunie 2022 13:53

7 SCURTE. Intenția Coaliției de Guvernare de a supraimpozita pariurile, analizată de Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor.

1. Guvernul se pregătește să cocoșeze industria pariurilor cu o creștere de taxe fără precedent: de la 1% la 40%. Iar asta va afecta și sportul. E un fel de taxă pe distracția oamenilor, pentru că Statul nu urmărește suprataxarea caselor de pariuri - industria cu 45.000 de angajați e deja ultra-reglementată, consolidată și varsă anual taxe de peste jumătate de miliard de euro către bugetul public. 

Nu, Statul vrea să-l ardă la bani pe cel care pune că Real o bate pe Barça în El Clasico. Până acum, dacă îi ieșea, plătea 1%, impozit reținut la sursă. Uneori, la sume foarte mari, se ajungea și la 25%, dar majoritatea covârșitoare a câștigurilor se micșorau cu 1%. Acum, PNL și PSD vor să ia 40% din acel câștig al jucătorilor.

2. Gazeta a scris insistent despre mafia pariurilor, despre problemele de etică din industria de betting, despre plângeri ale jucătorilor. Și va continua să o facă. Nu-i plângem de milă pe operatori, vorbim despre o industrie deseori rapace și întotdeauna prosperă, pentru că matematica, softurile și cotele nu lasă niciodată business-ul pe minus. 

Cei care pierd bani sunt oamenii, jucătorii, dar cei mai mulți o fac în numele unei distracții pe care și-o asumă. La fel cum știi că nu investești în sănătatea ta nici dacă mănânci fast-food sau dulciuri, dacă bei bere ori Cola, dacă mai tragi o țigară sau dacă exagerezi cu gaming-ul. Însă dacă le interzici pe toate și le suprataxezi, în mod cert nu rezolvi nimic. 

Prohibiția nu a vindecat pe nimeni niciodată - treceți dimineața pe lângă un liceu și numărați câți adolescenți fumează, apoi putem discuta despre cât de eficient a fost blocată industria tutunului de restricțiile din ultimii 15 ani. Doar educația poate face diferența în timp. 

3. Statul, ca de obicei, calculează prost. Adică măsoară o dată și taie de 10 ori, iar în final iese un terci. Ce vrea Statul să obțină cu această decizie? Mai mulți bani la buget și/sau descurajarea adicției. Va îndeplini vreunul dintre obiective? Foarte probabil, nu. Statul va pierde mult mai mult din diminuarea cifrei de afaceri a operatorilor decât va câștiga din suprataxarea oamenilor care vor câștiga din când în când. Apoi, cei atinși de adicție sunt, din păcate, cei mai insistenți și mai inventivi dintre jucători, ei vor căuta și vor găsi soluții să joace în continuare. Vor renunța fix cei care o făceau controlat, de amuzament. 

4. Sunt pariurile un demers care dă dependență? În unele cazuri, da. În cele mai multe, nu, e doar o formă de distracție, un condiment de 5 - 10 - 20 de lei pus peste experiența de urmărire a unui eveniment sportiv. Care e procentul românilor care trebuie protejați, pentru că sunt fie dependenți, fie în pragul acestei probleme grave? 

Statul ar trebui să știe, dar habar n-are. Așa că mai bine operează cu discursuri populiste: „Vai, cum să lăsăm românii să-și irosească banii pe așa ceva? Noi suntem aici să-i protejăm”. Atenție, când Statul zice că vrea să te protejeze, stai cu ochii pe portofel și capsează-ți buzunarele, că sigur îți va lua din bani!

5. Specialiștii spun că adicția, la pachet cu dramele personale, vine mai degrabă din zona de păcănele și cazinouri. Nu din 1 pauză / 2 final pe Rapid - Craiova. Există vreo separare în proiectul de lege? Nu. Supraimpozitare pentru toți, de-a valma! Încă o dovadă că se urmărește îngrășarea bugetului, nu protejarea celor dependenți. 

6. E mai ușor să interzici decât să educi. Statul are bani pentru prevenție și nu-i cheltuie, apoi se plânge că dependența e nasoală. Ca în bancurile proaste gen „împingi o babă pe scări și-apoi o întrebi de ce fuge”. De exemplu, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc colectează bani de la casele de pariuri pentru a derula, conform legii, programe de prevenție și tratament. 

Dar până acum nu s-a cheltuit niciun cent din cele aproape 4,5 milioane de euro adunate! Banii stau degeaba, teancurile de bancnote se decolorează într-un seif prăfuit, cei care chiar au nevoie de intervenție se adâncesc în dependență, iar Statul ridică apoi din umeri și găsește soluții minune: creștem taxele și puf!, problema dispare ca prin minune.

7. Ce va însemna pentru sport o eventuală suprataxare a câștigurilor din pariuri? Un posibil blocaj al industriei, ceea ce va duce la tăierea masivă a bugetelor de marketing, deci a banilor care se duc în sport. Știți vreo federație, vreun club sau vreo competiție care să nu depindă de banii bookmakerilor? Exact. Fără acea infuzie de capital, multe se vor clătina. 

De la echipe minuscule la unele de anvergură și de la competiții de amatori la campioni mondiali, toți vor resimți brutal tăierea finanțărilor. Practic, două industrii puse la pământ dintr-o lovitură, ca două blocuri în care se ia lumina pentru că un stat-Dorel dă cu târnăcopul în circuite fără să știe pe câți îi poate carboniza. Iar la final se „prăjește” și el.


Comentarii (50)
adriann_
adriann_  •  08 Iulie 2022, 10:09

Orice roman cunoaste cel putin o familie destramata sau ajunsa intr-o situatie financiara precara din cauza "nevinovatelor" pariuri sportive. Absolut de acord ca ar fi nevoie de statistici concrete, dar cum le faci? Dependentii nu recunosc aproape niciodata, iar daca intrebi rudele orice om care a pus vreodata un bilet de 20 de lei e practic dependent. In realitate, nu ar fi nevoie de impozitare agresiva ci de interzicerea practicilor de promovare agresiva, gen notificari push pe telefon, reclame nonstop la TV etc, reclame cu animatii/pop-up in presa scrisa etc. Sa fim seriosi, nu devine nimeni dependent daca vede o poza cu reclama la pariuri intr-un ziar. Totul e ca reclamele astea sa nu-l urmareasca pe omul ajuns dependent si cand se duce la wc...

amoniac
amoniac  •  02 Iulie 2022, 21:59
Postat de blochin pe 30 Iunie 2022, 13:26

Dezamagitor sa vad GSP cum se pozitioneaza in cele 2 mari probleme ale fotbalului si sportului romanesc: pariurile si drepturile din televiziune. Domnule Tepelin, iata ca banii mai multi din drepturile TV vandute pentru prima data operatorilor gen Digi au dus la decaderea sportului (cam la fel cu liberalizarea pretului la energie). Tot despre bani discutam si cu explozia operatorilor din lumea pariurilor sportive, un fenomen dizgratios cu probleme sociale in Romania. E un semnal ca atat mass-media din Romania cat si politicienii sunt rupti de realitate (mai mult jurnalistii strict in cazul pariurilor).

Bine ca a mai luat Mitica din banii de drepturi tv, ca altfel decadeam si mai rau, nici porti la stadioane nu mai aveam astazi :))

blochin
blochin  •  30 Iunie 2022, 13:26

Dezamagitor sa vad GSP cum se pozitioneaza in cele 2 mari probleme ale fotbalului si sportului romanesc: pariurile si drepturile din televiziune. Domnule Tepelin, iata ca banii mai multi din drepturile TV vandute pentru prima data operatorilor gen Digi au dus la decaderea sportului (cam la fel cu liberalizarea pretului la energie). Tot despre bani discutam si cu explozia operatorilor din lumea pariurilor sportive, un fenomen dizgratios cu probleme sociale in Romania. E un semnal ca atat mass-media din Romania cat si politicienii sunt rupti de realitate (mai mult jurnalistii strict in cazul pariurilor).

Vezi toate comentariile (50)
Comentează
Close