OPINII  »  EDITORIAL

N-ar putea să joace toate-n B?

Articol de - Publicat luni, 23 mai 2022 10:06 / Actualizat luni, 23 mai 2022 10:26

A venit și ziua barajelor și a trecut lăsând rezultate (Concordia-Chindia 2-1 și Universitatea Cluj-Dinamo 2-0), dar fără să ne dea și niscaiva fotbal bun.

Nu s-a decis deocamdată nimic (să nu ne pripim!), dar te întrebi, omenește, dacă nu cumva ar fi mai bine, după impresia artistică, să nu joace totuși niciuna în prima divizie?

Lincar mai proaspăt

Căderea lui Dinamo pare fără sfârșit. Gafa lui Eșanu din prima repriză a fost suficientă să taie aripile „câinilor roșii”, cât erau și ele, și să le insufle „șepcilor roșii” încrederea că s-ar putea întoarce, pentru prima dată în anii 2020, în Liga 1. Golul din final al lui Boiciuc, după o pasă excelentă (remarcabilă fază a bătrânului Filip!), a venit ca un bonus.

Fapt: fostul stelist Erik Lincar a fost un tehnician mai proaspăt decât Uhrin Jr., peste care au trecut anii fără să-i aducă rezultate.

N-ar putea să joace toate-n B?
Erik Lincar este în mod evident artizanul victoriei lui U Cluj în fața unui Dinamo care parcă se zbate să ajungă mai repede în Liga 2 (foto: Cristi Preda)

Ca o echipă care caută să nu cadă-n „C”

Dinamo, la cum a jucat la Cluj, ar retrograda și dacă ar fi jucat singură. A evoluat chinuit, prost spre foarte prost. Nu e bine, ne învăța Flaubert (mijlocaș de creație, dar și de travaliu, în rândul scriitorilor francezi de secolul XIX), să tragem concluzii. Să tragem, totuși: Dinamo a arătat ca o echipă de „B”, mai exact ca o echipă de divizia B aflată la retrogradare.

Baze mai sănătoase?

Când te îngroapă, încă din prima repriză, belgianul Remacle, care pare evadat dintr-un grup de comici, care doar caricaturizează fotbalul, ce pretenții poți să mai ai? Nu mai ai. Te agăți de speranță, care moare ultima, doar pentru că trebuie să moară și ea cândva. Și te duci în divizia a doua și o iei de la capăt, de pe baze, poate, mai sănătoase.

Dacă fotbalul ar fi cinstit, Dinamo trebuia deja să fie retrogradată, dar fotbalul nu e cinstit, așa că echipa din Ștefan cel Mare încă mai are șanse. Cum frumos spune o vorbă din fotbalul nostru pitic: „Șanse mici, dar puține”.

Și dacă Zicu...?

În schimb, Chiajna, care a fost peste Chindia, e așezată în pole-position pentru un nou an în prima divizie. Unde a fost Târgoviștea? A fost și n-a prea fost. Și poate totuși Ianis Zicu de la Chiajna va ajunge antrenor (cine ar fi crezut că tocmai el?).

Avea dreptate Ianis Zicu să aducă această nuanță: e nevoie și de echipe de tradiție (Chindia ar putea fi, la rigoare, o asemenea formație), dar și de cluburi care sunt cât de cât sănătoase economic.

Tot e ceva. Puțin

Nu e, așadar, deloc întâmplător că până și Cupa României a fost câștigată de o echipă sponsorizată de statul maghiar. Dar la Sfântu Gheorghe s-a lucrat serios, iar Sepsi OSK a progresat constant, an de an. Cine să ia Cupa? Voluntariul?!

Singurul lucru excelent în aceste baraje a fost atmosfera din tribunele de la Cluj, atmosferă de prietenie, de camaraderie. Măcar, vorba aceea, nu s-au mai luat și la bătaie. Tot e ceva. Puțin.

Concluzii, ziceam? Minutele '80: schimbarea barajului pentru „U” - iese Roberto Romeo și intră Costinel Gugu. Poate că va juca la anul în prima ligă Clujul, dar tot la anul, foarte probabil, va și retrograda...

Totodată, la fel de probabil, vom vedea în sfârșit, după ani de zile, un Steaua-Dinamo. În „B”. 


Comentarii (5)
Lemmy
Lemmy  •  09 Iunie 2022, 12:31

Eu încă aștept răspunsul domnului Crăciun. Are ocazia să ne demonstreze, pe propria platformă, că e jurnalist, nu un individ care scrie texte pline de fracturi logice.

Lemmy
Lemmy  •  23 Mai 2022, 20:57

Pe același principiu al meritocrației (a se citi al capacitatii de a atrage fonduri publice sau al unor companii în care statul român este acționar) ar fi meritat să rămână in Liga 1 și Clinceniul și Gazul, dar ele au fost ”pedepsite” pentru că n-au reușit sa se mențină întreg sezonul conectate la banul public. Despre aceasta „necinste” vorbeste autorul textului inițial? Îl rog să răspundă aici acestei intrebări și să argumenteze de ce consideră el că Dinamo a profitat în mod necinstit de inchiderea robinetului la cele 2 cluburi pe care a căror soartă o deplânge domnia sa. De fapt, Clinceniul și Gazul sunt cel mai bun exemplu despre ce diferență există între a fi și a nu (mai) fi conectat la banul public.

Lemmy
Lemmy  •  23 Mai 2022, 19:45

”Daca fotbalul ar fi cinstit”... Dar dacă totuși am avea un dram simț al echității și al rezonabilului? Eu cred că Dinamo merită se retrogradeze din cu totul alt motiv: pentru că nu s-a conectat la banul public. Adică la bugetul Primăriei și CL Sectorului 2, de care aparține dpdv teritorial. Așa cum pare să fie modelul de succes în fotbalul românesc. Model pare-se acceptat și chiar susținut de jurnaliștii care scriu pe site-ul GSP. Spre deosebire de Dinamo, au reușit să se conecteze la bugetele publice ale P-urilor și CL-urilor de care apartin, sau chiar, într-un cunoscut caz, la bugetul public al guvernului maghiar, cel puțin o treime dintre echipele care vor juca la anul în Liga 1. Cum ar fi fost ca Dinamo să fi primit, pe modelul de succes al altor cluburi care vor juca la anul in Liga 1, un buget de 1-2 milioane de eur de la Consiliul Local al Sectorului 2? Vă spun eu: ar fi fost complet greșit, dar am fi putut vorbi despre o egalitate a armelor între niște cluburi care activează totuși pe o piață concurențială. Pe același principiu al meritocrației (a se citi al capacitatii de a atrage fonduri publice sau al unor companii în care statul român este acționar) ar fi meritat să rămână in Liga 1 și Clinceniul și Gazul, dar ele au fost ”pedepsite” pentru că n-au reușit sa se mențină întreg sezonul conectate la banul public. Despre aceasta „necinste” vorbeste autorul textului inițial? Îl rog să răspundă aici acestei intrebări și să argumenteze de ce consider

Vezi toate comentariile (5)
Comentează