OPINII  »  EDITORIAL CĂTĂLIN STRIBLEA

Judecata lui Nole. Un proces pentru toată planeta

Articol de - Publicat joi, 06 ianuarie 2022 20:14 / Actualizat joi, 06 ianuarie 2022 20:20

Cazul Djokovic va fi decis luni într-o instanță australiană, așa cum este firesc. Până atunci campionul sârb va fi închis într-un hotel din care va desena inimioare la fereastră către admiratorii săi. Și va împărți lumea în două pe rețelele sociale.

Iar în aceste patru zile o problemă internă a Australiei va fi cel mai dezbătut subiect de pe mapamond. Căci, aici, nu vorbim de o chestiune de sănătate sau de credințe. Nu mai e o problemă sportivă demult.

Este o chestiune legată de democrație și administrație, de bună funcționare a societăților, în condiții de adversitate majoră. Este, de fapt, un test pentru întreaga lume.

Sunt societățile democratice capabile să funcționeze în interes public, respectând propriile reguli? Sau ele cedează în fața intereselor comerciale, a gloriei, a popularității? Sau, mai pe șleau, este Djokovic egalul unui fierar betonist care nu se poate întoarce acasă la Melbourne pentru că nu e vaccinat?

Dar pentru asta trebuie să înțelegem faptele și mai ales reprezentarea lor locală. Și ce s-a întâmplat în Melbourne în ultimele luni.

Australia a fost un succes în gestionarea COVID. Dar pentru asta a instituit un sistem de carantine, care la noi este de neimaginat. Pur și simplu, populația a fost închisă în case cu lunile, apoi cu săptămânile, apoi cu zilele, la apariția unui singur caz.

Guvernul federal a inițiat apoi o campanie de vaccinare uriașă. Și a stabilit un sistem de reguli care nu îți lasă foarte multe libertăți. Vrei să te plimbi? Te vaccinezi. Vrei să te întorci acasă? Te vaccinezi. Vrei să-ți vezi rudele? Te vaccinezi. Vrei să joci tenis? Te vaccinezi. 

De câteva luni încoace, societatea australiană se tot întreabă ce va fi la AO. Și, mai ales, cum o să joace Djokovic. Repetat, răspunsul autorităților și al Tennis Australia a fost clar: “nu ești vaccinat, nu joci.” Repetat. Miniștri locali și federali, oficiali, șefii turneelor, toți au spus același lucru.

Judecata lui Nole. Un proces pentru toată planeta
Novak Djokovic. Foto: Imago

Credințele lui Djokovic sunt cunoscute și acolo, fiți fără grijă. Pe de altă parte, Nole este un superstar, cel mai important câștigător al AO, dar și cel care a dat din banii și resursele sale pentru cei loviți de incendiile din anii trecuți. Adică vedeta cea mai importantă a turneului.

În timpul acesta, arată azi presa australiană, câtă vreme la vedere se construiau ziduri, în întuneric se construiau porțile. Un schimb de scrisori a existat în permanență între AO și autorități pe tema “cum se poate intra cu excepții”. Și regulile erau foarte clare încă de la începutul lui decembrie. Excepțiile trebuie date de două comisii, una a turneului și alta guvernului local, și nu era luată în calcul îmbolnăvirea în ultimele luni. Ele se referă la reacții severe și boli.

26 de jucători au solicitat în tăcere aceste derogări. Au primit patru dintre ei, inclusiv Djokovic. Vedeți că ceilalți trei nu sunt numiți. Când el și-a anunțat prezența, reacția societății a fost vulcanică. Pentru că toata lumea știe că Nole nu vrea să se vaccineze. 

De la jurnaliști, lideri politici, activiști, sportivi, un val de proteste s-a înălțat. Iată câteva citate. Daily Telegraph spune că “este un scuipat în fața australienilor”. Un cronicar celebru de radio, Andy Maher, spune că “Australienii au fost supuși la doi ani grei, dar tipul acesta care nu se comportă responsabil, primește o scutire. O fi el mare, dar nu este esențial pentru noi.” Un mare jucător de fotbal australian Corey Mckernan spune “Nu poți să te duci să-ți iei o cafea de la colț, dar pentru că ești numărul 1 mondial, ai scutire. Ce mizerie!”. Exemplele pot continua de pe sute de canale, fără exagerare. “Oamenii nu primesc scutiri ca să-i vadă pe cei care sunt pe patul de spital. Le mor oameni dragi fără să-i mai poată îmbrățișa și voi îi dați scutire. Ba, s-a ajuns și la mesajul unei jurnaliste cunoscute, Samantha Lewis, care spune “fiecare om care merge în tribune la AO are datoria patriotică de a-l fluiera și huidui pe Novak Djokovic.”

Valul ridicat l-a împins înapoi și pe premierul australian Scott Morrison care inițial declarase că este treaba statului Victoria să acorde sau nu derogări. Domnul Morrison este un politician iscusit, însă, care în patru luni are alegeri federale. Și vrea un al doilea mandat. De altfel, toată campania sa este construită pe succesul luptei împotriva coronavirusului. Și nu pierzi alegeri pentru Nole. Drept urmare, poliția de frontieră, aflată în subordinea sa, a găsit că actele lui Nole nu sunt în regulă.

Și aici ajungem chiar la Nole. Este singurul care știe cu ce suferință vine în Australia. A vrut să se vaccineze și a avut un șoc anafilactic? Are alergii care duc la șocuri anafilactice, a avut o inflamație a miocardului recent? Cam aici sunt posibilele derogări. Ce spun actele lui și unde sunt făcute? El este primul care trebuie să lămurească acest lucru. Câtă vreme nu o va face, publicul îl va așeza într-o cârdășie.

Cu toate că derogările nu au fost inventate pentru el. Sistemul funcționează de doi ani. Dar tuturor ne este greu să concepem că un om tânăr și aparent sănătos cară după el probleme fizice necunoscute. Iar sentimentul de inechitate, de favoritism, de manipulare este atât de profund, că societatea nu-l acceptă.

Chiar de-ar putea pune la încercare regula de bază. De ce trebuie să fii musai vaccinat, dacă este foarte clar acum că infecția se poate transmite și către triplu vaccinați?

Dar, aici, Australia a hotărât în felul ei. Vom trece împreună prin ce este greu, în aceleași condiții pentru fiecare cetățean. Nu te conformezi, vei avea drepturi individuale limitate. Nu te poti vaccina din motive clare, înțelegem. Dar nu înțelegem să ocolești aceste reguli. Acesta este modelul lor. Și drumul ales ca să scape. În comun, nu individual. Și nu cu scurtături. Iar acum o instanță va hotărî dacă regulile au fost ocolite sau nu. Așa este firesc.

Australia oferă un model lumii. Dar și o piatră de încercare. Pentru câteva ore, Djokovic a fost excepția care pune regula la încercare. Opinia publică a blocat acest lucru. Și cere tratament egal. Este posibil ca totul să fie în regulă și Nole să joace. La fel cum este posibil să fie trimis acasă.

Dar, în niciun caz, planeta nu va fi mulțumită până când nu vede adevărul. Cine a procedat corect și când? Minte Nole sau autoritățile au cedat unui val de populism? 

Indiferent de rezultat, cele trei părți au datoria să pună documentele pe masă. Și nu doar pentru cei care au suferit acolo, ci pentru toți cei care speră că mai avem și reguli pe care le respectăm.


Comentarii (37)
3243816075660731
Razvan Campean  •  08 Ianuarie 2022, 21:52

***,despre ce comentam aici???de cand faptul ca esti sanatos reprezinta o infractiune??? Da ,el trebuie sa demonstreze printr-un test ca nu are covid,restul e dictatura militara

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

adrianciprian
adrianciprian  •  08 Ianuarie 2022, 11:28

Domnul mincinos și-a schimbat declarația. Acum nu mai e alergic la vaccin ci a făcut covid în decembrie. Despre ce vorbim?

orlick
orlick  •  08 Ianuarie 2022, 09:35
Postat de preagr.eu pe 07 Ianuarie 2022, 12:12

Mai oameni buni, unde va sunt mintiile ??? De ce inghititi dezinformarea fara sa mestecati ? De ce nu cautati pe ORICE site care da statistici o comparatie intre Australia si Serbia, sau intre Australia si Franta, sau Australia si US, etc, ca sa vedeti voi cu ochii vostri cate victime au fost ? Nu stiu daca merge pagina asta aici, dar faceti un efort : ***" si o sa vedeti si judecati voi singuri daca Australia a facut mai bine ca restul. Pentru "lenesi", dupa masurile draconice, Australia are aproximativ 0.3% decese din numarul de cazuri confirmate, Serbia 1% (deci de peste 3 ori mai multe), Franta 1.1%, US 1.4%, Rusia 2.9% (de 10 ori mai multe), Romania 3.2%... Chiar si daca exista declaratii false (ma refer in Ro, nu in Australia, ei nu cred ca au obiceiul de-a-si fura singuri caciula), tot avem cu mult mai multe victime pentru ca suntem conspirationisti si needucati.

În Anglia (Regatul Unit) au depășit un milion de teste pe zi, în timp ce la noi nu s-au testat niciodată mai mult de câteva zeci de mii. În condițiile astea, când calculezi câți mor dintre cei depistați pozitiv, nu obții rezultate relevante. Foarte probabil că în România au fost mult mai mulți infectați decât se raportează, dar au fost depistați doar cei care au ajuns la spital cu forme grave sau cei care a trebuit să se testeze din varii motive . În condițiile astea, procentul deceselor de la noi nu mai pare așa de mare, mai ales că în spitalele românești, o unghie incarnata poate fi un caz medical grav, care amenință viața pacientului.

Vezi toate comentariile (37)
Comentează