SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

UPDATE Lui Djokovic i s-a cerut să părăsească Australia! Viza i-a fost refuzată, după interogatoriul de 9 ore de pe aeroport. Vrea să facă apel

Novak Djokovic // FOTO: Guliver/Getty Images
Novak Djokovic // FOTO: Guliver/Getty Images

Articol de , - Publicat miercuri, 05 ianuarie 2022 23:59 / Actualizat joi, 06 ianuarie 2022 02:26

Novak Djokovic (34 de ani, 1 ATP) e în mijlocul unui uriaș scandal internațional! Deși organizatorii de la Australian Open acceptaseră ca sârbul să poată juca la Melbourne fără vaccin, situația s-a schimbat radical în momentul în care liderul din ATP a ajuns la Antipozi. 

  • Concret, autoritățile nu i-au permis acestuia să intre pe teritoriul Australiei. Interogat de polițiștii de frontieră timp de aproape 9 ore, Djokovic a aflat că nu i se permite intrarea în Australia. Nole a fost sfătuit să părăsească țara, dar avocații lui vor să conteste decizia.
  • Australian Open se va desfășura în perioada 17 ianuarie - 30 ianuarie, la Melbourne. Novak Djokovic este campionul en-titre în întrecerea masculină.

Cazul, pe scurt: Novak Djokovic, de nouă ori campion la Melbourne, deținea o scutire emisă de o comisie independentă de experți medicali, care atesta că vaccinul îi oferă reacții adverse puternice. Dacă inițial primise acceptul organizatorilor pentru a lua startul la Melbourne, lucrurile au luat o întorsătură drastică în momentul în care Nole a aterizat în Australia.

Lui Djokovic i s-a cerut să părăsească Australia! Viza i-a fost refuzată, după interogatoriul de 9 ore de pe aeroport

Pentru început, polițiștii de frontieră nu au fost de acord cu viza adusă de Djokovic. Autoritățile federale luaseră legătura cu guvernul statal după ce au realizat că Djokovic și echipa sa aplicaseră pentru tipul greșit de viză. O viză care nu permite excepții medicale pentru persoanele nevaccinate, de genul celei pe care a primit-o Nole pentru a putea participa la turneu.

Ulterior, după ore în șir de așteptare, în care sârbul a fost despărțit de echipa sa, deposedat de telefon și interogat într-o cameră separată, autoritățile au considerat că nici excepția medicală obținută de Nole nu conținea dovezi suficient de bune pentru ca sârbului să-i fie permisă intrarea în țară.

Mai jos, desfășurarea evenimentelor de pe aeroportul din Tullamarine: 

UPDATE 00:15: Viza, oficial anulată! Sârbul merge la hotel, apoi urmează să fie trimis acasă!

Poliția de Frontieră din Melbourne a confirmat oficial anularea vizei lui Novak Djokovic. Potrivit jurnalistului australian Clint Stanaway, Nole va fi transportat acum la un hotel din oraș destinat persoanelor care intră în carantină. Totuși, „aventura” sârbului în Australia ar urma să se încheie rapid, oficialii încercând să-i găsească de urgență lui Djokovic un zbor cu care să se întorarcă în Europa.

UPDATE 00:03: Ministrul Sănătății din Australia a vorbit despre situația lui Djokovic

Greg Hunt, ministrul Sănătății din Australia, a confirmat că Djokovic n-a prezentat la frontieră o documentație suficient de solidă pentru a-i putea fi permisă intrarea în țară. Drept urmare, sârbul ar urma să fie trimis acasă!

UPDATE 23:20: Lovitură de teatru: viza lui Novak Djokovic a fost ANULATĂ! Sârbului i se cere să părăsească țara

Viza lui Novak Djokovic pentru Australia a fost ANULATĂ, susțin surse ale cotidianului The Age! Astfel, lui Nole i s-a sugerat să părăsească Australia chiar în aceste momente. 

Totuși, avocații sârbului vor contesta decizia, iar totul se va decide în fața instanței! Australienii au refuzat să-i permită lui Djokovic intrarea în țară, considerând că sârbul n-a adus suficiente dovezi care să-i susțină dispensa cu care s-a prezentat pe aeroport.

Sârbului i s-a cerut să părăsească de urgență Australia, informează și surse apropiate de organizatorii turneului. În schimb, Nole nu intenționază să plece de pe aeroport și e hotărât să dea în judecată forurile care-i interzic pătrunderea în țară.

UPDATE 23:05 A vorbit și președintele Serbiei: „Vom lupta pentru Novak, dreptate și adevăr!”

Cu Novak Djokovic în continuare în custodia polițiștilor de frontieră australieni, Aleksandar Vučić, președintele Serbiei, a oferit o declarație cu privire la situația lui Nole. Oficialul se solidarizează cu Nole și promite că țara sa „va lupta pentru dreptate și adevăr”

„Abia ce am închis telefonul cu Novak. I-am spus lui Nole al nostru că întreaga Serbie e alături de el și că autoritățile noastre iau toate măsurile necesare pentru oprirea cât mai rapidă a hărțuirii celui mai mare jucător de tenis al lumii. În concordanță cu toate normele dreptului public internațional, Serbia va lupta pentru Novak Djokovic, pentru justiție și pentru adevăr. Altfel, Novak e puternic, așa cum îl știm cu toții”, a spus Aleksandar Vučić, citat de specialistul în tenis Jose Morgado

Lui Djokovic i s-a cerut să părăsească Australia! Viza i-a fost refuzată, după interogatoriul de 9 ore de pe aeroport. Vrea să facă apel
Aleksandar Vučić, președintele Serbiei

UPDATE 22:55 Ultimele informații din Australia. Ce se va întâmpla cu Novak Djokovic?

Oliver Brown, reputatul jurnalist de la The Telegraph, scrie pe contul său de Twitter despre „posibilitatea tot mai mare ca Djokovic să fie curând în avion către Serbia”. 

Conform acestuia, ambasadele Serbiei și Australiei sunt în contact direct pe marginea situației lui Nole. În fața aeroportului, o mașină trimisă de organizatorii de la Australian Open continuă să-l aștepte pe sârb.

UPDATE 22:20 Djokovic așteaptă „sentința” australienilor

Potrivit jurnalistului sârb Saša Ozmo, o decizie finală ar urma să fie luată aproape de miezul nopții, ora României. Acesta a mai dezvăluit pe contul său de Twitter că Nole și-ar fi primit înapoi telefonul după mai bine de trei ore în care a fost deposedat de smartphone-ul său. Autoritățile urmează să anunțe, așadar, dacă îi vor permite sau nu lui Novak Djokovic să intre în Australia. La Melbourne e deja dimineață, iar Djokovic e în custodia polițiștilor de frontieră de mai bine de șapte ore. 

UPDATE 21:25 Tatăl lui Novak Djokovic trece la amenințări

Pe Twitter, a început să circule o declarație virulentă oferită de Srdjan, tatăl lui Novak Djokovic, pentru televiziunea australiană Sunrise 7. Acesta îi acuză pe polițiștii de pe aeroport că „îi țin fiul captiv” și apelează inclusiv la amenințări. 

Îmi țin fiul captiv. Dacă nu-i vor da drumul în jumătate de oră, ne batem cu ei pe străzi!”, a declarat Srdjan, din Serbia. 

Lui Djokovic i s-a cerut să părăsească Australia! Viza i-a fost refuzată, după interogatoriul de 9 ore de pe aeroport. Vrea să facă apel
Srdjan Djokovic (în dreapta), alături de Novak / Sursă foto: Imago Images

UPDATE 21:00 Surse: autoritățile i-ar putea interzice lui Djokovic să intre în Australia!

Paul Sakkal, jurnalist australian, a oferit un update cu privire la situația liderului mondial din ATP. La ora 05:30, ora locală, sârbul continua să fie interogat de reprezentanții Poliției de Frontieră din Melbourne, la șase ore de când a aterizat în Australia. 

Autoritățile evaluează în continuare documentele prezentate de Djokovic. Conform unor surse ale cotidianului The Age, „șansele ca sârbului să-i fie permisă intrarea în țară par să se diminueze de la oră la oră”.

UPDATE 20:00 / Ora 05:00 la Melbourne, Djokovic e tot în aeroport

Novak Djokovic e interogat și la această oră de autoritățile de la Melbourne. Goran Ivanisevic, unul dintre antrenorii lui Nole, a publicat pe contul său de Instagram o fotografie din aeroport. Membrii echipei sârbului se află într-o încăpere separată, unde așteaptă ca „audierile” lui Djokovic să fie încheiate.  

Lui Djokovic i s-a cerut să părăsească Australia! Viza i-a fost refuzată, după interogatoriul de 9 ore de pe aeroport. Vrea să facă apel

UPDATE 19:10 Presa din Serbia: Djokovic, amenințat cu detenția?

Jurnaliștii sârbi de la blic.rs scriu că Djokovic ar fi fost amenințat de autoritățile de la Antipozi cu detenția. „Situația este mai gravă decât se credea anterior, iar Novak se confruntă cu trei mari probleme”, informează ziariștii de la Belgrad.

Motivul? Djokovic ar fi justificat în scutirea sa că a avut COVID în ultimele șase luni, situație care i-ar permite să joace la Australian Open nevaccinat. Doar că australienii ar pune sub semnul întrebării veridicitatea motivării lui Nole. 

„Novak are o justificare de la medicii sârbi conform căreia a avut Coronavirus în ultimele 6 luni, ceea ce ar însemna că nu trebuie să fie vaccinat pentru a intra în Australia și a juca la Australian Open. Poliția de Frontieră din Australia are rezerve în legătură cu valabilitatea acelui document”, notează blic.rs, publicație citată și de Eurosport. 

În cazul care nu i se va permite intrarea în Australia, sârbul va face cale întoarsă spre Serbia.

Nevaccinatul Djokovic nu face nimic ilegal
EDITORIAL
Nevaccinatul Djokovic nu face nimic ilegal

UPDATE 18:30: Djokovic, închis într-o cameră și interogat de polițiști

Novak Djokovic, liderul mondial din ATP, continuă să fie blocat pe aeroportul din Melbourne. Sârbul se află în custodia poliției și e interogat de autorități cu privire la dispensa medicală primită de la organizatorii Australian Open. Aceștia i-au dat voie să poată participa la turneu fără a fi vaccinat, decizie care a stârnit dezbateri aprinse. 

Sunt deja mai bine de patru ore de când Nole a aterizat în Australia, însă situația sa continuă să fie una neclară. Publicația sârbească Telegraf scrie că Novak e închis într-o cameră, păzit de poliție și că i-a fost luat telefonul mobil. Djokovic nu poate comunica în aceste momente cu membrii echipei sale, aflați la rândul lor pe aeroport.

Srdjan, tatăl lui Novak, a confirmat pentru postul B92 că fiul său se află acum în izolare pe aeroportul din Melbourne. În prezent, la Melbourne este ora 03:55. Djokovic a aterizat la Tullamarine în jurul orei 23:30 (ora din Australia), după un zbor care a durat 14 ore. 

În prealabil, pe parcursul serii, autoritățile federale de frontieră luaseră legătura cu guvernul statal după ce au realizat că Djokovic și echipa sa aplicaseră pentru tipul greșit de viză. O viză care nu permite excepții medicale pentru persoanele nevaccinate, de genul celei pe care a primit-o Nole pentru a putea participa la Australian Open (17-30 ianuarie).

UPDATE 16:40: Novak Djokovic, blocat în aeroport

Jurnalistul Mike Dickson susține pe contul său de Twitter că Novak Djokovic e în continuare blocat pe aeroport, unde încearcă să discute cu vameșii: „E ora 01:50 dimineața în Australia, iar Novak Djokovic, campion de nouă ori la Australian Open, e blocat în aeroport și vorbește cu vameșii pentru a-i fi permis accesul în Australia”.

Novak Djokovic, blocat de autorități la 02:00 noaptea pe aeroportul din Melbourne

Guvernul statului Victoria a respins, târziu în noapte în Australia, o cerere de viză pentru numărul unu mondial cu câteva ore înainte ca Novak Djokovic să ajungă la Melbourne, scrie cotidianul The Age. Până la urmă, sârbul a aterizat la Tullamarine în jurul orei 23:30 (14:30, ora României). Ce s-a întâmplat?

Pe parcursul serii, autoritățile federale de frontieră luaseră legătura cu guvernul statal după ce au realizat că Djokovic și echipa sa aplicaseră pentru tipul greșit de viză. O viză care nu permite excepții medicale pentru persoanele nevaccinate, de genul celei pe care a primit-o Nole pentru a putea participa la Australian Open (17-30 ianuarie). 

Oficialii din Victoria au cerut întâi ca autoritățile federale de frontieră să trimită în scris cererea de acordare a vizei, solicitare pe care au respins-o însă după ce au primit-o și cercetat-o. 

Principiul lui Țiriac stă în picioare și unde oamenii merg cu capul în jos
AUSTRALIAN OPEN
Principiul lui Țiriac stă în picioare și unde oamenii merg cu capul în jos

Zilele trecute, mai mulți miniștri și oficiali veterani ai guvernului victorian s-au exprimat dur în legătură cu situația lui Djokovic. Nu le-a picat deloc bine ideea de a sprijini participarea celui care e de nouă ori campion la Australian Open în condițiile în care acesta și-a exprimat public scepticismul legat de vaccin și, mai ales, pentru că nu a dezvăluit motivul pentru care a înaintat cererea de excepție medicală.

„Nu îi vom oferi o viză individuală lui Novak Djokovic”

Totuși, autoritățile de frontieră au dreptul de a permite accesul în Australia în ciuda deciziei guvernului din Victoria. Se așteaptă ca acest lucru să se petreacă, dar până la miezul nopții în Australia situația era în evoluție. 

Ministrul Sportului, Jaala Pulford, a confirmat printr-un tweet că guvernul nu sprijină cererea de viză a sârbului. 

„Nu îi vom oferi o viză individuală lui Novak Djokovic pentru a participa la Australian Open 2022. Am fost mereu clari în două chestiuni: aprobarea vizelor ține de guvernul federal, excepțiile medicale sunt pentru doctori”. 

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Interne, Karen Andrews, a spus într-o declarație oficială că „orice persoană care vrea să intre în Australia trebuie să îndeplinească cerințe stricte la frontieră. Dacă guvernul din Victoria și Tennis Australia permit unui jucător nevaccinat să concureze la Australian Open, Guvernul Commonwealth-ului va întări măsurile la granițele Australiei”.

Instituțiile menționate i-au cerut lui Djokovic să explice public în ce constă excepția medicală care i-a fost acordată, pentru a lămuri lucrurile și a calma spiritele. O variantă ar fi aceea ca persoana în cauză să fi trecut prin coronavirus în ultimele șase luni.  Trei surse de nivel înalt au indicat, de manieră confidențială, că este foarte probabil ca scutirea să fi fost acordată din acest motiv.

VIDEO Novak Djokovic, campion la Australian Open 2021

Citește și: 

Caz revoltător la Australian Open: Djokovic scutit, indian INTERZIS din același motiv!

Geambașu dă de pământ cu Djokovic: „Un șoșoc posesor de scutire medicală pentru o suferință inventată”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (264)
maxp
maxp  •  07 Ianuarie 2022, 00:01
Postat de mishu_74 pe 06 Ianuarie 2022, 15:41

chestia asta cu viza gresita e cea mai mare gogomanie pe care am auzit-o. :))) daca ar fi aplicat pt viza tzatza Leana din Cocosatii de Campie as fi inteles, dar cand e vorba de No 1 mondial in tenis, care are o echipa intreaga in jurul lui pt orice actiune pe care o face, este imposibil de acceptat. sau aplicatul pt viza ca sa intri in tara aia e mai dificil decat aplicatul pt un job la NASA? io stiam ca sunt autoritatile federale care te lasa sa intri in tara si nu cele locale. la fel ca si Canada, Australia este o confederatie. Fiecare stat se guverneaza singur dar la nivel de tara este guvernul federal care ia deciziile.

Bai, eu nu înțeleg chestia asta cu nr 1 mondial în tenis... Acum pe bune, dacă comite o crima, trebuie scuzat ca e nr 1 mondial în tenis?! Aia au niște legi clare, conforme cu situația actuala la nivel mondial. Ce legătură are statutul sau de sportiv?! Care Leana primea viza, Leana scapa maxim la cumpărături în Mall dacă întra cu certificatul altuia, te asigur ca nu întra în Australia. Da ce e cel mai absurd e ca sunt ferm convins ca băiatul asta, nr 1 în lume cum ii zici, a făcut vaccinuri la viata lui ca să joace tenis. Și nu ar fi fost lăsat sa joace dacă nu le făcea. Asa cum e obligat sa se supună și testelor antidoping, ca altfel nu joaca. Deci cine își imaginează ca statutul de nr 1 mondial îl scutește de obligații, cu tot respectul, e pe lângă rău de tot.

djoker
djoker  •  06 Ianuarie 2022, 20:36
Postat de contrabas3 pe 06 Ianuarie 2022, 06:38

“…trebuia sa-si adapteze gandirea, sa se-ncadreze in regulile lumii…” bă, tu vorbești ca un comunist obosit! Nu ți-e rușine, mă? În cele mai multe națiuni ale lumii au curs râuri de sânge în luptele pentru câștigarea dreptului omului la alegere (indiferent care e ea) și tu zici acum că trebuie să își cedeze drepturile, că așa zic domnii de la putere?!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mishu_74
mishu_74  •  06 Ianuarie 2022, 15:41
Postat de Laurentiu Pop pe 06 Ianuarie 2022, 08:24

Din pacate, Nole a cazut in mijlocul unui razboi politic in an electoral. Guvernul local este laburist si a mers pe politica europeana a fricii iar guvernul federal este liberal si a marsat pe responsabilizarea oamenilor. Nole are un permis de intrare in Aus eliberat de 2 comisii de medici dar viza de intrare a fost refuzata de guvernul local din Victoria care a considerat ca a aplicat pt viza gresita. Intreg procesul de aplicare pt viza este supervizat de Tenis Australia, org. AO care te indruma pas cu pas ce sa faci. Deci este imposibil ca un jucator care a castigat AO de 9 ori sa aplice pt viza gresita asa cum sustine guv.Victoria. Nu are absolut nicio legatura cu vaccin, permise sau vize. Este doar o lupta de imagine intte cei doi politruci.

chestia asta cu viza gresita e cea mai mare gogomanie pe care am auzit-o. :))) daca ar fi aplicat pt viza tzatza Leana din Cocosatii de Campie as fi inteles, dar cand e vorba de No 1 mondial in tenis, care are o echipa intreaga in jurul lui pt orice actiune pe care o face, este imposibil de acceptat. sau aplicatul pt viza ca sa intri in tara aia e mai dificil decat aplicatul pt un job la NASA? io stiam ca sunt autoritatile federale care te lasa sa intri in tara si nu cele locale. la fel ca si Canada, Australia este o confederatie. Fiecare stat se guverneaza singur dar la nivel de tara este guvernul federal care ia deciziile.

Vezi toate comentariile (264)
Comentează