OPINII  »  AUSTRALIAN OPEN

Principiul lui Țiriac stă în picioare și unde oamenii merg cu capul în jos

Editorial CTP
Editorial CTP

Articol de - Publicat marti, 04 ianuarie 2022 17:33 / Actualizat marti, 04 ianuarie 2022 18:00

Atitudinea lui Novak Djoković față de covid a fost clar exprimată la turneul Adria Tour, pe care l-a organizat anul trecut, la Belgrad, și care a dus, în urma nerespectării regulilor sanitare, în special în timpul unui party „sălbatic”, la infectarea mai multor jucători, inclusiv Djoković. Dincolo de persoana lui, sârbul a arătat că puțin îi pasă de ceilalți.

Nu doar nevaccinat, ci și antivaccinist, de 9 ori învingătorul la Australian Open a primit acum o derogare pentru participarea la GS de la Melbourne. E cât se poate de limpede că niciuna dintre prevederile medicale pentru exceptarea de la vaccin nu i se potrivește supersănătosului Novak. 

Motivul deciziei organizatorilor, la fel de evident: e vorba de Djoković, nr 1 mondial și GOAT, în clipa de față. Un jucător mai puțin faimos nu beneficiază cu siguranță de un asemenea favor. 

Oficialii de la US Open 2020 n-au ținut seama de cum îl cheamă, atunci când l-au eliminat din turneu pentru lovirea unei arbitre de linie. Cei de la AOpen 2022 în schimb, judecă aidoma lui Ion Țiriac, care spunea că Djoković n-ar fi trebuit descalificat, deoarece turneul pierde prea mulți bani.

Principiul lui Țiriac stă în picioare și unde oamenii merg cu capul în jos
Novak Djokovic. Foto: Imago

Lăsând la o parte exemplul cât se poate de prost pe care îl dă în pandemie un influencer ca el, Nole e liber să nu se vaccineze.

Dar, așa cum unui cetățean obișnuit nu i se permite să intre în tribună la o competiție sportivă dacă nu are certificat verde, nici Djoković Novak n-ar fi trebuit să fie admis în turneu. Principiul lui Țiriac, „decât lipsă de bani, mai bine lipsă de fair-play” stă în picioare și acolo unde oamenii merg cu capul în jos.

Iar Nole ne arată cu acest prilej că antivaxerismul lui e mai presus de dragostea pentru tenis.

Probabil, Djoković va reuși să rămână, pentru decenii de-acum înainte, cel mai mare jucător al tuturor timpurilor ca performanțe. 

Ca om însă, nu cred că se va apropia vreodată de Nadal sau Federer. Și vă întreb: parametrul uman n-ar trebui să conteze și el când se trage linia unei vieți sportive? 


Comentarii (72)
5049025168493653
Danescu Cristina  •  09 Ianuarie 2022, 21:28

Tiriac va muri adulat ca tenismen si om, cu toate ca, dupa scara valorilor mele , argumentata, *** Diferentele dintre Nadal, Federer si Djokovic sunt mici. Federer este , intr-adevar, un om special, apoi un sportiv deosebit, un harazit al sortii ,Nadal este un tip sters,nu prea istet, dar de bun-simt, un sportiv muncitor si cu succes, Djokovic este un tip coleric, spumos si un sportiv talentat, dar infierbantat . Nu ne nastem cum dorim, ne nastem cum ne vrea genetica parintilor nostri! Exemplu prost in pandemie? Mai prost ca presedintele tarii noastre, mai prost ca politicieni si medici politizati? Mai prost ca angajatii de la Pfizer, care au trebuit sa fie amenintati cu concedierea pentru vaccinare? De ce i se pun pe umeri atatea responsabilitati unui sportiv?El are alta menire , are dreptul la defecte, are dreptul sa aiba grija de corpul lui! Si, daca Halep, sau oricare sportiv activ, doreste,( sau dorea ) sa nu se vaccineze, eu sunt de acord cu decizia lui!Si legea logica si echilibrata, ar trebui sa faca la fel!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

radugon
radugon  •  07 Ianuarie 2022, 02:02

Nu știu ce „parametru moral” are Nole, dar știm, domnule CTP ce „parametru moral” aveți dvs. Ați lucrat la „Scânteia poporului”, după revoluție, ziarul care scria că Doina Cornea e amanta lui Coposu și că penețiștii tipăresc dolari falși cu chipul lui Ceaușescu. Apoi la același ziar erați apărătorul guvernului celui pe care l-ați numit ulterior Guzganul rozaliu. După care ați lucrat la Vântu și la Gându. Iar acum sunteți abonat la UM Digi 2 și-un sfert. Brrrrrr, câtă moralitate...

mendeleev
mendeleev  •  06 Ianuarie 2022, 21:13

Cand ati tras linia vietii sportive a lui Maradona, parametrul uman a contat, din cate imi amintesc, domnule CTP.

Vezi toate comentariile (72)
Comentează