OPINII  »  EDITORIAL CRISTI GEAMBAȘU

Așa grăit-a profetul CR7

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat miercuri, 19 iulie 2023 11:56 / Actualizat miercuri, 19 iulie 2023 11:56

Cine îndrăznește să dea într-o statuie care vorbește despre ea însăși la persoana a 3-a singular? Poate nostalgicii vremurilor când trăiam mai puțin sănătos?

Atac fulgerător pe centrul terenului. Cristiano Ronaldo își lasă adversarii în urmă ca în prima tinerețe. Sau ca în tinerețe fără bătrânețe. Biciclete, triciclete, lasouri, rabone, mă rog, tot repertoriul tehnic al fotbalului.

Peste toate, viteza. Viteza de deplasare, de execuție, agerimea minții. "S-a deschis Cutia Pandorei!", anunță triumfător portughezul.

S-o lămurim pe asta cu Pandora!

Hait, îți zici! Parcă recipientul acesta al numitei Pandora (prima femeie de pe pământ potrivit mitologiei grecești) era locul în care niște zei la îndemnul zeului suprem Zeus depuseseră toate relele pământului. Nu niște comori ca în "1001 de nopți", cum crede Cristiano.

Aroganța, vanitatea, lăcomia, gelozia ar fi câteva dintre blestemele eliberate în lume de curiozitatea Pandorei. Nu vă sună cunoscut relativ la personaj? A, nu, scuzați, Cristiano este un model pentru generații. Un exemplu de longevitate sportivă, o sursă de inspirație, de dedicare, de pasiune. Cine îndrăznește să dea într-o statuie? Mai ales într-una antică?

PR-ul saudiților

Dar poate că adevăr grăiește gura virtuosului CR7. Poate că miliardele aruncate pe piața transferurilor de saudiți nu sunt o comoară accesibilă marilor fotbaliști, ci o otravă dulce. Cu miros de migdale amare.

Colegul Andrei Niculescu a analizat în amănunt fenomenul și a avansat nu doar ironic ipoteza ca arabii lui Bin Salman să fie invitați într-o bună zi în Champions League. Până atunci, PR-ul saudiților cu 5 trofee Ballon d’Or în palmares îi ceartă pe cârcotași.

Fericiți cei săraci de Pele, Cruyff, Maradona!

"M-ați criticat că am mers în Arabia Saudită, acum toți vin aici! Decizia mea a fost 100% crucială și i-a convins și pe alți jucători de top să vină aici. Cristiano generează interes peste tot unde merge", adaugă starul portughez care vorbește la persoana a 3-a singular despre el însuși.

Așa se întâmplă când ego-ul săracul nu mai are loc în corpul și în mintea proprietarului. Evadează și emite verdicte. Și primește aplauze din partea millenialilor pentru care, din păcate, fotbalul a început de-abia de la Cristiano și de la Messi încoace. Fericiți cei săraci de Pele, Cruyff, Beckenbauer, Maradona, Gerd Muller, Paolo Rossi, căci a lor va fi împărăția ignoranței!

Salvator Mundi cu gel în păr

Delirul lui CR7 nu poate fi stăvilit. Păstrează totuși un minim respect pentru Premier League, dar prevede apusul decadentelor campionate din Bătrâna Europă: Germania, Spania, Portugalia, Italia. Ba nu, Italia, nu! "Serie A era un campionat mort până să semnez eu cu Juventus!". Ce mai contează că până și un Juve măcinat de scandaluri nu știa cum să mai scape de Salvator Mundi ăsta în variantă cu crampoane și gel de păr.

La fotbal, capul în nisip

Pe finalul interviului din cotidianul portughez "A Bola", Cristiano nu pierde ocazia să trimită o balistică spre rivalul de moarte Leo Messi. "SUA? Nu, campionatul Arabiei este mult mai puternic decât MLS!".

Păi, și dacă ar fi așa, dar nu e, poate tocmai de aceea e de apreciat Leo. Care a refuzat o ofertă de măcar 5 ori mai mare decât a primit CR7 de la Al Nassr. Aici în schimb, tăcere, capul în nisip. Apropo de Al Nassr, vicecampioana Arabiei Saudite tocmai a luat bătaie cu 5-0 într-un amical cu Celta Vigo, locul 13 în ediția încheiată de LaLiga.

Vibe și friptură de vită

Dar echipa are un "vibe" pozitiv, ne asigură Robocop. Nu avem nicio îndoială. Asta e lumea în care trăim, a vibe-urilor, a chimiei între ființe. Trebuie să ne adaptăm. Sau poate că nu de tot. Poate că unii dintre noi vor refuza să consume doar germeni și să doarmă fracționat.

Poate unii vor avea prostul gust să mai mănânce o friptură de vită cu cartofi prăjiți. Așa povestea Mats Wilander că proceda Bjorn Borg înaintea finalelor de la Wimbledon, unde a câștigat de 5 ori consecutiv. Da, erau alte timpuri. Dar alte timpuri nu înseamnă neapărat timpuri mai proaste.

Și poate n-ar strica să nu ne mai închinăm la idoli cu pachețele de mușchi pe abdomen, nu în farfurie.


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează