OPINII  »  EDITORIAL CRISTI GEAMBAȘU

De ce îl iubește lumea pe Benzema

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat vineri, 20 octombrie 2023 16:04 / Actualizat vineri, 20 octombrie 2023 16:11

Păi, cum să nu îl iubească dacă dă așa frumos cu șiretul? Și mai și militează pentru pace în lume!

În urmă cu câteva zile, ministrul de interne al Franței, Gerald Darmanin, declara că "domnul Karim Benzema are legături notorii cu Frăția Musulmană". "Frăția Musulmană" este considerată grupare teroristă pe teritoriul Hexagonului și în Statele Unite.

Dovada, unde e dovada!?

Intervenția lui Darmanin venea ca o replică dură la postarea fostului atacant de la Real Madrid în sprijinul cauzei palestiniene. Ministrul preciza în context că pe teritoriul Franței au fost închise recent 1.100 de centre islamiste (!!), promotoare ale unor acțiuni jihadiste. Hazliu, dacă nu ar fi grav, unii se arătau intrigați că Darmanin nu a produs și probele în sprijinul acuzațiilor care îl vizau pe Benzema. De parcă informațiile clasificate deținute de DGSI (serviciile de informații franceze) sunt subiect de dezbatere pe Facebook. Sau pe Tik-Tok.

Karim și studenții de la Harvard. Intelectualii

Totuși, ce făcuse așa rău Benzema ca să provoace atacul frontal al unui ministru al republicii franceze?, se vor întreba admiratorii fotbalistului. Mulții lui admiratori. Și nu numai. În fond, orice cetățean al planetei are dreptul la o opinie despre războiul dintre Israel și Hamas. Sau Palestina? Cu ce este mai prejos un câștigător al Balonului de Aur față de niște studenți de la Harvard sau Cambridge, dacă și el împărtășește părerea că palestinienii sunt victimele, iar israelienii, agresorii? Pare să fie un sport foarte la modă zilele acestea, mai ales în faimoasele campusuri universitare americane și engleze. Copiii miliardarilor se joacă frenetic de-a luptătorii antisistem. Apoi, la bătrânețe se pocăiesc și își mai cumpără o insulă.

De ce îl iubește lumea pe Benzema
Karim Benzema

Rugăciuni și principii

"Toate rugăciunile noastre pentru locuitorii din Gaza, din nou victimele acestor bombardamente nedrepte, ce nu cruță viețile femeilor și copiilor", a scris Benzema pe o rețea de socializare. Până la urmă, veți spune, pentru cine să se roage și Karim dacă nu pentru cei de un sânge cu el? Poate, măcar așa, de ochii lumii, pentru victimele ambelor tabere? Sau, aici știu că exagerez!, poate pentru valorile țării al cărei cetățean este. Sigur, valori și principii un pic diferite față de ale "activiștilor" palestinieni.

Benzemiada

Cum problema vinovățiilor globale îmi depășește presupusa putere de analiză, propun să ne oprim doar asupra personajului Karim Benzema. Unul sulfuros, cu multe ambiguități în Franța, unde are deja un trecut penal după implicarea în scandalurile cu rețeaua de prostituție (în calitate de client) și cu cel de șantaj în afacerea Valbuena (condamnare de 1 an cu suspendare, care l-a scos 6 ani de pe radarul naționalei antrenate de Deschamps). În schimb, un adevărat erou în spațiul maghrebian, dar și în Spania, mai ales printre suporterii lui Real. Francofonă odinioară, România vorbește și ea benzemiada.

Separarea personajelor

Destui sunt de părere că trebuie să ne intereseze doar fotbalistul Benzema. Excepționalul fotbalist Benzema. Să facem abstracție de cetățeanul Benzema Karim născut la Lyon acum aproape 36 de ani din părinți cu origine algeriană, tip înhăitat cu tot fel de indivizi dubioși, și să ne lăsăm pătrunși de fiorul divin al faptelor fotbalistice ale elter ego-ului, atacantul cu peste 200 de goluri pentru Los Blancos. Tema nu e nouă. Ce contează, opera sau caracterul? Ce admirăm, campionul sau tipul care driblează poliția moravurilor și serviciile antiteroriste?

Capul în nisip, căștile pe urechi

Susținătorii teoriei că Benzema este un bun universal al fotbalului, iar imaginea lui nu merită să interfere cu probleme din prozaicul vieții cotidiene sunt și ei la modă în lumea noastră. Ochelari de cal, capul în nisip și căștile pe urechi. Să auzim doar muzica aceea care ne gâdilă timpanele. Nu îmi fac iluzii, nu ca nea Imi Ienei, ca să n-am deziluzii, ci pentru că știu destul de bine în ce lume trăim. Una în care, printre altele, dacă te arăți consternat că printre fotbaliști sume de câteva zeci de mii de euro sunt considerate mărunțiș ți se spune că ești un trântor ipocrit. Așa să ne-ajute Benzema!


Comentarii (33)
danglumetu
danglumetu  •  22 Octombrie 2023, 17:32
Postat de rocky3 pe 21 Octombrie 2023, 19:43

Deci? Cine îl iubește pe Karim? Spuneți lucrurilor pe nume!

io!

danglumetu
danglumetu  •  22 Octombrie 2023, 17:31
Postat de SorinLS pe 22 Octombrie 2023, 11:39

Nici tu nu prea înțelegi ironie si "ghilimelele".

...sper ca macar tu sa le fi inteles...pe toate!

northwestern
northwestern  •  22 Octombrie 2023, 15:45
Postat de cpt.ahab pe 21 Octombrie 2023, 22:45

Termină cu tâmpeniile molfăite de către propagandă. Dacă nu ești capabil sa gândești cu propriul cap, nu te băga în discuții care te depășesc, iubitorule de ucraineni, mari vrăjmasi ai românilor!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (33)
Comentează