OPINII  »  EDITORIAL CRISTI GEAMBAȘU

Simona apărată de cruciatul Cosac

Articol de - Publicat marti, 25 octombrie 2022 20:32 / Actualizat marti, 25 octombrie 2022 20:54

Până la aflarea unui verdict în cazul Halep, președintele Federației Române de Tenis identifică niște mari profitori ai statului român. În principiu, cam toți campionii olimpici

Vestea suspendării Simonei Halep pentru doping cu roxadustat, substanță interzisă din categoria EPO, a reușit un lucru rar. A șters din capul listei războiul din Ucraina. 

Știrea care a făcut înconjurul planetei a provocat reacții puternice în rândul compatrioților. Măria sa Publicul a dat-o pe glumă („poate s-o fi dopingat și antrenorul"), în nemuritorul stil românesc al hazului de necaz. Analiștii din zona politicului n-au exclus mâna criminală care ar fi strecurat otrava în sticluța cu limonadă, specialiștii în drept au invocat competent prezumția de nevinovăție, iar cei care se pricep la toate ne-au explicat efectele devastatoare ale medicamentului doar citind prospectul. Uluitor!

Hora unirii

Cu toții însă au exclus într-un final ipoteza ca Simona să se fi dopat, și dacă, Doamne ferește!, da, s-ar fi întâmplat nenorocirea asta, nu a fost cu bună știință, trebuie să-și fi băgat dracul coada! Așa că, într-un act spontan de solidaritate națională, patrioții de serviciu au ridicat scut în jurul dublei campioane de Grand Slam.

 Presupunând că oamenii sunt sinceri, că nimeni nu spune altceva decât gândește, o asemenea horă ad-hoc a unirii merită o reconsiderare a conceptului de dezbinare națională. Eventual, și o lacrimă în colțul ochiului.

Opinia în contrasens

Bineînțeles, lumea sportului nu face excepție în acest concert al încrederii necondiționate. Este un model de gândire pozitivă, un wishful thinking, expresie consacrată de limba engleză. Este în același timp și o comoditate care te scutește de probleme. Îmi închipui că sunt și români care își pun întrebări și care nu coabitează cu îngerii 24 de ore din 24. Dar tac prudent, fiindcă opinia în contrasens nu este o simplă contravenție socială, este pur și simplu infracțiune. 

Ați observat cred că motivele creditului acordat Simonei sunt exclusiv de natură sentimental-emoțională. Abundă întrebările retorice de genul de ce ar fi făcut așa ceva?, de ce acum,, la final de carieră, și nu la început?, ea, care era atentă și când lua un paracetamol, cum să se fi dopat cu EPO?

Simona apărată de cruciatul Cosac
Simona Halep, FOTO: Imago Images

Gimnastica antietatizare a lui George

Printre campionii acestei gimnastici purificatoare, președintele Federației Române de Tenis, George Cosac. Absent de regulă din spațiul mediatic, Cosac se lansează într-o tiradă a cărei țintă nu este doar Academia Mouratoglou, ci sportul românesc în general.

„Ca român, ca apropiat al familiei și al Simonei, aș merge mai departe. Aș da cu tunul la Academia Mouratoglou dacă aș ști că intenționat a fost făcută treaba asta!" (...) În condițiile în care marile performanțe din sportul românesc sunt legate strict de investițiile statului român, adică marii campioni au fost ținuți cu vârf și îndesat de statul român, Simona a făcut performanță pe susținerea părinților sau a sponsorilor, în condițiile în care Simona a avut un procent infim din partea statului."

Rușine!

Înțelegeți care este mesajul domnului Cosac? Încerc eu o traducere liberă. Luați aminte, îmbuibaților care ați fost ținuți în puf de Statul Român! Voi, cei de la canotaj și Kaiac-canoe, voi, cei de la înot, voi, cei de la gimnastică, de la atletism și, în general, de la toate disciplinele olimpice. Voi, cei care aveți acum curajul ca măcar cu gândul să o bănuiți de ceva rău pe Simona, rușine vouă, profitorilor!

Bășcălia prințului consort

De ce să îți dai singur la picioare după toată munca?, se mai întreabă prietenul Simonei și al familiei Halep, susținătorul mediului privat și dușmanul neîmpăcat al sportului bugetar. Chiar așa. Să avem răbdare să vedem rezultatul recursului jucătoarei și verdictul final al Comisiei Independente. Este un punct de vedere pe care îl împărtășește chiar și George Cosac. În acest timp, ca să nu cădem în depresie, putem să ne amuzăm constatând că Alex Ohanian, prințul consort al familiei Serena Williams, a ironizat-o pe Halep în rețelele de socializare.

Carevasăzică face bășcălie de Simona soțul celei care, alături de sora Venus, a fost deconspirată de hackeri că a folosit ani de zile medicamente aflate pe lista interzisă cu adeverință medicală. De unde se vede că obrăznicia nu are limite și este doping universal.


Comentarii (24)
tikitakabarceloona
tikitakabarceloona  •  26 Octombrie 2022, 17:34
Postat de mandilosul pe 26 Octombrie 2022, 14:38

E clar ca s-a dopat. *** Ca nu i-a bagat nimeni nimic pe gat. Asta e adevarul. Dureros, dar asta e.

:)))))

mandilosul
mandilosul  •  26 Octombrie 2022, 14:38

E clar ca s-a dopat. *** Ca nu i-a bagat nimeni nimic pe gat. Asta e adevarul. Dureros, dar asta e.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

parpalache
parpalache  •  26 Octombrie 2022, 14:34

Inca la Olimpiadele antice-care erau sarbatori in primul rând religioase- unde se țineau și „jocuri”intre polisurile elene-deci inca și acolo, „sportivii”se„dopau”!Cu substanțe deloc interzise -pentru ca nu se inventase WADA!Dar cum se(in)dopau?!Pai... mâncau bine inainte de intreceri-numai fripturi „in sânge”și placinte cu miere și... beau vin fara sa-l indoiasca cu apa(cum era obiceiul pe atunci)!Chiar,de ce nu se„dopeaza” și in timpurile noastre tot așa?!Ar fi chiar distractiv!Ce sunt grase tenismanele acum,dar ce grase ar fi daca s-ar „dopa” tot asa!

Vezi toate comentariile (24)
Comentează