OPINII  »  EDITORIAL

Cum, Tavi Popescu?

Editorial Daniel Grigore
Editorial Daniel Grigore

Articol de - Publicat marti, 02 aprilie 2024 10:08 / Actualizat marti, 02 aprilie 2024 10:11

„Cum am ajuns eu, marele jucător, să fiu rezerva lui Radaslavescu?”, crede Basarab Panduru că ar trebui să se întrebe Octavian Popescu.

Abia împlinise 18 ani, iar patronul FCSB îl numea „al doilea fenomen după Hagi”, bătându-se cu pumnii în piept că va obține 100 de milioane de euro în schimbul lui.

Trei ani mai târziu, Octavian Popescu nu are certitudinea că va fi preferat titular în detrimentul lui Eduard Radaslavescu, jucător a cărui singură calitate arătată la FCSB este eligibilitatea pentru regula U21.

Basarab Panduru, expert la postul OrangeSport, îl îndeamnă pe Tavi să-și facă introspecția: „Trebuie să-ți pui întrebarea asta: «Cum am ajuns eu, care eram mare jucător acum 1-2 ani, în situația de a fi rezerva lui Radaslavescu?»”.

Aparent o întrebare retorică, putem identifica rapid câteva răspunsuri la dilema lansată de Panduru.

Trei ani mai târziu

În primul rând, Octavian Popescu varianta 2024 nu prezintă niciun semn de progres față de puștiul care înscria primul lui gol în elita fotbalului românesc la numai 18 ani și o lună.

Dimpotrivă, purtătorul numărului 10 la FCSB a regresat considerabil la orice capitol relevant pentru un fotbalist de atac: are nevoie în medie de 635 de minute pentru un gol (echivalentul a 7 meciuri), inspirația la ultima pasă s-a evaporat, iar media driblingurilor reușite pe meci s-a prăbușit la 1,3 față de 3 în sezoanele 2020/2021 și 2021/2022.

La o vârstă la care ar fi trebuit să fie ca un burete, să absoarbă sfaturile și deprinderile bune din jur, Octavian Popescu nu doar că a stagnat, chiar a făcut câțiva pași în spate. Că a jucat inter, în spatele vârfului, în banda stângă sau în banda dreaptă, a dezamăgit deopotrivă. Ce ne spune asta despre pregătirea, seriozitatea, adaptabilitatea lui?

Vreme de 3 ani, oameni din fenomen l-au îndemnat aproape obsesiv „să pună pe el”. N-a avut efect, Octavian Popescu este la fel de firav precum în 2021. Numai că atunci îi reușeau ocazional un șut sau un dribling de efect, acum tot ce poate este să-și facă crucea ironic după ce arbitrii îi sancționează simulările jenante și să le spună că au „zero creier” celor care-i menționează, răutăcios sau nu, că el joacă la FCSB, nu la Steaua. Spuneam că n-a progresat? Retrag, pe bășcălie a ajuns versat!

Cum, Tavi Popescu?
Octavian Popescu s-a descătușat pe story după victoria cu Farul

Problema arderilor

Sigur, amatorismul de la FCSB, unde tot ce pregătesc antrenorii într-o săptămână poate fi anulat de un apel de la Gigi Becali în ziua meciului, unde Mihai Stoica șterge pe jos cu jucătorii care solicită mental coaching, unde fotbaliștii sunt ștampilați de patron după 25 de minute de joc, nu-l ajută pe Octavian.

Dar să nu reușești să pui câteva kilograme pe tine și să-ți dezvolți musculatura într-un fotbal în care se pune tot mai mult preț pe forță și viteză nu mai ține de patron, manager, antrenor sau delegați.

Vorbim despre a depune efort și despre simplul exercițiu de a-ți regla nutriția astfel încât să ingerezi mai multe calorii decât arzi. Ori Tavi, pe lângă arbitri, nu respectă nici principiile termodinamicii?

În apărarea jucătorului a sărit Mihai Stoica, care ne-a explicat că „are un metabolism deosebit, arde foarte rapid și e dificil să pui masă musculară astfel”. Îmi place să cred că Octavian, beneficiarul unui salariu frumos la FCSB, ar putea să-și angajeze un nutriționist și un antrenor personal care să-l învețe să dribleze orice obstacol. Mai departe, totul depinde de disciplina și voința lui, capitole la care a cam rămas dator.

Lăsați tinerii în pace!

Din platoul emisiunii, de lângă Panduru, Nicolae Dică îndeamnă la cumpătare: „Este un jucător tânăr. Dacă noi îi dăm în cap după un meci prost...”.

Dică, antrenor care nu a reușit să-l deblocheze pe Tavi câtă vreme l-a avut sub comanda lui la FCSB, care a dat chix pe linie la cele 4 echipe din România pe care le-a pregătit în ultimii 2 ani, cauționează un jucător de 21 de ani pe motiv că ar fi tânăr.

Tânăr, sigur. Tânăr relativ la fotbalul modern, în care la 16 ani Lamine Yamal le înnoadă picioarele brazilienilor într-un meci de seniori, în care la nivel mondial 120 de jucători sub 20 de ani sunt evaluați la minimum 10 milioane de euro? Și ne mai întrebăm de ce suntem unde suntem?


Comentarii (36)
fabulos
fabulos  •  14 Aprilie 2024, 18:17
Postat de Supersonick13 pe 14 Aprilie 2024, 11:48

La orice referire despre club scrie " fosta Steaua Bucuresti ( former Steaua Bucharest) dar tu citesti ce vrei doar

Ai un text scris de FIFA sau vorbe goale pe care le spui doar tu?

Supersonick13
Supersonick13  •  14 Aprilie 2024, 11:48
Postat de fabulos pe 04 Aprilie 2024, 10:58

Pai arata TEXTUL de pe site-ul FIFA unde scrie ca societatea comerciala FC FCSB SA, infiintata in anul 2003, este continuatoarea societatii CSA Steaua Bucuresti infiintata in anul 1947 si detine toate drepturile acesteia. Sau doar te ascunzi in spatele unor VORBE spuse la bere?

La orice referire despre club scrie " fosta Steaua Bucuresti ( former Steaua Bucharest) dar tu citesti ce vrei doar

fabulos
fabulos  •  04 Aprilie 2024, 10:58
Postat de Supersonick13 pe 04 Aprilie 2024, 09:40

Pt toti care inca mai credeti ca clona sportiva amatoare steaua ..... ( cacofonie intentionata) . Uefa si Fifa spun foarte clar FCSB urmasa Stelei.... asa ca intelegi prea bine ce a scris omu' dar inca va ascundeti in spatele unei decizii judecatoresti care are valabilitate doar economic nu si sportiv in rest numai bine

Pai arata TEXTUL de pe site-ul FIFA unde scrie ca societatea comerciala FC FCSB SA, infiintata in anul 2003, este continuatoarea societatii CSA Steaua Bucuresti infiintata in anul 1947 si detine toate drepturile acesteia. Sau doar te ascunzi in spatele unor VORBE spuse la bere?

Vezi toate comentariile (36)
Comentează