OPINII  »  EDITORIAL IOANA MIHALCEA

Indignarea

Ioana Mihalcea
Ioana Mihalcea

Articol de - Publicat duminica, 19 decembrie 2021 00:20 / Actualizat duminica, 19 decembrie 2021 01:35

Doi antrenori s-au supărat pe întrebările jurnaliștilor, sâmbătă seară. Aparent, nici o legătură. În profunzime însă, reacțiile lor la întrebările care i-au deranjat ne arată o diferență pe care mai avem mult până să o înțelegem. Și mai mult până să o diminuăm.

La Mediaș, Laurențiu Reghecampf a fost foarte deranjat de jurnalistul care l-a chestionat cu privire la siguranța postului său după remiza cu Gaz Metan:

Serios? Este o întrebare prostească asta pe care mi-o puneți! Eu sunt sprijinit sută la sută!

La Leeds, Marcelo Bielsa a fost indignat de întrebarea unui reporter legată de reacția sa la un incident rasist, care ar fi avut loc între fanii echipei sale și cineva de pe banca lui Arsenal.

„E o întrebare... E incredibil că mi se pune o astfel de întrebare. Ce pot să răspund? Bineînțeles că sunt împotriva oricărui act de discriminare. Așa o întrebare, la acest nivel... Cum să nu fiu împotriva segregării?”, a comentat iritat argentinianul de 66 de ani.

Indignarea
Cotidianul argentinian Ole a deschis site-ul cu știrea cu Bielsa

Cum răspunde Bielsa întrebărilor despre demitere

Merită amintită neapărat în acest context și reacția lui Bielsa când a fost întrebat, acum câteva zile, despre o posibilă demitere după 0-7 cu Manchester City:

„Crezi că e un antrenor care nu poate fi destituit, care e de neînlocuit? Crezi că sunt atât de mândru încât să cred că nu pot fi dat afară? Crezi că după ce am pierdut cu 0-7 pot scoate din calcul acest lucru? 

Normal că postul unui antrenor nu e stabil. Nu am nimic care să mă facă imun acestei caracteristici. După ce am pierdut cu 0-7, asta e situația pe care trebuie să o trăiesc. E cel mai greu moment. Dar, în aceste circumstanțe, tot ce pot să fac e să continui să lupt”

Reghecampf n-a pierdut cu 0-7, dar e la al 7-lea meci fără victorie, n-a mai învins în campionat din octombrie și n-a bătut niciuna dintre echipele cu care ar fi trebuit să se lupte la titlu. Și e „sub nivelul [lui]” să ne vorbească prea mult de victoria cu Filiași, din Cupă.

Aici e diferența de mentalitate și, până la urmă, de valoare, între noi și ceilalți. Cum privim munca pe care o depunem și ce credem că ni se cuvine. Cât de „eterni” ne considerăm, într-o lume în care poți fi înlocuit într-o clipă cu altă persoană și, în curând probabil, cu meta-holograme sau roboți. Și unde tragem linie când e vorba de respect. 

Un detaliu care completează tabloul

Ca fapt divers, Leeds - Arsenal 1-4 a fost singurul meci care s-a disputat sâmbătă în prima ligă din Anglia, celelalte fiind amânate din cauza cazurilor de Covid din Premier League. Echipa din Yorkshire a fost decimată de accidentări și suspendări, dar Bielsa a ținut neapărat ca partida să se joace, deși Arteta a dorit s-o reprogrameze. După meci, fanii lui Leeds i-au strigat numele antrenorului, au încurajat echipa și au transmis clar mesajul că nu doresc ca sud-americanul să părăsească Elland Road. În schimb, la Mediaș s-a strigat „Demisia!”. Ce dai, asta primești. „And in the end, the love you take is equal to the love you make”, cum ar spune Beatles. 


Comentarii (18)
10153211322941598
Catalin Dinu  •  23 Decembrie 2021, 09:08

Domnisoara , dumneavoastra vreti sa dat *** ajutor colegului , pe care Reghe l-a facut cu alte cuvinte , prost . Cred ca si dumneavoastra sunteti pe-acolo . O sa va uitati mirata in oglinda si o sa va intrebati : DE CE ? Pai , pentru ca nu sunteti din fenomen , nu urmariti subiectul , sunteti buni doar sa provocati scandalul si sa-l intretineti . Pentru ca asa s-a intamplat si cand a venit Piti la Craiova , brusc a devenit un antrenor incapatanat , depasit cu idei invechite . Dar azi , il vedeti ca pe o solutie viabila pentru nationala mare . Dar sa revenim la subiect , domnisoara , daca gazetarul de carton ar fi urmarit subiectul Reghe la Universitatea , macar in ultima saptamana , ar fi auzit declaratiile de sustinere ale patronului Rotaru . Daca nu esti *** , de ce l-ai intreba la trei zile distanta pe Reghe acelasi lucru ?!? Daca ati urmari ultimele conferinte inainte de meci ale lui Reghe , ati vedea alti *** , care au trei intrebari in portofoliu si pe care le repeta la cinci minute . Daca prin absurd vi s-ar interzice subiectul fcsb si articolele de scandal , nici 5 % nu ati mai ramane cu condeiul in mana , sparanghel ar scrie pe voi . Si apropo de condei , daca ar trebui sa va prezentati articolele scrise de mana , fara autocorect , la fel , jumatate v-ati schimba meseria . Sa auzim de bine .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

itu52
itu52  •  20 Decembrie 2021, 11:27

Veșnica realitate îmbătată cu apa chioară a discriminării. Cu tot mai mult „respect” pe buze, sus-pușii batjocoresc pălmașii, bogații storc săracii și ***. Selecția și stratificarea au fost de când lumea, că îi zici segregare, discriminare, sau elegant evitare, tot un drac rămâne. Când escaladarea conceptului vine dinspre opresor, conținutul tinde să se reducă la etichetă, iar acțiunea devine albi. Defilarea pe această temă a devenit o moda, dă bine în zona „aleșilor”, și astfel, își ung conștiința cu alifiile binefacerii. Segregările există. Dacă nu ar exista, nu s-ar mai pune în discuție. Restul, formalism democratic devenit acoperământ de pisică.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

caravela
caravela  •  19 Decembrie 2021, 21:08

***. Rar, extrem de rar se iuntreaba in strainatate un antrenor daca va fi demis, nu e o intrebare, e un atac de persoana, ca si acest articol

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează