Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat marti, 15 aprilie 2025 16:19 / Actualizat marti, 15 aprilie 2025 16:19
Mai e până la meciul cu Austria din preliminariile Mondialelor 2026, programat la Viena pe 7 iunie, dar s-ar cuveni ca el să ne preocupe încă de pe acum.
În ideea că, după durerosul eșec cu Bosnia de la București, duelul de pe stadionul din Prater trebuie câștigat. Neapărat, cu orice preț. Ori, în cel mai rău caz, nu trebuie pierdut deoarece, în eventualitatea unei noi înfrângeri, șansele "tricolorilor" de a ajunge la marele rendez-vous nord-american de la anul se vor diminua dramatic.
Dacă trebuie să învingă la Viena, logic că băieții lui Lucescu vor fi obligați să marcheze, capitol care, din păcate, nu prezintă în momentul actual cine știe ce garanții. Sigur, mai sunt destule zile până atunci, aproape 50. Așa că multe se pot schimba în bine. Tabloul de astăzi nu-i însă încurajator, s-avem tăria să recunoaștem asta. Oamenii de gol ai naționalei nu traversează perioade prea faste, dimpotrivă. Se află mai degrabă pe minus, datori.
Chiar Denis Drăguș, vârful preferat de selecționer în campania pentru America, ilustrează fidel afirmația de mai sus. Conform transfermarkt.com, în 17 apariții pentru Trabzonspor (locul 9 în Turcia), el a înscris numai două goluri și a oferit un singur assist, contribuția la golurile formației sale însemnând numai 6%. A bifat 33% din totalul minutelor, adică nu puține, ci foarte puține, departe de ce se aștepta de la un atacant evaluat totuși la 3,8 milioane de euro!
Nici din Italia nu vin vești îmbucurătoare. În sensul în care Florinel Coman la Cagliari și Dennis Man la Parma nu-s titulari. Sunt introduși, de regulă, spre finalul întâlnirilor. Se sconta că, odată cu instalarea lui Cristi Chivu pe banca echipei emiliane, Man va fi folosit mai des. Va ajunge om de bază. Nu s-a întâmplat însă așa, ba chiar se adună semnele că Dennis nu face parte dintre favoriții antrenorului român.
În condițiile în care Valentin Mihăilă continuă să fie indisponibil, Chivu a apelat la Man în meciul din deplasare cu Fiorentina, încheiat 0-0, abia din minutul 82. În etapa anterioară, la 2-2 acasă cu Inter, a început cu el, dar l-a schimbat la pauză, când campioana conducea cu 2-0.
Dacă "străinii", fără a-i trece pe toți în revistă, dezamăgesc, iată că nici vârfurile de atac din Superligă nu rup gura târgului. Lider autoritar în clasamentul golgheterilor, cu 20 de reușite, Louis Munteanu n-a mai marcat din acțiune de pe 15 martie, de la 3-1 cu Dinamo.
Se aude însă că el va fi cedat reprezentativei Under 21 pentru turneul final continental din Slovacia (start pe 11 iunie). Unde echipa pregătită de Daniel Pancu va întâlni în grupă selecționatele Italiei, Spaniei și țării gazdă. În consecință, aproape sigur că Louis nu va figura în lotul pentru partidele primei reprezentative cu Austria și Cipru (10 iunie).

Simplificând lucrurile, ar mai rămâne candidați pentru postul de vârf împins Denis Alibec și Daniel Bîrligea. Surprinzător, în ciuda sezonului palid al Farului, tocmai veteranul Alibec (34 de ani împliniți pe 5 ianuarie) se găsește în pole-position. Într-adevăr, el are mai puține goluri decât Bîrligea, 8 față de 13 (Bîrligea al treilea în ierarhie, după Munteanu și Mitriță), însă a furnizat 9 pase decisive în 25 de meciuri de L1. Tot în 25 de meciuri, Bîrligea a oferit numai 4 assist-uri, 3 la CFR și unul la FCSB. Dar e cu 10 ani mai tânăr, fix cu 10, ceea ce nu trebuie uitat.
Cum nici el n-a strălucit în ultimul timp, n-a mai marcat din 16 martie, de la 3-3 cu Rapid, Bîrligea s-a trezit luat la rost de Gigi Becali: „I-a intrat în cap că e mare fotbalist!". Și-ar fi, dar numai prin luptă, nu prin talent, căci fără luptă nu-i iese nimic, a atras atenția latifundiarul în stilu-i bine cunoscut de a avea o părere despre oricine și despre orice.

Cert e însă, aș merge pe mâna lui Becali, că Bîrligea e tot mai rar atacantul-buldozer din primele partide jucate în tricoul roș-albastru. Parcă nu se mai implică la fel, nu mai e decisiv. Consider că nu merita să fie urecheat, că asemenea atitudine riscă să-l timoreze, deși nu mai e percutant și insistent ca la început.
Ne mai depart multe săptămâni de confruntarea din 7 iunie și vom mai tot vorbi pe tema meciului cu Austria. Unul crucial, oare exagerez?


