OPINII  »  EDITORIAL

Aproape de dezastru

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat miercuri, 27 martie 2024 15:15 / Actualizat miercuri, 27 martie 2024 20:33

Personal, n-am văzut niciodată naționala României dominată într-un meci ca în prima oră a amicalului cu Columbia de la Madrid. Lăsată fără replică, ținută în pumni.

În interval de un ceas, sud-americanii conduși de Luis Diaz, fotbalistul lui Liverpool cu talent de magician, au impresionat. Jucând rapid și inventiv, cu un-doi-uri derutante, ei au demonstrat că nu-i exagerată afirmația conform căreia ar alcătui în prezent una dintre cele mai puternice echipe din lume.

Comparativ cu a României, e nu doar din altă ligă, ci chiar de pe altă planetă, astfel explicându-se și cum de-a bătut recent 3 campioane mondiale. Pe Germania, pe Brazilia și, săptămâna trecută, pe Spania. Vorba cuiva, norocul nostru că n-o întâlnim la Euro 2024!

Irezistibili, impetuoși, columbienii s-au detașat la 3-0 și i-au împins pe „tricolori” până aproape de dezastru. Dacă diferența ar fi crescut, Stanciu et Co. chiar s-ar fi făcut de râs și și-ar fi pătat rău obrazul.

Din fericire, câteva intervenții providențiale ale portarului H. Moldovan, rezervă la Atletico Madrid, dar și schimbările operate inspirat de selecționer i-au readus în meci pe băieții noștri. Pe care finalul partidei i-a salvat, transformând un eșec ce risca să fie rușinos și umilitor într-unul onorabil. Mai ușor de digerat. Suportabil.

Clar că partida, deși pierdută, a constituit un test util, care trebuie să-l fi edificat pe Iordănescu în unele privințe. Asta în ideea că i-a oferit "fotografia" unei naționale cu multe slăbiciuni, vulnerabilă când dă peste un adversar de calibru.

Între altele, nu se poate să nu fi observat că, după ce Pușcaș a dezamăgit cu Irlanda de Nord, nici Alibec n-a convins marți. A fost greoi, parcă încălțat cu ghete de plumb.

Mijlocul a construit au ralenti și previzibil, departe de așteptări R. Marin, în vreme ce apărarea, socotită solidă mai ales în zona stoperilor, a comis erori în lanț. Burcă a greșit la golul lui Cordoba de 1-0, iar Drăgușin a "absentat" la cel de 2-0 al lui J. Arias.

Probabil că din acest motiv Iordănescu l-a și substituit la pauză pe "centralul" lui Tottenham, mai puțin sigur ca altădată. La rându-le, fundașii de margine s-au străduit, dar Rațiu și Opruț au avut, părerea mea, misiunile cele mai dificile în condițiile în care columbienii au avansat des pe benzi. Opruț mi s-a părut mai sigur pe el.

Deși "tricolorii" n-au tras niciun șut pe poarta lui Vargas în toată repriza 1, chiar niciunul!, Moruțan și Mihăilă au mai mișcat ceva. Cum nici ei n-au încheiat însă periculos vreo acțiune, complicându-se inutil, ne-am temut că, pe fondul superiorității evidente a sud-americanilor, scorul va lua proporții.

A venit însă, ca o eliberare, ultimul sfert de ceas, pe durata căruia, odată cu intrările lui Ianis Hagi și, ulterior, ale lui Man (de ce așa târziu?!) și Fl. Tănase, jocul s-a echilibrat.

Iar Hagi și Tănase au redus din handicap, ei și coechipierii forțând chiar egalarea în prelungiri! Ar fi fost pe cât de frumos, pe atât de incorect, deoarece columbienii au meritat pe deplin victoria. Sunt mai buni, știu mai mult fotbal.

De spus că la revirimentul nostru, la trezirea elevilor lui Edi, a contribuit fără voia lui și argentinianul Nelson Lorenzo, selecționerul Columbiei. Acesta i-a înlocuit întâi pe Luis Diaz și pe J. Arias, apoi pe James Rodriguez și pe Cordoba, în lipsa cărora "tricolorii" au căpătat curaj și au îndrăznit mai tare.

Aproape de dezastru
Ianis Hagi în meciul cu Columbia, foto: Gettyimages

În rest, SofaScore i-a pus lui Ianis cea mai mare notă, 8, ba l-a și declarat omul meciului! Situație rar întâlnită, întrucât MVP-ul unei partide se alege, de regulă, dintre componenții formației învingătoare. Hagi însă i-a "furat" mingea lui Rios și, marcând golul 1 al României, a sunat deșteptarea.

De urmărit în ce măsură evoluția de marți, una de gală, îi va servi lui Ianis în titularizarea la națională. Poate da, poate nu, depinde de cât de des și de convingător va juca la Alaves. Ca și în cazul lui Moldovan, decizia e la Edi. Cei doi s-au remarcat marți, dar cât va cântări acest argument?, vom mai discuta pe marginea acestui subiect.


Comentarii (31)
MaxiP
MaxiP  •  01 Aprilie 2024, 10:43
Postat de talpaiadului pe 28 Martie 2024, 13:33

Cred ca am inteles mesajul tau, sa apreciem valoarea si sportivii in general, focusandu-ne pe meritele si calitatile lor. E bine sa gandesti in mod pozitiv si generos, privind partea plina a paharului, jos palaria. Dar nu inteleg de ce te revolti impotriva obiectivitatii, reprosandu-le celor care au prezis ca vom termina in urma lui Kosovo, ei bazandu-se pe felul in care se comportase nationala Romaniei in precedentele campanii de calificare. C-a iesit ca tine si ne-am calificat, chiar de pe primul loc in grupa, e una si predictia de dinaintea campaniei de calificare e alta, tu pariind pe un underdog la momentul respectiv, nationala Romaniei nejustificand prin nimic optimismul tau de atunci. Si pe mine ma entuziasmeaza valoarea, atunci cand ea se prezinta, in toata splendoarea ei, chiar in fata mea, dar in privinta nationalei de fotbal nu e cazul si pronostichez ca ne vom bate cu Slovacia pentru locurile 3-4 in grupa, mai ales dupa ce am vazut meciul impotriva Columbiei, unde ma asteptam la o prestitatie net superioara celei din partida impotriva Irlandei de Nord. Si mi se pare ca ai niste asteptari prea mari, cum sa se mobilizeze o tara pentru fotbal? Pentru cine, pentru cativa oameni, majoritatea trecuti de prima tinerete, care mai sunt interesati de fotbal? Noua generatie nu e interesata de fotbal, copiii nu mai joaca fotbal in fata blocului de 30 de ani. Cei care se nasc acum au tati care nu au jucat nici ei fotbal in copilarie, cine sa-i indrume spre fotbal, guvernul?

Nu cred ca optimismul dinaintea campaniei era chiar atat de nejustificat. Ultima campanie de calificare nu aratase rau, mai ales ca aspect al jocului, fusese mult peste cele pentru 2018 si 2020. Pe langa asta venim dupa 2-3 generatii de tineret care au obtinut rezultate foarte bune la U21, chiar cu 1-2 echipe cu calificari la turnee finale si la grupe mai mici de varsta, au aparut nist jucatori ce joaca afara, bun, nu la cel mai inalt nivel, dar clar peste numarul extrem de redus de stranieri la un nivel cat de cat bun pe care il aveam acum 5-6 ani. Cam pe asta ma bazasem cand am pronosticat ca ne vom califica la Euro si pentru care nu sunt chiar pesimist nici inainte de Euro. Singurul meu scepticism e la adresa selectionerului, care mi se pare departe de a fi unul din oamenii cu experienta ce pot scoate maximum din aceasta nationala. Referitor la meciul cu Columbia, putem scoate in evidenta si aspecte pozitive, pe langa asta adversarul chiar a fost valoros, iar rezultatul e cat se poate de onorabil, avand in vedere ca vazandu-i ce joaca, mi se par peste toate adversarele noastre din grupa de la Euro.

cita
cita  •  28 Martie 2024, 14:50

Articolul e corect și conține informații prețioase pentru Edy și staff-ul său. Consider și eu că revenirea băieților în a doua parte a meciului poate fi un foarte bun stimulent pentru echipa Națională. Dacă vom fi inspirați în Iunie, putem spera să trecem de grupe la Euro! Baftă!

mario_1567
mario_1567  •  28 Martie 2024, 14:49

Mai baiatule,e o diferenta intre a te dopa si a fi depistat pozitiv.Terminati odata.Iesiti din bula asta de mediocritate de roman.Rade toata Europa cu lacrimi de noi.

Vezi toate comentariile (31)
Comentează