Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat miercuri, 12 februarie 2025 15:06 / Actualizat miercuri, 12 februarie 2025 15:08
Gigi Becali s-a lăudat că „Am făcut acum cele mai tari transferuri de când sunt în fotbal", dar permiteți-mi să mă îndoiesc.
Pentru că i-a luat pe Zima (31 de ani), Cisotti (31), Gele (32), Gheorghiță (22), Stoian (17) și Cercel (18), e de presupus că pe ultimii 3, pe tineri, i-a adus mai degrabă pentru viitor decât pentru prezent. Deoarece e greu de crezut că ei vor face față imediat, lipsiți fiind de experiență, în bătălia pentru titlu. Vor trebui să se adapteze, să crească.
Aici s-ar înscrie și francezul Jordan Gele, cumpărat cu 300.000 de euro de la Slobozia, care până la venirea în România n-a jucat niciodată în primul eșalon, ci numai în ligile inferioare, chiar și a 4-a!, din Elveția și din Franța. Achiziționarea lui pare un capriciu al latifundiarului. Care a și mărturisit că l-a adus pentru că așa, Gele, era poreclit el în adolescență. Interesant, nimic de zis, dar de văzut dacă asta îl va ajuta pe atacantul născut lângă Paris să se impună.
Iar FCSB chiar avea nevoie de întăriri în condițiile în care, accidentați, Olaru, Lixandru și Tavi Popescu vor absenta o perioadă mai lungă. Altfel, e cu atât mai mare meritul echipei, al jucătorilor și al antrenorilor, cu cât ea se numără printre fruntașele Superligii, dar e și singura noastră reprezentantă rămasă într-o competiție continentală. Cum joi seara va întâlni pe PAOK Salonic în play-off-ul "optimilor" Europa League, să-i urăm succes și să-i ținem pumnii strânși!
Becali are însă dreptate când afirmă că, grație valorii lotului, FCSB poate fi considerată principala candidată la câștigarea campionatului. Părerea mea, și nu numai, e că nu greșește nici când apreciază că adversarele cele mai de temut ar fi CFR Cluj și Universitatea Craiova.
A indicat-o, cu jumătate de glas, și pe Rapid, dar probabil din complezență. Deși pe un drum ascendent, Rapid continuă să se caute. Înainte de a se gândi la titlu, ea ar trebui să se califice în play-off, misiune dificilă întrucât Petrolul, schimbată în bine de Mutu, îi suflă în ceafă.
De Craiova și, mai ales, de CFR are de ce să se teamă FCSB. Întoarcerea lui Rădoi pe bancă și refacerea lui Cicâldău, multă vreme incomplet restabilit, au primenit aerul în Bănie și Universitatea arată altfel. Cu Cicâldău la mijloc și cu Mitriță în atac, ba și, de zilele trecute, cu internaționalul Vasile Mogoș în linia de fund lângă Bancu, Craiova poate bate pe oricine. Are nevoie însă de ce i-a lipsit mereu în acești ultimi ani, de rigoare, de disciplină. Încrederea în sine nu-i rea, dar în exces dăunează!
Ocupanta actuală a locului 1, e drept, la golaveraj, CFR visează s-o detroneze pe FCSB, in ideea că și-a regăsit cadența după câteva etape mai puțin izbutite. A reușit luni o adevărată demonstrație de forță la Arad, unde a surclasat-o pe UTA, ascensiunea ei datorându-se în bună măsură eficacității lui Louis Munteanu, lider în clasamentul golgheterilor, cu 16 goluri. Secondat, cu câte 12, de Bîrligea și de Mitriță.
În paranteză fie spus, de remarcat că între primii 10 marcatori din Superligă figurează doar 2 străini, kosovarul Selmani (Dinamo) și moldoveanul Blănuță (U Cluj), ceea ce ne dă speranța că golgheterul campionatului va ieși de data asta un român. Nu ca la precedentele două ediții, câștigate de nigerianul Otele (ex-aequo cu Fl. Coman) și de croatul Dugandzic.

În opinia mea, Munteanu e vârf mai tehnic și mai subtil decât puternicul Bîrligea, dar sunt convins că nu toți judecă la fel. Oricum, cu ei tricoul cu numărul 9 al naționalei pare arvunit pentru anii următori.
Revirimentul formației din Gruia, robustă, așezată, stăpână pe ea, le-a închis gura celor ce s-au grăbit să-i solicite, complet aiurea, demisia lui Dan Petrescu, unul dintre cei mai galonați tehnicieni din istoria fotbalului nostru. Numai cu CFR campion în 4 rânduri. Șocat el însuși de scandările ostile ale unor pretinși suporteri, SuperDan a cerut, absolut firesc, mai mult respect pentru el și, în general, pentru munca antrenorilor. Și a demonstrat că are dreptate într-o lume care a pierdut multe. Inclusiv, ori mai ales, răbdarea.


