OPINII  »  EDITORIAL

Pași înapoi

Articol de - Publicat duminica, 03 iulie 2022 14:44 / Actualizat duminica, 03 iulie 2022 15:23

Nou-promovată în Serie A, Cremonese a anunțat achiziționarea portarului Ionuț Radu de la Inter Milano, sosit la echipa de unde s-a lansat Vialli (originar din orașul celebrilor lutieri) ca să apere. În ideea că, deși la Inter din 2014, a fost cedat ori ținut pe bancă. Cum vicecampioana Italiei l-a adus recent lângă slovenul Handanovici, titular de drept la 37 de ani, pe camerunezul Onana de la Ajax, Ionuț a dedus că va fi în continuare a treia variantă de portar. Rezerva rezervei.

Ceea ce, la 25 de ani, căpitanul „tricolorilor” U21, semifinaliști la Euro 2019, n-a mai acceptat. Au apărut destule probleme legate de salariul lui, 2,2 milioane de euro anual, dar ele pare-se că s-au rezolvat. Fiind vorba despre un împrumut, cluburile au convenit să împartă banii cuveniți goal-keeper-ului român.

Odată cu Radu, va ajunge la Cremonese, știre dată ca singură de presa peninsulară, și Vlad Chiricheș. Și aici s-a discutat încins pe marginea unui contract cifrat la 1,7 milioane, nici el mic. Se aude însă că și aceste negocieri s-au încheiat favorabil. Ori se vor.

Rezumând, fostul căpitan al selecționatei de tineret a României, care a obținut calificarea la JO 2020 de la Tokyo, ca și cel al primei noastre reprezentative vor juca pentru Cremonese, formație lombardă proaspăt promovată în Serie A. 

Cum Radu și Chiricheș vin de unde vin, unul de la vicecampioana Italiei, celălalt de la ocupanta locului 11, se poate spune, cu părere de rău, că niciunul dintre ei nu urcă. Ambii coboară. Fac pași, dar înapoi, din moment ce obiectivul declarat al lui Cremonese e evitarea retrogradării.

Vor zice unii, parcă-i aud, că Vlad Chiricheș, născut pe 14 noiembrie 1989, se află spre amurgul carierei. Și că, după câte gafe a comis în ultima vreme, merge și o înțelegere cu Cremonese. N-aș fi de acord. La experiența lui (Steaua, Tottenham, Napoli, Sassuolo), apreciez că profesionistul onest care e Chiricheș ar fi meritat o echipă mai bună. Probabil însă că salariul lui mare i-a blocat multe drumuri.

Din păcate, transferurile celor doi nu-s singurele motive de decepție. Haideți să ne reamintim câte speranțe ne-am pus, justificat, în semifinalista 2019 de la Euro U21, în talentul și valoarea componenților ei, pentru a constata acum, când s-au scurs 3 ani, că ne-am înșelat.

Luând ca referință garnitura care în 2019 a învins Anglia cu 4-2, adică I. Radu - Cr. Manea, Nedelcearu, Pașcanu, Fl. Ștefan - T. Băluță, Cicâldău (Ciobanu) - Man, Hagi, A. Ivan (Fl. Coman) - Pușcaș (Ad. Petre), suntem nevoiți să tragem trista concluzie că ea a dezamăgit profund. Că a promis mult și a realizat puțin spre deloc.

Pași înapoi
Naționala U21, la EURO 2019 (foto: Raed Krishan/GSP)

Exceptându-i (cu îngăduință) pe A. Ivan și pe Ianis, niciunul dintre ceilalți n-a convins pe deplin. T. Băluță, Fl. Ștefan și Ciobanu aproape au dispărut din varii pricini, Man și Pașcanu joacă în liga 2, Pușcaș și Cicâldău se tot caută și-și caută echipe, iar Nedelcearu abia a retrogradat cu Crotone în Serie C!

Îmi cer scuze, dar e foarte greu să emiți pretenții și să fii competitiv la nivel înalt când trebuie să te bazezi, silit de împrejurări, numai pe fotbaliști care nu confirmă. Nu-i doar greu. E chiar imposibil.


Comentarii (20)
jean_gabin
jean_gabin  •  05 Iulie 2022, 17:29

Cei la Tottenham, de la Napoli si de la Sassuolo sunt toti niste ingramaditi de il iau pe Chiriches si il baga in echipe, sunt perfect de acord. Singurul cu adevarat luminat este marele specialist alenb.

alenb
alenb  •  05 Iulie 2022, 00:10
Postat de cita pe 03 Iulie 2022, 16:59

Faptul ca anuntati deja falimentul generatiei lui Ionut Radu fara a le mai da o sansa mi se pare nitel cam exagerat. Ianis Hagi e accidentat, dar va reveni la forma dinainte. E posibil totusi sa se mai schimbe ceva din toamna. De ce nu le dati totusi acestor baieti inca o sansa? Asteptam sa se nasca si sa creasca altii? Avem timp pentru asta in fotbalul international?

Care forma a lui ianis de dinainte? A fost in genere titular la Rangers, mai putin in meciurile importante, dar cifrele lui sunt mediocre, gen inscrie 6-7 goluri pe sezon din cele +100 inscrise de echipa lui plis ceva assisturi in marea majoritate niste pase laterale nevinovate. Si asa cu ianisi, chirichesi, stanciu si alte catastrofe ne prezentam in fata unor echipe renumite gen montenegro care ne dau cu terenu in cap.

alenb
alenb  •  05 Iulie 2022, 00:04

@birdibel Chiriches nu stie sa faca un marcaj, nu conteaza la mingile aeriene, in meciurile cu Montenegro a fost chiar comic, cum sarea el peste minge in loc sa intervina sau cum pasa cu calcaiu pe neve in propriul 16m. Faptul ca joaca in serie A si e si platit, ba chiar cu fabuloasa suma de 1.7 mil este un mister pentru mine, de ce ai da o avere unuia nu doar nefolositor ci care te si ingroapa? De ionut radu platit de Inter cu 2.2 mil Eur ca sa joace 2 meciuri si sa ingroape un titlu dupa o greseala de junior, chiar nu pot sa mai zic nimik, Inter isi merita soarta daca a bagat asa ceva in poarta.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează