OPINII  »  EDITORIAL

S-a născut o stea!

Articol de - Publicat marti, 13 iulie 2021 15:26 / Actualizat marti, 13 iulie 2021 16:30

Nouă, celor din afara înotului, ni s-a părut că David Popovici, încoronat recent triplu campion continental la juniori, a apărut de nicăieri. Nici nu prea avea când și de unde să apară, din moment ce va împlini 17 ani pe 15 septembrie. Dar lucrurile nu stau deloc așa. 

Acest puști bucureștean, elev în clasa a 11-a a Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc", s-a făcut cunoscut încă din 2019. Când s-a întors de la Festivalul Olimpic al Tineretului European (Summer Youth Olympics) de la Baku cu o medalie de aur și două de argint. Asta, de reținut, la 14 ani!

Zilele trecute, participând la CE juniori de la Roma, David a uimit pur și simplu lumea natației. A entuziasmat-o, a lăsat-o cu gura căscată. Pentru că a cucerit 3 medalii de aur la individual și una de argint la ștafetă și pentru că a stabilit două recorduri mondiale la 100 m liber și unul la 200 m.  

În primul schimb al ștafetei de 4x100 m, cu 47,56 secunde, apoi, în finala de la 100 m, cu 47,30, cel mai bun timp înregistrat în 2021 la nivel de seniori! Superior celui, 47,37, cu care rusul Kliment Kolesnikov (21 de ani) a luat titlul european în mai, la Budapesta. 

Acest 47,30 realizat de David reprezintă al zecelea timp din istoria sutei parcurse pe apă, proba așa-zisă regină a înotului, cea mai atractivă și mai spectaculoasă.

Presa internațională n-a scăpat prilejul de a-l elogia fără rezerve pe sprinterul român. Implicit, pe antrenorul lui, pe Adrian Rădulescu, care-l pregătește de 4 ani. "Un puști e de-acum numărul 1", a notat cotidianul italian Gazzetta dello Sport, ba l-a și asemuit pe acesta cu inconfundabilul campion rus Aleksandr Popov, medaliat cu aur la JO de la Barcelona 1992 și de la Atlanta 1996. Când ești comparat cu Popov, te poți socoti cineva. Un nume. Un brand.

La rându-i, ziarul spaniol As a scris că „Lumea natației e uluită de românul David Popovici", după care a completat cu „S-a născut o stea la Foro Italico și ea ar putea câștiga cea dintâi medalie olimpică la doar 16 ani".

Concret, cu 47,30, David a devenit, de necrezut!, mai rapid decât campionul olimpic Kyle Chalmers din Australia și, totodată, decât cel mondial en titre, americanul Caeleb Dressel. În consecință, logic, e considerat favorit la JO ce vor debuta la Tokyo săptămâna viitoare.

S-a născut o stea!

Să nu ne grăbim însă anticipând succesul lui David în Japonia. Adică să nu punem o presiune exagerată pe un adolescent a cărui carieră se află abia la început. Chiar dacă acesta, citez din Camelia Potec, campioană olimpică la Atena 2004 și actuala președintă a Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, „Are un psihic grozav, nu știe ce-s acelea emoțiile de concurs!".

Să nu-l forțăm pe David, junior și în 2022, când CE vor fi organizate la București, în noua arenă de la Otopeni! Să ne aducem aminte că specialiștii americani susțin că vârsta ideală pentru obținerea celor mai mari izbânzi la înot ar fi 22-23 de ani.

Mă rog, pe noi, cei învățați cu ofsaidurile și cu penalty-urile, o eventuală ispravă a lui David la Tokyo, unde șanse la podium are și Robert Glință, ne-ar bucura. Dar nu ne-ar emoționa în mod special, s-o recunoaștem. Nu ne-ar impresiona foarte tare.

Am greși însă grav. Deoarece o victorie la 100 m liber, în proba-regină a înotului, ar constitui o performanță excepțională. Una dintre cele mai prețioase din analele sportului tricolor. Păstrând proporțiile, egală sau aproape egală cu triumful Nadiei de la Montreal. Dacă va fi să fie, întreaga planetă va vorbi despre ea. Despre David Popovici și, evident, despre România. Țară în care, din păcate, înotul nu se predă în școli și mor înecați sute de oameni anual. 


Comentarii (14)
cita
cita  •  14 Iulie 2021, 18:48

Sa il urmarim atent la Olimpiada, si-apoi vom putea comenta mai mult. E un fenomen adolescent, asta-i sigur. Dar atat, deocamdata.

itu52
itu52  •  14 Iulie 2021, 09:21

Steluța în devenire trebuie să confirme, avem prostul obicei să facem din țânțar - armăsar. Să avem răbdare să vedem unde-și face pasărea cuib și cât va fi de frumos. Stelele sportului românesc, cu mici excepții, pâlpâie din cauza nebuloaselor din jurul lor. Norul politic din jurul Nadiei(înainte, la și după „evenimente”) diminuează mult performanța sportivă. Comportamentul social îndoielnic, catalogat șmecherește - neconformist, al lui Năstase, slăbește magnitudinea realizărilor sportive. În cupola sportului mondial strălucește, clar și discret, Gabriela Szabó. Mânuța de om cu tată maghiar și mamă româncă care a adus multă cinste și onoare sportului, zonei din care a provenit și implicit țării pe care a reprezentat-o. Sportiva anului 2000, cele 7 titluri de campion mondial, medaliile olimpice(inclusiv aur), recordul mondial la 2000 m, sunt ancorele ce au plasat-o în constelația marilor sportivi ai lumii. Deci, de la Steluță la Stea ... „e-o cale atât de lungă” ... , iar stelele nu se nasc, se fac cu multă trudă și răbdare.

godot
godot  •  14 Iulie 2021, 08:46

Cum naiba sa se predea înot în școală, pe bune?

Vezi toate comentariile (14)
Comentează