OPINII  »  EDITORIAL

Bam-bam-bam!

Articol de - Publicat vineri, 18 martie 2022 09:19 / Actualizat vineri, 18 martie 2022 09:33

La ora pamfletizării și a grandomaniei.

Cu United și Juve aut din Liga Campionilor, cu Villarreal și Benfica in, ce se mai poate spune? Cu 3 echipe din Premier League și tot 3 din Liga Santander confirmându-mi preferințele fotbalistice, nu-mi rămâne să mă gândesc decât la șansele favoritei mele, Bayern Munchen.

Voluptatea pamfletului

E pamfletizată viguros în România: Lewandowski e pomanagiu, Thomas Muller e un fraier sau o gloabă, nu mai rețin și nu vreau să rețin. Există chiar o voluptate în a pamfletiza. E un gen îndrăgit, ba chiar o dovadă de competență. Am auzit deunăzi un redutabil pamfletar bucureștean popularizând vehement o caracterizare a presei pariziene a jocului furnizat de Atletico Madrid: ar fi jucat mizerabil cu United. A repetat de câteva ori cuvântul „mizerabil”, îi făcea o plăcere nebună să repete asta.

De ce mizerabil? Fiindcă Ronaldo nu a putut juca nimic după hattrick-ul lui formidabil din meciul cu Tottenham? Pe acela de ce nu-l văzuse, de ce nu-l adjectivase? S-a ajuns la a fi considerat competent numai dacă știi să înjuri, pardon, să pamfletizezi, să mizerabilizezi?

A mirabiliza

A mizerabiliza a devenit un verb la modă: Messi e mizerabil, Cristiano e mizerabil - se afirmă repede, fără jenă, fără - iertați-mă - respect față de tine însuți, lăsați-mă s-o spun fără alte explicații. Pe scurt: mă amuză „boala” unor comentatori pe Atletico, pe Simeone. Fiindcă e o echipă dificilă pentru oricine.

Nu poți spune că oamenii ei nu știu fotbal. Sunt jucători de milioane, care joacă bine în sensul cel mai exact al cuvântului, așa cum ni l-a lăsat un bridge-ist bucureștean: a juca bine înseamnă a juca exact ce trebuie. Sunt un foarte slab bridge-ist, dar definiția asta enigmatică îmi place: a juca bine e egal cu a juca exact ce trebuie.

Grandomanie în formă continuată

Îmi mai plac și analizele onomatopeice, analizele prinse într-o singură exclamație. De pildă: ultimul bam-bam-bam al dlui Becali după victoria asupra Farului: „De arbitraj nu vreau să comentez (nota mea: se înțelege...), am jucat în vijelie, bam-bam-bam! A fost cel mai bun meci al nostru. Nici Barcelona nu ne rezista. Nici Real nu ne-ar fi bătut. Mi-a revenit încrederea!

Păi, dacă noi jucăm cum am jucat cu Farul, vom fi noi campionii, pentru că nu putem să fim învinși”. Acest ultim „pentru că” îmi redă și mie încrederea că nu am greșit când i-am pus grandomania ca bază a judecăților sale. Domnia sa o duce pe noi culmi ale ridicolului sau, cum se spune azi, modern, practică grandomania în formă continuată.

Rezonabilul Reghe

Bam-bam-bam!
Finanțatorul lui CSU Craiova, Mihai Rotaru, a admis că echipa lui se bate la locul 2. Ceea ce în fotbalul nostru e un act de mare sinceritate

Nu-i voi da lecții, nu-i voi face morală. Întreaga experiență a lumii dovedește că grandomania nu e vindecabilă. Îi propun doar să fie atent la ce spune dl Rotaru craioveanul: „Dacă vom continua așa, venim pe locul 2... (nota mea: și cine e, deocamdată, pe locul 2?)... dar nu sunt nebun să mă lupt cu Becali”.

Dl Rotaru mută discuția într-un domeniu unde nu-l pot urmări. Cel mai rezonabil mi se pare Reghe: „Titlul ține de CFR Cluj - doar ei sunt în stare să se încurce singuri”.


Comentarii (6)
1211076955587563
Popescu Silviu  •  18 Martie 2022, 23:23

Presa din Franta a caracterizat jocul echipei drept mizerabil "greu de urmarit /meschin -stilul Simeone " ... in sensul asta a fost mizerabil - se pare ca ati rupt din context treaba cu "mizerabil".Numai bine

ali.bec
ali.bec  •  18 Martie 2022, 21:04
Postat de Dragos Dumitrescu pe 18 Martie 2022, 16:21

Cam asa trebuie scris un articol !!! Oare cei ce mai scriu pe aici ( “colegi” de-ai dvs) nu va citesc articolele Domnule Cosasu???

Pai Ioanitoaia, din propria perspectiva cel mai iubit gazetar al poporului, tot încearcă de vreo 30 de ani. Și pentru ca nu izbește, ne-a asigurat ca va continua încă barem alți 20. Asta-l avem, cu ăsta defilam!

4947591652001931
Dragos Dumitrescu  •  18 Martie 2022, 16:21

Cam asa trebuie scris un articol !!! Oare cei ce mai scriu pe aici ( “colegi” de-ai dvs) nu va citesc articolele Domnule Cosasu???

Vezi toate comentariile (6)
Comentează