SPORTURI  »  ALTELE  »  DECES

A murit Ivan Patzaichin! Imagini de colecție din cariera și viața „Amiralului”

Ivan Patzaichin, cvadrplu campion olimpic și o figură notorie a sportului românesc, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani. +8   FOTO
Ivan Patzaichin, cvadrplu campion olimpic și o figură notorie a sportului românesc, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani.

Articol de GSP - Publicat duminica, 05 septembrie 2021 10:29 / Actualizat duminica, 05 septembrie 2021 12:59

Ivan Patzaichin, cvadruplu campion olimpic și o figură notorie a sportului românesc, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani.

De 3 luni, fostul mare canoist era internat la Spitalul „Elias”, după ce a fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar astăzi a încetat din viață, lăsând în urmă o carieră unică. 

În noiembrie 2019, Gazeta Sporturilor i-a dedicat lui Ivan Patzaichin o ediție anivesară, din care n-au lipsit imagini de colecție din viața și cariera fostului mare sportiv.

Ivan Patzaichin privind spre versiunea sa mai tânără, cea de la Munchen 1972, unde a cucerit două medalii olimpice, aur și argint  / foto: Gazeta Sporturilor
La începuturile carierei, un tânăr cu talent și multă ambiție / foto: Gazeta Sporturilor
Adept al cantonamentelor la altitudine, pe schiuri, la Piatra Arsă FOTO Cristi Preda
Ivan Patzaichin era un obișnuit al galeriilor de artă  / foto: Gazeta Sporturilor
Canotca, invenția campionului în care se regăsește spiritul Deltei FOTO Gazeta Sporturilor
+4 FOTO

Ivan Patzaichin: un ambasador de excepție al României

  • Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante.
  • În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i se rupe pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit.
  • Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur.
  • Are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.

„Regret că am o grămadă de medalii de argint și de bronz care ar fi trebuit să fie de aur!” 

În 2020, Ivan Patzaichin a fost invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, când a vorbit despre regretele carierei sale: 

„Regret că am o grămadă de medalii de argint și de bronz care ar fi trebuit să fie de aur! Am vrut să le arăt bunicilor și părinților mei că pot să fiu campion. De la oamenii din sat și de la ai mei am învățat să am respect față de muncă, față de oameni și de tot ce vrei să faci. Dacă te apuci să faci ceva, fă-l cu profesionalism! Cu ambiție! Așa cum trebuie!”

„Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce” » Mesajul emoționant al familiei lui Ivan Patzaichin

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
tororosso
tororosso  •  05 Septembrie 2021, 14:30

Dumnezeu să-l aibă în grija sa ! Ivan Patzaichin unul din cei mai mari sportivi din toate timpurile ai țări . De o modestie rară a demonstrat că nu averile agonisite în timpul activități sale îl va ridica în memoria celor care l-au stimat și respectat ca un mare om . Se duc adevăratele valori ale României și din păcate ne mai fiind înlocuiți de alți atât ca sportivi cât și actori , cântăreți .

dino_zoff_filozof
dino_zoff_filozof  •  05 Septembrie 2021, 12:15

Dumnezeu sa-l odihneasca!

afara_cu_fcsb_din_capitala
afara_cu_fcsb_din_capitala  •  05 Septembrie 2021, 11:27
Postat de knuty pe 05 Septembrie 2021, 11:19

A inceput CIRCUL!!!!( daca a vaslit ar trebui sa fie nemuritor!??)

Du-te bah prostule !!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează