SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOE

UPDATE // VIDEO+FOTO Aur pentru Cătălin Chirilă la Mondialele din Canada! Primul campion mondial român la această probă, după 36 de ani

Cătălin Chirilă
Cătălin Chirilă

Articol de GSP - Publicat duminica, 07 august 2022 17:41 / Actualizat duminica, 07 august 2022 18:54

Cătălin Chirilă (24 de ani), sportiv originar din Tulcea, a câștigat medalia de aur în proba de canoe simplu 1.000 de metri la Campionatele Mondiale de Canoe Sprint și Paracanoe din Halifax, Canada.

E al treilea titlu mondial pentru România în 2022, după David Popovici, care a cucerit aurul la înot 100m și 200m liber.

UPDATE 17:40 - Aur la 1.000 de metri simplu!

Cătălin Chirilă, antrenat de Florin Popescu și Petre Kondrat, a cucerit medalia de aur azi, în finala probei de 1.000 de metri simplu, în care s-a calificat joi seara cu cel mai bun timp, 03:59.40.

„Mulțumesc echipei mele și prietenilor mei. Sunt foarte fericit!”, a spus Cătălin Chirilă după cursă.

Cătălin a intrat pe culoarul 4 și a avut o concurență puternică la medalie. La probă au mai participat brazilianul Isaquias Santos, campionul olimpic din 2021, și cehul Martin Fuksa, cel care deține recordul mondial în această probă, 3:42.385.

După aurul lui Aurel Macarencu din 1986 este prima reușită de aur la C1 1000m pentru România. Ivan Patzaichin de două ori, în 1973 și 1977 și Simion Ismailciuc, în 1963, sunt singurii români care au mai luat aur în această probă.

Chirilă a făcut o cursă foarte tactică, fiind al patrulea la 250m, la fel și la 500m, apoi, în partea a doua a cursei a fost primul la 750m și la final.

+5 FOTO

„Familia mea nu este o familie de pescari, nu aveam o barcă acasă. Eu nu prea mergeam pe lac cu barca. Au venit însă doi antrenori, la noi la școală, să facă o selecție. Adina Cuculici și Ionuț Manolache sunt cei care m-au pus prima dată în barcă", își amintea Cătălin într-un material din GSP, de anul trecut.

În careul din fața școlii au fost aleși 8 băieți și trei fete, dar sport de performanță a ajuns să facă doar Cătălin. După un an au fost trimiși acasă, nu mai erau fonduri, dar Cătălin nu a vrut să renunțe la canoe. 

„M-am dus cu părinții la Tulcea, la Clubul Danubius. Acolo m-a văzut domnul director Vasile Miron. M-a pus într-o probă, i-a plăcut și am rămas în barcă", spunea râzând Cătălin.

Știrea inițială: Chirilă a luat sâmbătă argintul

Ieri, Chirilă a câștigat medalia de argint în proba de canoe simplu 500 de metri la Campionatele Mondiale de Canoe Sprint și Paracanoe din Halifax, Canada.

Rezultat excelent pentru Cătălin Chirilă la Halifax. Sportivul legitimat la CSA Steaua a fost al doilea cel mai rapid în finala de 500 metri simplu, cu un timp de 01:56.51 la finiș, cu 2.02 secunde sub brazilianul Isaquias Santos, multiplu campion mondial și olimpic.

Cătălin Chirilă a obținut medalia de argint în proba de canoe simplu 500 de metri

Cătălin a luat startul în probă pe culoarul 5 și a devansat de puțin reprezentantul Cehiei, Martin Fuksa.

Este prima dată când Cătălin Chirilă ajunge pe podium în proba de canoe simplu 500 de metri. Totodată, prima dată după 36 de ani când România obține o medalie la o astfel de probă, după argintul lui Aurel Macarencu din 1986.

Cătălin Chirilă este vicecampion mondial la canoe simplu 500 de metri! În plus, este prima medalie mondială în canoea de simplu pe distanța de 500 m după 36 de ani. În 1986, la Montreal, Aurel Macarencu câștiga tot argintul. 

Sunt mândru și extrem de mulțumit de aceste rezultate ale sportivilor români, care obțin rezultate internaționale la acest nivel după foarte mulți ani. Hai, România!

- Eduard Novak, ministrul Sportului

Mai multe știri din sporturi: 

La 10 luni după dezvăluirile GSP, situația de la stadionul „Arcul de Triumf” e neschimbată! Aparatura de 1 milion de euro și hotelul sunt blocate în continuare

Traseu anevoios pentru Simona Halep la turneul WTA1000 din Toronto

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (21)
Serafim93
Serafim93  •  08 August 2022, 11:45

Bravo!!!

dragos_r
dragos_r  •  08 August 2022, 02:04

In Spania campionatul asta a fost transmis în direct pe canalul de sport al televiziunii de stat. Așa am văzut ambele curse în care Cătălin a luat medalii. Păcat ca nu are parte de expunerea și recunoașterea pe care le merită. Sportul romanesc e la pământ. O parte din vină o are și presa. Cum să se apuce copiii de sport dacă nu au șansa să aibă niște modele? Cum ar putea un copil să se apuce de canotaj, de gimnastică, de judo, de atletism, etc dacă nu văd sau nu citesc nimic altceva decât fotbal? Sporturile minoritare au nevoie de expunere și de mai mult respect din partea asa zișilor ziariști de sport.

forumer.47
forumer.47  •  07 August 2022, 23:53
Postat de popescu.dzn pe 07 August 2022, 17:54

Așa ai spus si de Popovici fără sa stii ca el nu s-a antrenat niciodată la club. Cum si Chirila se antreneaza cu lotul olimpic si antrenorii de acolo. Ești cam prost dar bănuiesc ca nu pricepi, ești caz iremediabil

Multumeste-i Stelei pentru ca ti-a dat un asemenea sportiv, prostule! La fecesebeaua cati campioni mondiali aveti :)))))))))))?

Vezi toate comentariile (21)
Comentează