SPORTURI  »  ALTELE  »  JUDO

INVESTIGAȚIE GSP Reacție dură după decizia COSR în cazul Bercean: „Nu le pasă că au fost batjocoriți niște copii”

Articol de - Publicat marti, 22 iunie 2021 09:06 / Actualizat marti, 22 iunie 2021 10:07

Roxana Pavel, una dintre fostele sportive bătute la lotul național de judo, e consternată de decizia COSR de a-i scoate basma curată pe antrenorii Florin Bercean, Gianina Andreica și Ana Maria Mititelu în dosarul terorii de la Centrul Olimpic din Cluj

Decizia Comisiei de Etică a COSR, care a clasat după doi ani și jumătate cazul terorii instituite la lotul olimpic de judo de antrenorul Florin Bercean, continuă să creeze stupoare printre sportivele care au făcut mărturii publice despre bătăile și umilirile suportate la centrul de pregătire de la Cluj.

Mesaj în 2018: „Andreica, ești o mizerie de om!"

Acum în vârstă de 21 de ani, bistrițeanca Roxana Pavel a activat sub comanda tripletei Bercean – Andreica - Mititelu între 2011 și 2013, pe când avea doar 12-13 ani.
Iar declarațiile ei din decembrie 2018, pentru GSP, au fost tulburătoare.

„Andreica m-a bătut pe spate cu o coardă de cauciuc, de lățimea unei jumătăți de palmă. În timp ce mă lovea cu sete, mă înjura, îmi cerea să nu plâng și să nu spun nimic părinților. Aveam pe spate numai dungi. Arătam ca o zebră. Mi-am rupt degetul mic de la mâna dreaptă, au refuzat să mă ducă la orice control medical. Am rămas cu sechele. Dacă aș mai întâlni-o pe Andreica, i-aș spune atât: «Ești o mizerie de om!»".

„Îi interesează doar banii și influențele"

„La lot, sportivii sunt considerați niște animale. Majoritatea antrenorilor te jignesc, te umilesc, te bat, te dezumanizează. E o spălare pe creier. Acolo se trăiește într-o teroare continuă. În adâncul sufletului meu, îi urăsc pe acești oameni", puncta Rob Ditan într-un interviu tulburător acordat GSP.

Nu și-a schimbat discursul nici azi, când Comitetul Olimpic a negat existența oricăror probleme la lotul de la Cluj: „Mă așteptam să se întâmple așa. Nu-i interesează că au fost batjocoriți niște copii. Singurul lucru care-i motivează e să se acopere unii pe alții, să aibă acces în continuare la cât mai mulți bani și să-și conserve funcțiile și canalele de influență. Nu le pasă de restul".

„Eu și acum păstrez o mare durere în suflet pentru ce am pățit la lot și atunci când voi avea copii nu-i voi încuraja pentru nimic în lume să intre în acest sistem sportiv profund viciat. Ana Maria Mititelu, una dintre fostele antrenoare, are și ea copii. I-ar plăcea să fie chinuiți la fel? 

Nu sunt un om rău, le respect vârsta, dar pentru modul cinic în care s-au comportat cu mine cred că Andreica și Mititelu ar merita să suporte personal chinuri la fel de mari precum cele la care m-au supus abuziv pe mine. Să le fie rușine tuturor că acoperă aceste calvaruri administrate unor minori!", a încheiat Roxana

Cine sunt victimele

Cătălina Rob Ditan (20 ani, București)

  • La lot în 2013-2014, între 13 și 14 ani
  • „Bercean m-a lovit violent peste cap, de la spate, și m-a proiectat cu fruntea într-un dulap de fier. Stăteam ghemuită și tot continua să mă lovească. Andreica mi-a rupt degetul mic de la piciorul stâng"

Anonima 1

  • La lot în 2012-2017, între 12 și 17 ani
  • „Bătută de Bercean cu pumni, palme și picioare până a învinețit-o și a făcut pe ea fiindcă a ratat un concurs extern din pricina neîncadrării în categorie"

Anonima 2

  • La lot în 2011-2015, între 12 și 17 ani
  • „M-a lovit în cap cu capătul cauciucat al unei frânghii. Îmi țiuiau urechile, a început să-mi curgă sânge din nas"

Roxana Pavel (21 ani, Bistrița) 

  • La lot în 2011/2013, între 12 și 14 ani
  • „Andreica m-a bătut pe spate cu o coardă de cauciuc. În timp ce mă lovea cu sete, mă înjura, îmi cerea să nu plâng și să nu spun nimic părinților. Mi-am rupt degetul mic de la mâna dreaptă, au refuzat să mă ducă la orice control medical. Am rămas cu sechele"

Anonima 3 

  • La lot în 2011/2013, între 13 și 15 ani
  • „Am fost bătută pe spate cu o coardă de cauciuc de Andreica. Eram plină de vânătăi. I-am spus mamei că mă sinucid dacă nu mă ia acasă. Aveam de gând să mă arunc în fața unei mașini din cauza regimului de teroare"

Anonima 4
 

  • La lot în 2012-2014, între 19 și 21 ani
  • „Andreica nu mă scotea din vagaboandă, pentru că eram o tipă mai rebelă. Eram virgină, iar ea striga prin sală, umilindu-mă: «În ce gaură mai ești tu virgină?». Am văzut cum Bercean a lovit alte patru colege"

Rareș Rotaru (22 ani, Bacău) 

  • La lot în 2018, la 20 de ani
  • Tatăl său, George, a reclamat agresiunile și mediul toxic de la Cluj: "Bercean a vrut să-i sară în gât, fi-miu s-a ferit, dar l-a pus pe liber. I s-a părut că nu e implicat în antrenamente. Urla prin sală «Îl f.. eu pe mu..tu' ăsta!». Bercean a pocnit câțiva puști și de la lotul masculin"

Alina Croitoru - Alecu (37 ani, București)

  • La lot în 2000-2007, între 16 și 23 ani
  • „Bercean m-a împins violent într-o scară, care a căzut peste mine. M-am speriat. A vrut să mă distrugă ca om și ca sportiv. M-a suspendat doi ani fără motiv"

Cine face parte din Comisia de Etică COSR

  • Cristinel Romanescu (președinte)
  • Alina Dumitru* (membru, președinte Comisia Sportivilor)
  • Anișoara Cușmir Stanciu (membru)
  • Doina Ignat (membru)
  • Dan Vișoiu (membru, arbitru TAS)
  • Delia Bosman (membru, avocat)
  • Cristian Jura (membru, arbitru TAS)
    * a înlocuit-o în ultimele luni pe Cristina Vărzaru

VIDEO Eduard Novak anunță cu câte medalii ne vom întoarce de la Jocurile Olimpice: "Și eu am șanse!"

Citește toate mărturiile obținute de Gazeta Sporturilor despre agresiunile de la lotul de judo:

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
cirus11
cirus11  •  22 Iunie 2021, 12:08

Stiti vorba aia? Calitatea unui popor, a unei civilizatii este data de modul in care isi trateaza batranii. Mi se pare al fel de adevarata si pt modul in care isi trateaza copiii. Atatea pedepse cu suspendare pt abuzuri ca la noi nu exista nicaieri in lumea asta!! Ne scandalizam online si nu facem nimic, este super deprimant. Sincer nu cred ca ne putem numi cu adevarat un popor crestin.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează