SPORTURI  »  ALTELE  »  ȘAH

Ding Liren este noul campion mondial de șah! Săptămâna aceasta vine la o competiție în România

Ding Liren a devenit primul campion mondial de șah din China - al 17-lea din istorie
Ding Liren a devenit primul campion mondial de șah din China - al 17-lea din istorie

Articol de GSP - Publicat duminica, 30 aprilie 2023 16:48 / Actualizat duminica, 30 aprilie 2023 16:49

Ding Liren a devenit primul campion mondial de șah din China - al 17-lea din istorie, după ce l-a învins la finala Campionatului Mondial pe Ian Nepomniachtchi, un jucător de top din Rusia, actualul numărul 2 mondial.

Ding Liren l-a învins într-o partidă de șah rapid pe Nepomniachtchi, după ce scorul a fost egal, 7-7. Este primul campion mondial de după era Magnus Carlsen, norvegianul alegând să nu-și apere trofeul pentru prima dată, după 2013. Ding Liren participă la începutul lunii mai la Superbet Chess Classic, competiție disputată în România, detalii mai jos. 

1.1 milioane de euroa câștigat Ding Liren pentru titlul de campion mondial, în timp ce rusul Nepomniachtchi a ridicat 900.000 de euro

Cine este Ding Liren, noul campion mondial de șah

Marele maestru chinez Ding Liren, 30 de ani, s-a născut în Wenzhou, orașul considerat capitală națională a șahului. A început să joace șah la doar 4 ani și a avut succes încă de la primele competiții la care a participat.

Liren a obținut cea mai înaltă clasare pentru un jucător din țara sa și este primul calificat la un Campionat Mondial. Ding se află în topul șahului din China de mai bine de 10 ani, iar de la 22 de ani a intrat în top 10 mondial.

Ding Liren este actualul numărul 3 mondial, conform clasamentului FIDE. Cu un rating maxim de 2816, este singurul jucător chinez care a depășit un rating de 2800. Din august 2017 și până în noiembrie 2018 a avut o serie de 100 de partide fără înfrângere, un record doborât ulterior de campionul mondial en-titre, Magnus Carlsen. 

Superbet Chess Classic, prima etapă din turneul fondat de marele Garry Kasparov, are loc la București între 5 și 15 mai

Superbet Chess Classic România, prima din cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour 2023 (etape care au loc în Europa și în Statele Unite ale Americii), va avea loc la București, în perioada 5-15 mai 2023.

Turneul de șah, fondat de Garry Kasparov în urmă cu 15 ani, reunește anual cei mai buni jucători de şah din lume. În etapa din România vor participa 10 Mari Maeștri (GM) ai șahului internațional, desemnați dintre cei mai buni jucători de șah din lume, precum și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României: Bogdan-Daniel Deac (locul 39 mondial), care a primit un wildcard pentru această competiție, și Richard Rapport (locul 13 mondial).

  • Cu importanță strategică în stabilirea celui mai bun șahist al lumii, competiția din România va fi de şah clasic, în care jucătorii vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat.
  • Premiile etapei de la București ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediția din 2023 va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții.
  • Premiile etapei din România ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit  ajung la 1,4 milioane de dolari.
  • În premieră, ediția de anul acesta va avea și un fond de premii bonus, în  valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții.

10 dintre cei mai buni șahiști ai lumii, potrivit clasamentului FIDE, se vor confrunta în luna mai, la București, în prima etapă a circuitului internațional de șah Grand Chess Tour (GCT), ediția 2023. Află totul despre ei AICI. 

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  30 Aprilie 2023, 16:58

....foarte frumos articol ...vrem mai multe articole despre sah ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează